Είμαι ένας φιλελεύθερος δεξιός με... ενοχλητική φωνή
Άδωνις Γεωργιάδης στο Liberal

Είμαι ένας φιλελεύθερος δεξιός με... ενοχλητική φωνή

Ο υπουργός Ανάπτυξης στη συνέντευξή του στο Liberal επισημαίνει πως είναι φιλελεύθερος δεξιός, αποσαφηνίζοντας τον όρο και το λόγο που τον επικαλείται, τονίζοντας παράλληλα πως είναι φανατικός του κοινοβουλευτισμού και ως εκ τούτου δεν δύναται να είναι ακροδεξιός όπως τον κατηγορούν οι πολιτικοί του αντίπαλοι.

Χαρακτηρίζει τη σχέση του με τον ΣΥΡΙΖΑ ως σχέση αγάπης και μίσους υπογραμμίζοντας παράλληλα πως ειναι το πιο επικίνδυνο κόμμα που πήρε την εξουσία στην Ελλάδα από τη μεταπολίτευση, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι τώρα που βρίσκονται στην αντιπολίτευση έχουν βγάλει το αληθινό τους πρόσωπο.

Αναφορικά με τον Παύλο Πολάκη τονίζει ότι δεν έχουν καμία σχέση αφού «ο Πολάκης είναι ένας άνθρωπος που βγαίνει στο Facebook, προσβάλει τους πολιτικούς του αντιπάλους βρίζει, φέρεται άξεστα, δεν έχει τρόπους, είναι φανατικός, ιδεοληπτικός και νομίζει ότι τα ξέρει όλα».

Ο Άδωνις Γεωργιάδη απαντά και στις αναφορές των πολιτικών του αντιπάλων σχετικά με τη χροιά της φωνής του. Αυτοτρολάρεται λέγοντας ότι «Από τα παιδικά μου χρόνια θυμάμαι ότι οι δάσκαλοι έλεγαν στη μητέρα μου, “καλό παιδί, αλλά παίρνουμε ασπιρίνη κάθε μεσημέρι όταν τελειώνουμε το μάθημα”». Σημειώνει όμως ότι πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που προσπαθεί να βελτιώσει αν και είναι φυσικό του.

Παράλληλα όμως επισημαίνει και το γεγονός, με αφορμή πρόσφατη αναφορά του Αλέξη Τσιπρα στη Βουλή ότι «Όλη τους η δήθεν ευαισθησία στα ανθρώπινα δικαιώματα και στη διαφορετικότητα πάει περίπατο όταν κάποιος είναι πολιτικός τους αντίπαλος».

Επιμένει ότι η ακρίβεια στην Ελλάδα οφείλεται στην ενεργειακή κρίση και είναι μικρότερη από άλλες χώρες τονίζοντας πως η κυβέρνηση παίρνει μέτρα και λειτουργεί μέ έναν βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό, ανά τρίμηνο, αφού ουδείς γνωρίζει τη διάρκεια της κρίσης. Η στήριξη όμως στην κοινωνία θεωρείται δεδομένη

Συνέντευξη στον Τάσο Ευαγγελίου

-Ακροδεξιός, δεξιός ή φιλελεύθερος; Και πόσο;

Το έχω πει τόσες πολλές φορές, που είναι πλέον κλισέ. Αυτοπροσδιορίζομαι ως δεξιός φιλελεύθερος ή φιλελεύθερος δεξιός. Γιατί δεξιός; Γιατί είμαι υπέρ της παραδοσιακής συγκρότησης της κοινωνίας. Γιατί μου αρέσουν τα εθνικά μας σύμβολα, η εθνική μας παράδοση, η εθνική μας ταυτότητα.

Γιατί φιλελεύθερος; Γιατί μου αρέσει η ανθρώπινη ελευθερία, η ιδιωτική οικονομία, η ελευθερία της αγοράς, οι μεταρρυθμίσεις.

Ακροδεξιός δεν ήμουν ποτέ. Ήμουν πάντα υπέρ της δημοκρατίας και υπέρ της ελευθερίας της γνώμης. Πώς μπορεί ένας φανατικός του κοινοβουλευτισμού να είναι ακροδεξιός; Δεν γίνεται.

