Eίπε ο πρώην Κνίτης, έναν πρώην Κνίτη, Κνίτη και η ΚΝΕ θύμωσε

Η ιστορία έχει ως εξής. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποκάλεσε τον Τ. Θεοδωρικάκο πρώην Κνίτη. Αυτό είναι αλήθεια, ο Τ. Θεοδωρικάκος ήταν σημαίνον στέλεχος της ΚΝΕ. Το οξύμωρο είναι πως και ο Α. Τσίπρας και αυτός από την ΚΝΕ προήλθε. Είναι γνωστό πως η Αριστερά είναι ένα μεγάλο σχολείο που βγάζει στελέχη για τα άλλα κόμματα. Είναι κάτι σαν ένα μεγάλο ΤΕΙ. Αν γινόταν μια καταγραφή όσων πέρασαν από τα ΤΕΙ της Αριστεράς και στη συνέχεια διακρίθηκαν στα κόμματα εξουσίας, ο κατάλογος θα ήταν μακρύς.

Σκέπτομαι να τον συντάξω στο εγγύς μέλλον. Αυτή είναι ίσως η σημαντικότερη προσφορά της Αριστεράς στον τόπο. Θα πρότεινα μάλιστα να λαμβάνεται υπ΄όψη θετικά στα βιογραφικά η θητεία σε αυτήν, γιατί εκεί μαθαίνει κάποιος την πειθαρχία, τον σεβασμό στην ιεραρχία, τις λίγες ως καθόλου αντιρρήσεις. Μάλιστα εισηγούμαι στο ΚΚΕ να δίνει συστατικές επιστολές στα στελέχη του που θέλουν να μεταπηδήσουν σε άλλα κόμματα. Αντί να τους διαγράφει, να τους βοηθά στην νέα σταδιοδρομία τους, γιατί πού ξέρεις, μπορεί να χρειαστούν. 

Επανερχόμενος στο κυρίως θέμα μας, ο ΣΥΡΙΖΑ όμως όταν αποκάλεσε πρώην Κνίτη τον Τ. Θεοδωρικάκο δεν είχε πρόθεση να περιγράψει απλώς το παρελθόν του υπουργού, αλλά να το αξιολογήσει αρνητικά. Την έκφραση πρώην Κνίτης τη χρησιμοποίησε υποτιμητικά, απαξιωτικά, ειρωνικά. Και είναι περίεργο γιατί και ο ίδιος ο Τσίπρας σε αυτόν τον χώρο θήτευσε. Αυτοκριτική; Αυτοσαρκασμός; Ή μήπως απλώς τους ξέφυγε; Δεν αντιλήφθηκαν τις συνέπειες αυτής της κουβέντας τους; Κανονικά για τον Α. Τσίπρα η έκφραση «πρώην Κνίτης» θα έπρεπε να αποτελεί τίτλο τιμής, γιατί ανατρέχει στο ένδοξο παρελθόν του όταν ήταν καταληψίας και λαϊκός αγωνιστής.  

Και κάπου εδώ επεμβαίνει οργισμένα η ΚΝΕ, με tweet, και αποκαθιστά την τάξη, λέγοντας πως και οι δύο έφυγαν «πυξ-λαξ» από την ΚΝΕ το 1991. Το ΚΚΕ επειδή σέβεται την ιστορία του δε θέλει να την παραχαράσσουν τα αστικά κόμματα, οι αστοί πολιτικοί και οι «ανανήψαντες» αριστεροί. Ιδίως αυτοί.

Σε αυτό το κοφτό, το τσεκουράτο «πυξ-λαξ» κρύβεται όλη η ιδεολογική καθαρότητα του Κόμματος. Ως υγιής οργανισμός αποβάλλει τα περιττώματα, κατά την προσφιλή έκφραση της δεκαετίας του 1970, όταν γινόταν αναφορά στη διάσπαση του 1968. Και το 1991 έγινε κάτι ανάλογο και η ΚΝΕ τους το υπενθυμίζει.


 

Αυτός ο ευτράπελος «κνιτοκαυγάς» λίγο ελάφρυνε την βαριά πολιτική ατμόσφαιρα. Πλέον ο χαρακτηρισμός «πρώην Κνίτης» εγγράφεται στην πολιτική αργκό και ο καθένας τον χρησιμοποιεί όπως νομίζει. Εμένα πάντως μου άρεσε αυτό το «πιξ-λαξ». Καιρό είχα να το ακούσω και το άκουσα από βέρους κομμουνιστές.