Επικοινωνία και ψυχαγωγία για όλους
Γρηγόρης Κατσογιάννης (Forthnet)

Επικοινωνία και ψυχαγωγία για όλους

Λίγοι έχουν αναρωτηθεί πώς θα ήταν ο… εγκλεισμός και το «Μένουμε Σπίτι» αν δεν υπήρχαν Internet, τηλεπικοινωνίες, social media και η συνδρομητική τηλεόραση. Αυτές οι υπηρεσίες δεν αποτελούν μόνο την καλύτερη συντροφιά για επικοινωνία και ψυχαγωγία χιλιάδων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά συντελούν κομβικά στην επιτυχή τήρηση των κανόνων του lockdown, παρέχοντας μια διέξοδο. Αν δεν υπήρχαν, πολλά ίσως θα εξελίσσονταν διαφορετικά.

Για να μπορέσουν όμως οι οικογένειες και οι επαγγελματίες να έχουν απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που όλοι βιώνουμε, κάποιοι άνθρωποι εργάζονται με επαγγελματική ευσυνειδησία, μεράκι, πάθος και καινοτομία. Με αυτή την αφορμή μιλήσαμε με τον Γρηγόρη Κατσογιάννη, Corporate Affairs & Communication Director της Forthnet, της εταιρείας που έφερε το Internet και τη συνδρομητική τηλεόραση στην Ελλάδα. Μια εταιρεία που «γεννήθηκε» πριν από 24 χρόνια στο Ηράκλειο της Κρήτης μέσα από έναν ερευνητικό ακαδημαϊκό φορέα, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) και αποτελεί το πρώτο επιτυχημένο παράδειγμα ακαδημαϊκού «Spin Off» στην Ελλάδα.

«Είναι αδύνατο να φανταστεί κάποιος πώς η κοινωνία μας θα αντιμετώπιζε τα τόσο απαραίτητα για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, μέτρα ''κοινωνικής αποξένωσης'', αν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι δεν πρόσφεραν ολοκληρωμένες υπηρεσίες επικοινωνίας και ψυχαγωγίας. Πρόκειται για υπηρεσίες που εξασφαλίζουν την αδιάλειπτη επικοινωνία πολιτών, επιχειρήσεων και δημόσιων υπηρεσιών και εγγυώνται την απρόσκοπτη λειτουργία της πολιτείας, αλλά και την κοινωνική συνοχή».

Αυτά επισημαίνει ο κ. Κατσογιάννης, για να προσθέσει στη συνέχεια αναφορικά με την αύξηση στην κίνηση των δικτύων και το πλεονέκτημα της δορυφορικής μετάδοσης: «Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν αναλάβει αυτή την κρίσιμη αποστολή να τη φέρουν εις πέρας και η Forthnet επιδιώκει να το πετύχει αφιερώνοντας κάθε διαθέσιμο πόρο της. Είναι γεγονός ότι η κίνηση στο τηλεπικοινωνιακό μας δίκτυο έχει αυξηθεί την περίοδο της πανδημίας έως και 50% μεσοσταθμικά, με παρόμοια συμπεριφορά σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας.

Παράλληλα, η εταιρεία μας, χάρη στη δορυφορική μετάδοση των προγραμμάτων συνδρομητικής τηλεόρασης, εξασφαλίζει σε όλους τους συνδρομητές της, αδιαλείπτως και χωρίς κανένα πρόβλημα, την παροχή των τηλεοπτικών της καναλιών με εικόνα High Definition, εν αντιθέσει με τις ιντερνετικές πλατφόρμες που έχουν γυρίσει σε χαμηλότερες ποιότητες εικόνας (SD) και αρκετά συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα μετάδοσης.

Ετσι δημιουργούμε και τον απαιτούμενο ''χώρο'', ώστε τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα να είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν ακόμα και τις πιο απαιτητικές ανάγκες εφαρμογών επικοινωνίας και ομαδικής απομακρυσμένης εργασίας και τηλεκπαίδευσης.

Επίσης, για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών επικοινωνίας και τηλεργασίας, η εταιρεία μας έχει προχωρήσει σε αναβάθμιση των δικτυακών υποδομών, καθώς έχουν προστεθεί νέα κυκλώματα και εξοπλισμοί, προκειμένου να διαχειριστούμε αποτελεσματικά την αυξημένη κίνηση του δικτύου.