-Μόνιμα στο μάτι του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί;

Με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε μία διαχρονική σχέση αγάπης και μίσους. Εκείνοι αγαπούν να με μισούν και εγώ αγαπώ να τους μάχομαι.

Θεωρώ ότι είναι το πιο επικίνδυνο κόμμα που πήρε την εξουσία στην Ελλάδα από τη μεταπολίτευση. Κυρίως διότι δεν ήταν προετοιμασμένοι για να πάρουν την εξουσία. Έχασαν υπερπολύτιμο χρόνο μέχρι να ωριμάσουν κάνοντας μεγάλη ζημιά στη χώρα και στη συνέχεια αντιστάθηκαν σε κάθε μεταρρύθμιση, γιατί είχαν ιδεολογικές αγκυλώσεις που δεν τους επέτρεπαν να δουν την πρόοδο της χώρας.

Και τώρα ως αντιπολίτευση, έχουν βγάλει το αληθινό τους πρόσωπο. Είναι η μόνη αντιπολίτευση σε όλη την Ευρώπη που αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση με την πανδημία. Άρα, ένα τέτοιο κόμμα δεν μπορείς να το αφήνεις χωρίς μάχη.

-Η φωνή σας ενοχλεί και ως προς τη χροιά της; Μέχρι και ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο στη Βουλή για «τσιρίδες».

Η αλήθεια είναι πως η φωνή μου είναι πολύ ενοχλητική. Θέλω να είμαι ειλικρινής. Από τα παιδικά μου χρόνια θυμάμαι ότι οι δάσκαλοι έλεγαν στη μητέρα μου, «καλό παιδί, αλλά παίρνουμε ασπιρίνη κάθε μεσημέρι όταν τελειώνουμε το μάθημα».

Δυστυχώς, είναι ένα φυσικό μου χαρακτηριστικό. Έχω κάνει προσπάθειες να το βελτιώσω, αλλά πάντα όταν ανεβαίνει η ορμή μου οι προσπάθειες πάνε περίπατο.

Άρα, έχει δίκιο ο κύριος Τσίπρας να μην του αρέσει η φωνή μου. Έχει όμως άδικο να υπερτονίζει τόσο πολύ ένα φυσικό μου χαρακτηριστικό. Όλη τους η δήθεν ευαισθησία στα ανθρώπινα δικαιώματα και στη διαφορετικότητα πάει περίπατο όταν κάποιος είναι πολιτικός τους αντίπαλος.

-Κρατάει χρόνια η... κολόνια της κόντρας με τον Παύλο Πολάκη. Πού οφείλεται τελικά αυτή η έντονη «συμβίωση» στο πολιτικό σκηνικό;

Δεν έχω απολύτως καμία κόντρα με τον κύριο Πολάκη. Θέλω να με πιστέψετε. Με προσβάλει πάρα πολύ όταν με παρουσιάζουν Πολάκη της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είμαι ο Πολάκης της Νέας Δημοκρατίας, δεν θα ήθελα να είμαι ο Πολάκης της Νέας Δημοκρατίας και δεν θα μπορούσα να είμαι ο Πολάκης της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Πολάκης είναι ένας άνθρωπος που βγαίνει στο Facebook, προσβάλει τους πολιτικούς του αντιπάλους βρίζει, φέρεται άξεστα, δεν έχει τρόπους, είναι φανατικός, ιδεοληπτικός και νομίζει ότι τα ξέρει όλα.

Εγώ είμαι ένας άνθρωπος που όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ότι είμαι πάρα πολύ ευγενής. Μου αρέσει να ακούω την αντίθετη άποψη, δεν υβρίζω τους πολιτικούς μου αντιπάλους. Μπορεί να μου προσάπτουν ότι ανεβάζω καμία φορά τους τόνους της φωνής μου, αλλά μέχρι εκεί. Τι σχέση έχω εγώ με τον κύριο Πολάκη;

-Το «δώρο» που σας έκανε, το παιχνίδι – μπουλντόζα, θα του το επιστρέψετε; Μήπως σκέφτεστε μια ξενάγηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο Ελληνικό;

Έχω καλέσει ήδη δημόσια τον κύριο Πολάκη για μία ξενάγηση στο Ελληνικό. Τώρα μάλιστα που άνοιξε στο Ελληνικό «το Experience Park», έχουμε πολύ χώρο για να περπατήσουμε μαζί, να δει τις μπουλντόζες που ήδη σκάβουν, να του εξηγήσουν τι σχεδιάζουν να χτιστεί στο Ελληνικό και όλες τις επόμενες φάσεις του έργου.

