Ένα μεγάλο «μπράβο» στο δήμαρχο Γαλατσίου

Δεν γνωρίζω και ούτε με ενδιαφέρει να μάθω την πολιτική τοποθέτηση του. Οι αιρετοί άρχοντες πρωτίστως αξιολογούνται από το έργο τους.

Τι έκανε προχθές ο δήμαρχος Γαλατσίου; Κάποιοι πιτσιρικάδες έκαναν κατάληψη στο σχολείο τους. Μη φανταστείτε πως υπήρχαν συγκεκριμένα αιτήματα. Ο γνωστός χαβαλές των καταλήψεων. Μόλις το πληροφορήθηκε ο δήμαρχος Γαλατσίου άφησε τη θαλπωρή του γραφείου του και πήγε και άνοιξε το σχολείο.

Υπάρχει το σχετικό βίντεο στο Twitter που έχει γίνει viral. Όπως φαίνεται, στη σύντομη διάρκεια του, οι πιτσιρικάδες ετράπησαν εις άτακτον φυγήν, όπως έλεγαν οι παλιότεροι.

Αυτό που έκανε ο δήμαρχος θέλει κατ' αρχήν θάρρος. Όταν πηγαίνει να «σπάσει» μια κατάληψη δεν γνωρίζει τι θα αντιμετωπίσει. Τι αντιδράσεις θα βρει. Κι όμως το τόλμησε και εισπράττει τα εύσημα για την πράξη του.

Είναι νομίζω καιρός αυτός ο χαβαλές με τις καταλήψεις σχολικών κτιρίων να σταματήσει. Για κάποιες περιοχές κυρίως του λεκανοπεδίου έχουν γίνει «θεσμός». Πέραν όλων των άλλων, σήμερα ένα κατειλημμένο σχολείο είναι πηγή μετάδοσης της covid. Οι καταληψίες, κυρίως λόγω ηλικίας, αγνοούν αυτόν τον κίνδυνο. Οι γονείς τους όμως δεν αντιλαμβάνονται πως σε αυτήν την απευκταία περίπτωση αυτοί είναι οι πρώτοι που κινδυνεύουν;

Πιθανόν κάποιοι από αυτούς τους γονείς να είναι εκ πεποιθήσεως ανεμβολίαστοι. Άλλοι να πιστεύουν πως τα σχολεία υπάρχουν όχι για να μορφώνουν τα παιδιά τους, αλλά να τους κάνουν «λαϊκούς αγωνιστές» από μικρή ηλικία. Οι περισσότεροι μπορεί και να αγνοούν τις δραστηριότητες των κανακάρηδων τους.

Επειδή αυτό το φαινόμενο των καταλήψεων πολλές φορές παίρνει τη μορφή ενός ντόμινο, κυρίως αν υπάρχει κάποια νεολαία που τις υποκινεί, είναι καθήκον και των δημάρχων να περιφρουρήσουν τα σχολικά κτίρια. Μάλιστα αυτοί έχουν και τους απαραίτητους μηχανισμούς προς τούτο. Το μόνο που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση.

Πριν από μερικά χρόνια κάποιοι γονείς αναλάμβαναν το ρόλο να εκδιώξουν τους καταληψίες, εκ των οποίων αρκετοί ήταν εξωσχολικά στοιχεία, όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές. Άλλες φορές το κατόρθωναν, άλλες όχι, καθώς, πολλές φορές συνέδραμε στους καταληψίες οι οικείος σύλλογος γονέων και κηδεμόνων που εμφορείτο από «αγωνιστικές πεποιθήσεις».

Προχθές ένας δήμαρχος έκανε όλη τη δουλειά, χωρίς παρατράγουδα και αντιδράσεις. Δε γνωρίζω αν τους αιφνιδίασε ή αν μόλις τον είδαν, οι μαθητές το έβαλαν στα πόδια, όπως φαίνεται στο βίντεο. Και δεν μας ενδιαφέρει. Ο δήμαρχος Γαλατσίου ελπίζω να βρει μιμητές, καθώς τώρα αρχίζει η σχολική χρονιά και οι κινητοποιήσεις θα είναι στην ημερήσια διάταξη.

Πάντως ένα μεγάλο «μπράβο» το κέρδισε με το σπαθί του.