Είναι ή δεν είναι αριστερή η Δήμητρα Γαλάνη;

Είναι ή δεν είναι αριστερή η Δήμητρα Γαλάνη;

Ούτε ξέρω και ούτε με ενδιαφέρει, θα απαντούσε ο κάθε λογικός άνθρωπος. Η Δήμητρα Γαλάνη είναι καλλιτέχνις που ταιριάζει απόλυτα με τους στίχους του ποιητή για τη ζωή του καθενός. «Μην την  εξευτελίζης/ μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,/ μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες» γράφει ο Καβάφης. Έλα όμως που στις μέρες μας τίποτα δεν αρκεί! Τόσο πολύ έχει μεταβληθεί εντός μας ο ρυθμός του κόσμου (τέτοια τρέλα μας δέρνει, πεζά) ώστε το υποδεκάμετρο του καθενός να βγαίνει απροειδοποίητα από το θηκάρι και να μετρά σωρηδόν: υπολήψεις, προσφορές, πολιτικές πεποιθήσεις, και άλλα.

Τι είναι λοιπόν η Δήμητρα Γαλάνη; Μια ερμηνεύτρια που ουδέποτε υπήρξε Αριστερή και επομένως δεν προξενεί εντύπωση το να ενοχλείται από ένα συσσίτιο στη γειτονιά της; ‘Η μήπως επειδή είναι Αριστερή έβαλε η Αριστερά τις φωνές σε εκείνον που κατήγγειλε την αρνητική της συμπεριφορά και αυτός αναγκάστηκε να τα μαζέψει κατόπιν; Ούτε το ένα είναι, ούτε το άλλο. Απλώς, η κοινωνία μας έχει φτάσει σε έσχατο σημείο σήψης και είναι έτοιμη να λιντσάρει καθέναν που πέφτει στο στόχαστρο για όποιον λόγο. Ένα κλίμα που θυμίζει παραμονές του 2015, όταν τα πάντα είχαν βυθιστεί σε βαθύ βούρκο. Βγήκαμε από εκείνον, μήπως όμως είμαστε έτοιμοι να πέσουμε σε άλλον εύκολα;

Τα γεγονότα πρώτα: Η Δήμητρα Γαλάνη πέρασε εποχούμενη έξω από κοινωνικό στέκι όπου διανέμεται καθημερινά συσσίτιο και, διαπιστώνοντας πως υπήρχε συνωστισμός, ανεπίτρεπτος σε μέρες κορονοϊού, προσπάθησε να βοηθήσει τις εθελόντριες λέγοντας να μεταφέρουν την ουρά στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου (στον Κεραμεικό) που είναι πλατύτερη, άρα και το στριμωξίδι θα ήταν μικρότερο. Μετά έφυγε, για να πάει, μάλιστα, στον γιατρό της όπως η ίδια έγραψε στο Facebook. Ύστερα από μερικά λεπτά, εμφανίστηκε η δημοτική αστυνομία, που έκανε ελέγχους και συστάσεις.

Καλά ως εδώ; Καλά. Ο υπεύθυνος της κοινωνικής κουζίνας θεώρησε ότι αυτό το περιστατικό ήταν, περίπου, σημάδι αναλγησίας από την καλλιτέχνιδα και, δημοσιεύοντας τα αρχικά της στο facebook πάντοτε (μέσο ως γνωστόν με πολύ καλά… λαϊκά δικαστήρια), την έψεξε. Η Δήμητρα Γαλάνη που εκτός όλων των υπολοίπων διαθέτει και παληκαριά, βγήκε ευθαρσώς και μίλησε, πάντα δια του ιδίου μέσου, λέγοντας πως ναι, εκείνη έκανε τις συστάσεις στις εθελόντριες, αλλά όχι, δεν κάλεσε τη Δημοτική Αστυνομία. Ε, ποιος είδε τον Θεό κα δεν τον φοβήθηκε. Εκατοντάδες χολερικά σχόλια και κοινοποιήσεις των όσων έγραψε η άλλη πλευρά. Χωρίς ένας, έστω, να ρωτήσει τον ενδιαφερόμενο που προσφέρει συσσίτια: έχει κάποια επίσημη πληροφόρηση ότι η Δήμητρα Γαλάνη κάλεσε τη δημοτική αστυνομία;

Ας εξηγηθούμε από την αρχή. Βεβαίως και δεν είναι κακό να καλείται η Δημοτική Αστυνομία σε υποψία για παραβίαση κάποιων μέτρων. Απλώς στην προκειμένη περίπτωση παρουσιάζεται αυξημένη η λαϊκή ευαισθησία, καθώς πρόκειται για άστεγους και πεινασμένους ανθρώπους. Αυτό μπορεί να το κατανοήσει ο καθένας. Το περιεχόμενο των εκατοντάδων (ή χιλιάδων, τελικά;) σχολίων εναντίον της Δήμητρας Γαλάνη, ουδείς.

Κατά τους μεν, η δημοφιλής ερμηνεύτρια δεν ήταν και δεν είναι Αριστερή. Επομένως, πού να ξέρει από συσσίτια και από ανθρώπους που ζουν από αυτά. Έχει έναν δικό της τρόπο ζωής, κυκλοφορεί με τζιπ (λες και έπρεπε να πηγαίνει με πατίνι, ύστερα από τόσες δεκαετίες σκληρής δουλειάς) και θέλει να «καθαρίσει» τη γειτονιά της από συσσίτια και άλλες πράξεις αλληλεγγύης.