Το πάρκο έχει παραδοθεί στο κοινό τρεις μήνες νωρίτερα από το master plan και καθημερινά σχηματίζονται ουρές πολιτών που πηγαίνουν να το επισκεφθούν.

Αντί να ανταλλάσσουμε ανόητα παιδικά παιχνίδια στη Βουλή, μήπως καλύτερα να δώσουμε ένα μήνυμα ότι το Ελληνικό είναι ένα έργο που ενώνει όλους τους Έλληνες;

Εγώ, πάντως, αν δεχθεί την πρόσκλησή μου, δεσμεύομαι να τον ξεναγήσω προσωπικά.

-Ο Τσίπρας θέλει εκλογές για να σώσει ό,τι σώζεται για τη χώρα ή για το κόμμα του;

Ο κύριος Τσίπρας και όλα τα στελέχη του μας έλεγαν όλο αυτό το διάστημα ότι θα ήταν τυχοδιώκτης όποιος ζητούσε εκλογές εν μέσω πανδημίας.

Και ενώ έλεγαν αυτό, ξαφνικά ζητάνε εκλογές και μάλιστα στην κορύφωση της πανδημίας. Την ώρα που η «Όμικρον» ξεκινάει να εξαπλώνεται.

Άρα, οι ίδιοι είναι τυχοδιώκτες. Αλλά δεν είναι αυτό το πρόβλημά τους. Το πρόβλημά τους είναι ο Ανδρουλάκης, μην κοροϊδευόμαστε.

Πλέον δεν υπάρχει ο ίδιος βαθμός βεβαιότητας ότι οι επόμενες εκλογές θα έχουν ως αρχηγό Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τον Αλέξη Τσίπρα. Μην εκπλαγείτε αν η απλή αναλογική που σχεδίασε ο Αλέξης Τσίπρας είναι τελικά το πολιτικό τέλος του.

Το ότι φοβάται τον κύριο Ανδρουλάκη, δεν είναι επαρκής λόγος για να βάλει τη χώρα σε περιπέτεια με εκλογές. Δεν πιστεύω ότι και ο ίδιος περιμένει ότι θα γίνουν εκλογές. Αυτό που θέλει να κάνει είναι να συσπειρώσει το κόμμα του και να δώσει έναν ενθουσιασμό στα στελέχη του, που γενικά το ηθικό τους είναι προφανώς πολύ χαμηλό.

-Νίκος Ανδρουλάκης, ΚΙΝΑΛ. Πορεία για δεύτερο κόμμα ή για συμμαχία με το δεύτερο κόμμα;

Ο κύριος Ανδρουλάκης είναι ένας νέος άνθρωπος, ακόμα άγνωστος Χ στην πολιτική. Δεν γνωρίζω επακριβώς τις πολιτικές του θέσεις και δεν μου αρέσει να κρίνω τους ανθρώπους αν δεν γνωρίζω τι ακριβώς λένε. Περιμένω να τον ακούσω. Βγήκε από μία ανοιχτή συμμετοχική διαδικασία και αυτό είναι ευχάριστο. Του εύχομαι καλή επιτυχία. Προφανώς παραμένει ένας πολιτικός μας αντίπαλος.

Τώρα, το αν θα καταφέρει να περάσει τον Αλέξη Τσίπρα ή όχι, πιστεύω ότι έχει κάποιες καλές πιθανότητες. Κυρίως διότι είναι νεότερος του Τσίπρα χωρίς τα πολιτικά βαρίδια και την πολιτική τοξικότητα του Τσίπρα. Άρα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σοβαρούς λόγους να ανησυχεί.

-Αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές ή συμμαχική κυβέρνηση;

Η Νέα Δημοκρατία θα επιδιώξει την αυτοδυναμία και στις επόμενες εκλογές. Εάν χρειαστούν διπλές εκλογές, θα πάμε σε διπλές εκλογές. Η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση που θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και θα αξιοποιήσει το θετικό momentum που έχουμε χτίσει με τόσο κόπο ακόμα και εν μέσω πανδημίας.

