Φτάνει πια κύριε Κυρανάκη!

Αν για κάτι ξεχωρίζει ο αστικός χώρος από τα άκρα είναι η πολιτική ευπρέπεια. Η υπεράσπιση και η αποδοχή της άλλης άποψης, η πολιτισμένη αντιπαράθεση με επιχειρήματα, η πολυφωνία. Ύβρεις, τραμπουκισμοί και συμπεριφορές πεζοδρομίου δεν έχουν σχέση με τον πολιτικό πολιτισμό που θέλουμε να εκπροσωπούμε. Οι Κυρανάκηδες είχαν πολλές ευκαιρίες μέχρι σήμερα για να αποδείξουν ότι τους έχουμε «παρεξηγήσει». Αυτοί έχουν μάλλον παρεξηγήσει τις δικές μας ανοχές.

Μοιάζει απίστευτο! Στην χτεσινή συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής ο κ. Παύλος Πολάκης ήταν κύριος! Ναι, ο συνήθης ύποπτος, ο γνωστός για τις αήθεις επιθέσεις του εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων, χτες ήταν ένας «άλλος» Πολάκης. Κι ήρθε ο «πολύς» Κωνσταντίνος Κυρανάκης για να κάνει την συνεδρίαση αρένα, εκτοξεύοντας ύβρεις. «Είσαι κότα λειράτη» είπε ο κ. Κυρανάκης απευθυνόμενος στον κ. Πολάκη. Μέσα στην Βουλή. Δεν του έδωσε δικαίωμα ο κ. Πολάκης. Τουλάχιστον όχι χτες. Δεν είναι το ίδιο με την σχετική δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη, ούτε και το ύφος, φυσικά, είναι το ίδιο. Τι ακριβώς εξυπηρέτησε ο κ. Κυρανάκης με αυτή του την στάση; Το έργο της Επιτροπής; Σίγουρα όχι. Τον αστικό χώρο; Ούτε για αστείο. Ενδεχομένως βρήκε έναν τρόπο για να θυμίσει στο «κοινό» του την ύπαρξή του. Να μας συγχωρεί, αλλά ο μεσαίος χώρος δεν χρειάζεται ακραίες φωνές. Μας φτάνει το νέο κόμμα που φτιάχνει ο κ. Κασιδιάρης. Δεν χρειαζόμαστε άλλες τέτοιες πολιτικές φωνές.

Δεν μπορούμε να καταδικάζουμε συμπεριφορές τύπου Πολάκη και να αφήνουμε να περνούν απαρατήρητες συμπεριφορές τύπου Κυρανάκη. Ναι, ο κ. Πολάκης κέρδισε έτσι την πρωτιά στον νομό Χανίων. Αυτό είναι άραγε το ζητούμενο; Η πρωτιά του κ. Κυρανάκη στον Νότιο τομέα της άλλοτε Β' Αθηνών;

Ο κ. Κυρανάκης έχει ευνοηθεί όσο κανένας άλλος νέος πολιτευτής. Αλίμονο όμως αν αυτό έχει να προσφέρει στα κοινά ένας άνθρωπος που περνάει για πρώτη φορά την πόρτα του Κοινοβουλίου. Δεν είναι αυτή η Δημοκρατία που υπερασπιστήκαμε απέναντι στην λαίλαπα των νεοσταλινικών και των ακροδεξιών συνεταίρων τους. Δεν είναι αυτός ο νέος κόσμος που θέλουμε να οικοδομήσουμε.

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]