Είναι πολύ σημαντικό να αναδειχθεί ότι οι εταιρείες τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών κατάφεραν να αντεπεξέλθουν με επιτυχία στον τεράστιο φόρτο που αντιμετώπισαν τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, την ίδια στιγμή που άλλοι κλάδοι αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση των υπηρεσιών τους».

Πώς όμως αντιμετωπίζει η Forthnet την πανδημία; Ο κ. Κατσογιάννης μας αναφέρει πως «η εταιρεία μας αντιμετωπίζει την κρίση του νέου κορωνοϊού με αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα την υγεία όλων μας. Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των δημόσιων υγειονομικών Αρχών και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε παραπάνω και από τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να συμβάλουμε σημαντικά στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Από τις πρώτες μέρες εκδήλωσης της κρίσης, το 90% των εργαζομένων μας έχει μεταφερθεί σε πρόγραμμα τηλεργασίας, ενώ στις εγκαταστάσεις της εταιρείας έχει παραμείνει μόνο το απαραίτητο προσωπικό ασφαλείας. Αντίστοιχα μέτρα προφύλαξης και προστασίας έχουμε λάβει τόσο για το προσωπικό των καταστημάτων μας, που έχουν εξαιρεθεί από το lockdown και παραμένουν ανοιχτά μόνο για παροχή υποστήριξης προς τους συνδρομητές μας, όσο και για το προσωπικό του δικτύου τεχνικής υποστήριξης που πραγματοποιεί εργασίες στους χώρους των πελατών μας».

Η πειρατεία και το… shut down

Μάστιγα ακόμη και την περίοδο της πανδημίας χαρακτηρίζει την πειρατεία ο Corporate & Affairs Communication Director της Forthnet, σημειώνοντας ότι «η μάχη κατά της πειρατείας είναι διαρκής και αποκτά και μια ιδιαίτερη σημασία σε αυτή την κρίσιμη περίοδο της πανδημίας Covid-19. Για τη Forthnet υπήρξε πάντα θέμα ιδιαίτερης σημασίας η προστασία της πνευματικής της ιδιοκτησίας, αλλά και η προστασία πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων των δημιουργών, ερμηνευτών και λοιπών συντελεστών των προβαλλόμενων έργων.

Εξάλλου, η σημαντικότερη συνέπεια του φαινομένου της πειρατείας είναι η τεράστια ζημία που προκαλείται, τόσο στις εταιρείες συνδρομητικών ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών όσο και στο ελληνικό Δημόσιο και κατ’ επέκταση στην ίδια την ελληνική κοινωνία και τους Ελληνες φορολογούμενους.

Το μαύρο χρήμα που διακινείται αποστερεί πολύτιμους πόρους από όλη την οπτικοακουστική βιομηχανία, καθώς τα έσοδα που χάνονται οδηγούν τις εταιρείες σε περιορισμό των δραστηριοτήτων τους και τελικά σε μείωση των θέσεων εργασίας», τόνισε ο κ. Κατσογιάννης, για να προσθέσει στη συνέχεια: «Τη στιγμή που όλος ο κόσμος πλήττεται από την πανδημία και οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών και συνδρομητικής τηλεόρασης διαθέτουν κάθε πόρο τους για την απρόσκοπτη λειτουργία των δικτύων τους, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τον….ιό της πειρατείας. Που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, αν οι αρμόδιες αρχές έκαναν… shut down στα παράνομα συστήματα.

Η πρόταση για την άμεση αντιμετώπιση της πειρατείας είναι το λεγόμενο dynamic blocking, η δυνατότητα, δηλαδή, με μια πολύ σύντομη διαδικασία, να κατεβάζουν και να μπλοκάρουν όλοι οι Internet Service Providers (ISPs) τον παράνομο ιδιοκτήτη, ειδικά στις περιπτώσεις των ζωντανών αθλητικών μεταδόσεων. Εκεί ουσιαστικά είναι και το μεγάλο στοίχημα για την καταπολέμηση της πειρατείας. Αυτό το μέτρο εφαρμόζεται ήδη με πολύ μεγάλη επιτυχία σε λοιπές ευρωπαϊκές χώρες, προεξάρχουσας της Αγγλίας».

*Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο της Παρασκευής 17 Μαρτίου