Φως στο αδιέξοδο...

Του Γιάννη Παντελάκη

Όπως είπε στη Βουλή και ο Α. Τσίπρας «κλείνει ένας μεγάλος και δύσκολος κύκλος» και θα δούμε «φως στο αδιέξοδο».

Περίπου την ίδια ώρα που τα έλεγε, ερχόταν και ενός είδους επιβεβαίωση από το υπουργείο Εργασίας το οποίο μας πληροφορούσε ότι τον Δεκέμβριο αυξήθηκε η απασχόληση καταγράφοντας ρεκόρ 16ετίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2017 δημιουργήθηκαν 143.545 νέες θέσεις απασχόλησης, η υψηλότερη επίδοση από το 2001. Υπάρχουν μερικές λεπτομέρειες σ αυτά τα στοιχεία βέβαια, που λένε ότι η μερική και η εκ περιτροπής απασχόληση κυριαρχεί σε απόλυτο στην αγορά εργασίας, αλλά δεν πρόκειται για τίποτα περισσότερο από λεπτομέρειες άνευ σημασίας

Αν το ζητούμενο γι'' αυτή την κοινωνία είναι να βρίσκουν δουλειές οι άνθρωποι με αμοιβές που μερικές φορές είναι μικρότερες και από τα επιδόματα ανεργίας, τότε οι στόχοι έχουν ήδη επιτευχθεί. Και τα πράγματα, θα πάνε θεματικά καλύτερα τον επόμενο χρόνο. Αυτοί που θα έχουν απασχόληση, διευρύνονται αριθμητικά, το επιβεβαιώνει η «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας. Το χρονικό διάστημα Ιανουάριος-Δεκέμβριος 2017, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 2.400.398 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις τις 2.256.853. Θετικό το ισοζύγιο, αυτό είναι σίγουρο.

Εξίσου σίγουρο είναι και κάτι άλλο. Από τις 2.400.398 προσλήψεις το 40,90% αφορά σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, το 45,13% σε μερικής και το 13,97% σε απασχόληση εκ περιτροπής. Αν προσθέσουμε τα δυο τελευταία ποσοστά, βγάζουμε ένα άθροισμα 59,1% που σημαίνει πως οι 6 στους δέκα που βρίσκουν δουλειά, αμείβονται μερικώς ή εκ περιτροπής. Αυτό αντιστοιχεί σε αμοιβές πολλών ταχυτήτων μ'' ένα κοινό χαρακτηριστικό, είναι εξαιρετικά χαμηλές, με όλες τις παρενέργειες που αυτό έχει, όχι μόνο για το βιοτικό επίπεδο των εξευτελιστικά χαμηλά αμειβόμενων και των οικογενειών τους, αλλά και για το σύνολο της οικονομίας (ασφαλιστικό σύστημα, αγορά κ.ο.κ.).

Χθες, οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψήφισαν ένα πολυνομοσχέδιο 1500 σελίδων και εκατοντάδων προαπαιτούμενων. Οι περισσότεροι, δεν γνώριζαν καν τι ψήφιζαν και είναι λογικό αυτό, μέσα σε ελάχιστες ημέρες κλήθηκαν να μελετήσουν έναν ολόκληρο τόμο. Το ψήφισαν όμως με κλειστά τα μάτια, η πρόσφατη ιστορία των τελευταίων δυο χρόνων, έχει δείξει πως θα ψήφιζαν οτιδήποτε χρειαστεί για να παραμείνουν στην εξουσία και τις άνετες καρέκλες τους. Μέσα στο πολυνομοσχέδιο αυτό, υπάρχουν διατάξεις που επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο την οικονομική θέση εκατομμυρίων εργαζομένων. Επιδόματα καταργούνται, οι ομαδικές απολύσεις απελευθερώνονται και ακολουθούν δεκάδες ακόμα ρυθμίσεις αρνητικές για τους πολλούς.

Τον επόμενο Αύγουστο, ο Τσίπρας και οι υπουργοί του, θα πανηγυρίζουν για την έξοδο από τα μνημόνια. Τυπικά θα έχουν δίκιο, ουσιαστικά όχι, οι προβλέψεις των μνημονίων έχουν ορίζοντα πολλών ακόμα χρόνων. Το δικό τους success story το οποίο ουσιαστικά φωτογράφισε χθες ο Τσίπρας, θα περιλαμβάνει την εικονική έξοδο από τα μνημόνια η οποία θα συνοδεύεται με μια υπερβολικά μεγάλη φτωχοποίηση της κοινωνίας. Μισθοί 300 και 400 ευρώ, συντάξεις ανάλογες μετά τις επικείμενες περικοπές από το τέλος του χρόνου, οικονομικά αδύναμοι χωρίς επιδόματα, μικροεπαγγελματίες βαριά φορολογούμενοι. Θα πρόκειται για το φως στο αδιέξοδο, που λέει ο πρωθυπουργός...