Η στρατηγική μας είναι σαφής. Δεν μας ενδιαφέρει καμία συμμαχική συνεργασία με κανένα άλλο κόμμα.

-Μπορεί να υλοποιηθεί το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων ή χρειάζεται ανανέωση της λαϊκή εντολής για καθαρή θητεία;

Έχουμε καθαρή θητεία. Πήραμε λαϊκή εντολή τον Ιούλιο του 2019 για 4 χρόνια. Και θέλω να σας πω με ειλικρίνεια ότι έχουμε κοπιάσει πάρα πολύ για να αλλάξουμε τη διεθνή εικόνα της χώρας.

Την Ελλάδα μας την βλέπουν πλέον διαφορετικά στο εξωτερικό. Από μία χώρα που συμβόλιζε τη φασαρία και τα προβλήματα είναι μία σοβαρή χώρα σοβαρών ανθρώπων. Αυτό με κόπο χτίζεται, εύκολα χαλάει.

Σοβαρή χώρα που κάνει διαρκώς εκλογές δεν υπάρχει στον πλανήτη. Οι εκλογές πρέπει να γίνονται όταν είναι η συνταγματική τους στιγμή. Και μόνο για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους και όταν δεν υπάρχει καμία άλλη λύση, τότε να επισπεύδονται.

Τέτοια περίπτωση σήμερα δεν υπάρχει. Η κυβέρνηση έχει ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Έχει έναν Πρωθυπουργό που απολαμβάνει της λαϊκής αποδοχής, προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, η πολιτική σταθερότητα είναι δεδομένη. Δεν έχουμε κανένα λόγο και κανένα δικαίωμα να κάνουμε πρόωρες εκλογές. Θα ολοκληρώσουμε τη θητεία μας και τότε ο λαός θα μας κρίνει για αυτά που κάναμε.

-Δεν υπάρχει ακρίβεια στην αγορά;

Ποτέ δεν είπα ότι δεν υπάρχει ακρίβεια στην αγορά. Είναι δυνατόν σε έναν πλανήτη που διανύει τη μεγαλύτερη πληθωριστική του κρίση, από τη δεκαετία του ’70, η Ελλάδα να εξαιρείται;

Ναι, έχουμε ακρίβεια. Έχουμε όμως μικρότερη ακρίβεια από τους άλλους. Αυτή είναι η αλήθεια.

Παρεξηγήθηκε μία δήλωση μου. Είπα ότι η ακρίβεια οφείλεται στην ενέργεια και έπεσαν να με φάνε. Δεν το λέω εγώ, το λέει η ΕΛΣΤΑΤ. Το 75% του πληθωρισμού του μηνός Νοεμβρίου οφείλεται στις αυξήσεις στην ενέργεια είτε αυτόματα από την ίδια την ενέργεια είτε από την αύξηση του κόστους παραγωγής των αγαθών που οφείλονται στην αύξηση της τιμής της ενέργειας.

Αν δεν μπορεί ο Υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδος να αναφέρει αυτά που γράφει η ΕΛΣΤΑΤ πώς θα μπορέσουμε ποτέ να συνεννοηθούμε σε αυτή τη χώρα;

-Πώς θα αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις από την ενεργειακή κρίση; Έχει υπολογιστεί το ύψος τους από τον Ιανουάριο για την Ελλάδα;

Η αγορά της ενέργειας διεθνώς διανύει μία περίοδο πολύ μεγάλης αστάθειας. Άρα πάσα πρόβλεψη είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένη. Θα σας πω ορισμένα νούμερα για να το καταλάβετε. Εν μέσω πανδημίας η τιμή του πετρελαίου έφτασε στα 0 δολάρια το βαρέλι. Εγώ όταν είδα το 0 είχα τρομάξει και έλεγα στους συνεργάτες μου «αυτό το 0 θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά». Όπερ και εγένετο.

Δείτε τις τιμές του φυσικού αερίου. Από τα 25 με 30 ευρώ έφτασε τα 100, τα 110, τα 120, τα 130. Όμως δείτε και το ανάποδο. Ξαφνικά τη μια εβδομάδα ξαναπέφτει στα 70, τσακώνονται οι Γερμανοί με τους Ρώσους ξαναπάει στα 100.

