Έχουν καταλάβει εκεί στην Κουμουνδούρου;

Αυτή τη φορά για τις δημοσκοπήσεις φταίει ο …Κούλογλου. Ο οποίος μ' ένα αρθράκι τριακοσίων λέξεων κατάφερε το ακατόρθωτο. Κατέστρεψε τη φθινοπωρινή επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ και αναστήλωσε την καταρρέουσα κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τρομερός ο Στέλιος, με τέτοιες δυνατότητες αδικείται στο Ευρωκοινοβούλιο. Θα 'πρεπε να ηγείται της χώρας, συγνώμη, έχουμε πολλούς που με τρεις παραγράφους εξουδετερώνουν επελάσεις και ανασταίνουν πεθαμένες κυβερνήσεις;

Πλάκα πλάκα τώρα, εκεί στην Κουμουνδούρου έχουν πάθει ζημιά. Πάνε κι έρχονται οι εθνικές καταστροφές, σουλατσάρει ο χάρος με το δρεπάνι της πανδημίας στα χέρια του, αλλά ο Μητσοτάκης δεν λέει να πέσει. Εκεί, στυλωμένος στις 10-11 μονάδες διαφορά από την «προοδευτική διακυβέρνηση». Θα μου πείτε ότι οι ΣΥΡΙΖΑίοι έχουν κάποιο λόγο να είναι ευχαριστημένοι. Στο 24% τους έχει η Pulse, στο 26,7% η MRB (με αναγωγή). Επιτέλους ξεκόλλησαν από κείνο το γλίσχρο (+-)20% που έδινε τη δυνατότητα στη Φώφη να λέει ότι δεν έχει λήξει ακόμα η υπαρξιακή μάχη του δεύτερου πόλου.

Βεβαίως, αν στην Κουμουνδούρου είναι ικανοποιημένοι μ' αυτά τα δημοσκοπικά αποτελέσματα, εμάς δεν μας πέφτει λόγος. Αν χαίρονται που ο Μητσοτάκης μπήκε στον τρίτο χρόνο διακυβέρνησης διατηρώντας απ' αυτούς τη μεγαλύτερη δημοσκοπική διαφορά των μεταπολιτευτικών δεκαετιών, η δική μας γνώμη περιττεύει. Απλώς επισημαίνω ότι ροκανίζεται επικίνδυνα ο χρόνος προς τις επόμενες εκλογές, δίχως να διακρίνεται η παραμικρή ρωγμή στην πολιτική ηγεμονία της κεντροδεξιάς.

Μπορεί να πηγαίνουν από μουρμούρα σε μουρμούρα, από καταγγελία σε καταγγελία, από διαμαρτυρία σε διαμαρτυρία κι από στρατηγική σε στρατηγική, πλην αποδεικνύονται ανήμποροι να πετύχουν κάποιον καίριο στόχο τους. Όλο τα Πετσωμένα μέσα ενημέρωσης τους φταίνε κι όλο οι Κούλογλου τους μπλοκάρουν την τελευταία στιγμή, πάντως ένα πλήγμα της προκοπής δεν έχουν καταφέρει στην κυβέρνηση. Ακόμα κι όταν οι κυβερνώντες πυροβολούν τα πόδια τους, ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει την πληγή να επουλωθεί δίχως να οικονομήσει κάτι.

Στον τρίτο χρόνο διακυβέρνησης μπαίνουμε, απίθανα πράγματα συνέβησαν που θα γκρεμοτσάκιζαν και τον κραταιότερο πρωθυπουργό, όμως οι ΣΥΡΙΖΑίοι με δυο τρεις μοναδούλες καταγίνονται. Μπόρεσαν να πάνε από το 20-21% στο 24-25%, σιγά το επίτευγμα, όταν ο άλλος τους ρίχνει σταθερά 10-12 μονάδες. Αν με πανδημίες, θανάτους, κλειστές οικονομίες και φωτιές, το χάντικαπ κρατιέται πάνω από το προηγούμενο εκλογικό αποτέλεσμα, καταλαβαίνουν εκεί στην Κουμουνδούρου τι σημαίνει να μπούμε σε οιονεί προεκλογική περίοδο με τον αέρα της νίκης στα πανιά της κυβέρνησης και με ανάπτυξη 6-7%; Η οποία μπορεί να κάνει τον κατώτατο μισθό που υποσχέθηκε ο Τσίπρας ψίχουλο μπροστά σ’ αυτόν που μπορεί να δώσει ο Μητσοτάκης;