Κατά τους δε, η Δήμητρα Γαλάνη είναι αριστερή, εξ ου και εκείνος που έκανε την καταγγελία, άκουσε τις διαμαρτυρίες της Αριστεράς και έκανε διευκρίνιση χθες λέγοντας πως δεν αφορά την καλλιτέχνιδα η καταγγελία του. Και πάλι, η ερμηνεύτρια κατηγορείται για έλλειψη ενσυναίσθησης και ευαισθησίας. Και πάλι έχουν πέσει όλοι έξω.

Η Δήμητρα Γαλάνη δεν είναι τίποτα από τα δύο. Ήταν είναι και θα είναι ένας ξεχωριστός άνθρωπος, γεμάτος ευαισθησίες, με μια υπέροχη καριέρα, ένας άνθρωπος σπάνιας εντιμότητας και σοβαρότητας. Ό,τι έχει καταφέρει, το κατάφερε με τη δουλειά και τις επιλογές της. Και, ναι, δεν ψωμίστηκε ποτέ από το κράτος.

Αν όλα αυτά δεν φτάνουν, ας δούμε τι έγραψε στο Facebook ένας συνεργάτης της, που την ξέρει και καλά. Ο Παρασκευάς Καρασούλος:

«Αν δεν κάνω λάθος, στη δομή αλληλεγγύης ‘Άλλος άνθρωπος’, τρόφιμα και χρήσιμα υλικά για τη στήριξη της κοινωνικής κουζίνας που έχει δημιουργήσει, παραδίδουμε, καιρό τώρα… Το αριστερόμετρο και το αξιόμετρο (αν υπήρχαν, που ευτυχώς δεν υπάρχουν) δεν τα παραδώσαμε ποτέ στον κύριο Πολυχρονόπουλο ο οποίος συντονίζει την όλη προσπάθεια, ώστε να κρίνει και να κατατάσσει ανθρώπους , με δικά του κριτήρια μάλιστα. Άλλη είναι η δουλειά που έχει αναλάβει και γι' αυτήν την άλλη προσφορά του τον στηρίζουμε.

 Αν μάλιστα απευθύνεσαι αποκλειστικά στην συμβολή και στη γενναιοδωρία των συνανθρώπων σου για να προωθήσεις το κοινωνικό σου έργο, δεν μπορείς να είσαι τόσο απαξιωτικός, κακεντρεχής, με το δάχτυλο σηκωμένο και κυρίως τιμητής ανθρώπων που μπορεί ο ίδιος να μην εκτιμάς, αλλά που έχουν και ιστορία και παρουσία στη ζωή των περισσοτέρων μας. Κι όταν αναφέρεσαι στην Δ. Γαλάνη, καλό είναι επίσης να κρατάς μικρό καλάθι πριν την καταγγείλεις για αναλγησία και έλλειψη ανθρωπιάς. Γιατί υπάρχουν και αποδείξεις και αμέτρητες ιστορίες που αποδεικνύουν το αντίθετο, τις οποίες και γνωρίζουμε πολλοί και πολλές. Το πόσο δε «κρίμα είναι τα τραγούδια που της δώσαμε να τραγουδήσει», φράση με την οποία κλείνει την καταγγελία του ο κύριος Πολυχρονόπουλος, ας μας επιτρέψει να το κρίνουμε εμείς που τα δώσαμε κι όχι εκείνος που μάλλον δεν τα άκουσε και ποτέ. Και να αισθανόμαστε πολύ τυχεροί που η Δήμητρα Γαλάνη τα τραγούδησε.

Α και κάτι ακόμα, ίσως πιο ουσιώδες: όποιος και αν κατήγγειλε τη δομή για έλλειψη μέτρων προστασίας από τον ιό και σταμάτησε τη λειτουργία της, το θέμα είναι πολιτικό και αφορά το Δήμο και την κοινωνική του πολιτική κι όχι απλώς τον καταγγέλλοντα. Κι εκεί έπρεπε να επικεντρώσει τα βέλη του ο ‘Άλλος άνθρωπος’. Στο Δήμο, που με ευκολία περισσή και χωρίς να διαθέτει επαρκείς εναλλακτικές προτάσεις και λύσεις, μέσα σ’ αυτή την κρίση, εμποδίζει την συνέχεια μιας κατά τα άλλα αγαθής και καλής συλλογικής πρωτοβουλίας.»

Αυτό το σπαθί της κακεντρέχειας και της κακοψυχίας, καλό θα ήταν να μην είχε βγει από το θηκάρι. Κάθε φορά που βγαίνει, ο κόσμος μας γίνεται πολύ χειρότερος. Ας ευχηθούμε να μπει γρήγορα μέσα. Το ανάθεμα προς τη Δήμητρα Γαλάνη ήταν απαράδεκτο. Καμιά φορά, άνθρωποι που θαυμάζουμε κάνουν, φυσικά, λάθη. Εν προκειμένω, πάντως, όχι η τραγουδίστρια.