Άρα, δεν υπάρχει τρόπος σήμερα να κάνουμε μακροπρόθεσμες προβλέψεις για το πού θα πάει η ενέργεια. Εμείς δουλεύουμε με ένα μοντέλο για το πρώτο τρίμηνο του 2022 και θα πηγαίνουμε τρίμηνο με τρίμηνο με τα μέτρα παρακολουθώντας τις εξελίξεις των διεθνών τιμών.

-Η επιδοματική πολιτική στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι αρκετή; Μήπως υπάρχουν άλλα μέτρα πιο αποτελεσματικά;

Κάθε μέρα σκεφτόμαστε μέτρα για να ανακουφίσουμε τον κόσμο και να αυξήσουμε το εισόδημά του, είτε μειώνοντας τους φόρους, είτε εφαρμόζοντας ανάλογη πολιτική. Κανείς δεν είναι μόνος του, κανείς δεν μένει αβοήθητος.

-Υπόθεση Novartis, σκάνδαλο ή σκευωρία;

Όσον αφορά την εμπλοκή των πολιτικών προσώπων νομίζω κανένας νουνεχής άνθρωπος πια δεν πιστεύει σε οποιοδήποτε σκάνδαλο. Μας ψάξανε εξονυχιστικά. Εμένα μάλιστα με έχουν ψάξει δύο διαφορετικοί εισαγγελείς και δεν μου έχουν βρει απολύτως τίποτα.

Έχουν ψάξει τους λογαριασμούς μου, τις επιχειρήσεις μου, τον τρόπο ζωής μου, τους πελάτες μου, τα πάντα και δεν μου έχουν βρει ούτε 1 ευρώ που δεν μπορώ να δικαιολογήσω από τα εισοδήματά μου.

Όπως αντιλαμβάνεστε, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αξιοποίησε το υπαρκτό διεθνές σκάνδαλο Novartis για να κερδίσει τις εκλογές του 2019. Επίσης πρέπει να σας πω ότι ο τρόπος που χειρίστηκε τότε το θέμα αυτό στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει ακριβώς και την πολιτική του στόχευση.

Αναμένουμε την τελική κρίση της ελληνικής δικαιοσύνης ως προς εμένα που είμαι ακόμα υπό προκαταρκτική έρευνα. Πιστεύω ότι έχει ξεπεράσει κατά πολύ το όριο του χρόνου που θα έπρεπε, αλλά δεν θέλω να λένε κιόλας ότι παρεμβαίνω στη δικαιοσύνη γιατί σέβομαι απόλυτα την διάκριση των εξουσιών.

Ως πολίτης, όμως, λέω ότι έχουν αργήσει πάρα πολύ. Πρέπει κάποια στιγμή να πουν στην ελληνική κοινωνία επίσημα αν βρήκαν ή αν δεν βρήκαν κάτι στον Άδωνι Γεωργιάδη. Και βεβαίως, περιμένω και τις εξελίξεις στο ειδικό δικαστήριο ως προς τη διερεύνηση της σκευωρίας.

Γενικά είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα το ότι οι διαδικασίες αργούν τόσο πολύ.

-Γιατί δεν έχει κλείσει ακόμη η υπόθεση ως προς το σκέλος που σας αφορά;

Μου είναι τελείως άγνωστο γιατί δεν έχει κλείσει. Ό,τι στοιχεία έπρεπε να βρουν οι δικαστικές αρχές πιστεύω ότι μέσα σε διάστημα πέντε χρόνων τα έχουνε βρει. Δεν μπορώ να φανταστώ τι άλλο θέλουν να ψάξουν σε ό,τι με αφορά και δεν μπορώ να γνωρίζω τι μπορεί να έχουν στο μυαλό τους και να μην έχουν συντάξει ακόμα την απόφασή τους, είτε είναι αρχειοθέτηση, είτε είναι παραπομπή.

Εγώ δεν παρεμβαίνω στο τι θα πούνε. Θα πούνε αυτό που νομίζουν. Η δικαιοσύνη είναι ελεύθερη και ανεξάρτητη να κρίνει. Αλλά κάτι πρέπει να πούνε, αυτό είναι το μόνο βέβαιο.