Δώστε την ΕΡΤ στην Μενδώνη

Δώστε την ΕΡΤ στην Μενδώνη

Δεν πληρώνουμε την ΕΡΤ για να θησαυρίσει το κύκλωμα του ποδοσφαίρου. Χωρίς τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ της ΕΡΤ, λέει, δεν θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Μην σώσει και ξεκινήσει! Η δουλειά της ΕΡΤ είναι ο πολιτισμός και η αξιόπιστη ενημέρωση. Το φυσικό σπίτι της ΕΡΤ είναι στο υπουργείο πολιτισμού. Κι η ενημέρωση υποχρέωση των επαγγελματιών δημοσιογράφων, με ασπίδα το κύρος της Βουλής των Ελλήνων.

Δεν πρόκειται να αλλάξει η ΕΡΤ επειδή θα φύγει ο κ. Δρόσος και θα πάει ο κ. Ζούλας. Θα είναι το ίδιο και το αυτό. Μπορεί με καθεστώς Ζούλα να μην έχουμε φαινόμενα τύπου Ακριβοπούλου. Μπορεί ο κ. Ζούλας να είναι επιτελικό στέλεχος του κ. Μητσοτάκη, αλλά θα μας φαινότανε παράξενο να διαδραματίσει ρόλο κομματικού κομισάριου στην Αγία Παρασκευή. Ή τουλάχιστον το ελπίζουμε. Ότι δεν θα το κάνει. Αλλά δεν είναι θέμα προσώπου η «μεταμόρφωση» της ΕΡΤ. Είναι θέμα τρόπου λειτουργίας. Με ένα σωστό και θεσμοθετημένο πλαίσιο η ΕΡΤ θα εξακολουθήσει να είναι ζωντανή στο μέλλον κάτω από τις οποιεσδήποτε συνθήκες. Θα μπορεί να αντέξει ακόμη κι έναν σεισμό τύπου Μπαξεβάνη! Αρκεί το κτίριο να είναι σωστά δομημένο. Με αντισεισμικές προδιαγραφές. Να τύχει, δηλαδή, της αποδοχής του κοινού. Σε μία τέτοια περίπτωση δεν θα τολμήσει κάποιος να αλλάξει την ΕΡΤ στο μέλλον…

Η ΕΡΤ δεν χρειάζεται άλλον μεσσία. Δεν είναι το θέμα ποιος θα την διοικεί. Σημασία έχει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινούνται όσοι βρίσκονται στο διοικητικό της συμβούλιο. Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι ο πολιτισμός, η πολιτιστική μας κληρονομιά και η παραγωγή περιεχομένου που θα προάγει τις πολιτιστικές μας αξίες είναι η μέγιστη προτεραιότητα της δημόσιας ΕΡΤ. Άρα; Μήπως πρέπει ο κ. Μητσοτάκης να σκεφτεί την πιθανότητα να «περάσει» την ΕΡΤ στο υπουργείο Πολιτισμού; Στο κάτω – κάτω της γραφής, ποιος άλλος αρμοδιότερος για παραγωγές θεάτρου ή κινηματογράφου από ότι το υπουργείο Πολιτισμού; Όσο για την ενημέρωση, το ζητούμενο είναι η ανεξαρτησία των επαγγελματιών δημοσιογράφων κι αυτό μπορεί να το εξασφαλίσει μόνο η Βουλή των Ελλήνων.

Η ΕΡΤ μπορεί και καλύτερα. Μπορεί να αποτελέσει ένα πραγματικό εργαστήρι πολιτισμού. Αρκεί να της δοθούν τα χρήματα που δόθηκαν για να βλέπουμε σώβρακα και φανέλες. Να μην τα μειώσουν, δηλαδή. Πιστεύουμε ότι ο ελληνικός πολιτισμός αξίζει περισσότερα απ' όσα έδινε το δημόσιο κανάλι για να βλέπουν οι Έλληνες στα καφενεία 22 μαντράχαλους να παίζουν κλοτσοσκούφι. Η ΕΡΤ που θέλουμε είναι η ΕΡΤ που η αείμνηστη Δόμνα Σαμίου σάρωνε την Ελλάδα από χωριό σε χωριό για να καταγράψει τα δημοτικά μας τραγούδια. Θέλουμε την ΕΡΤ που καθήλωνε κάθε Δευτέρα τους τηλεθεατές στις μικρές τους οθόνες για να δουν το θέατρο της Δευτέρας. Θέλουμε μια ΕΡΤ που θα κάνει συμπαραγωγές και θα προωθεί το έργο νέων σκηνοθετών, νέων δημιουργών. Θέλουμε μια ΕΡΤ που να δίνει βήμα στην ποιοτική μουσική. Θέλουμε μια ΕΡΤ που θα είναι η επιλογή του κάθε Έλληνα για την έγκαιρη και αντικειμενική του ενημέρωση. Θέλουμε μία ΕΡΤ ανεξάρτητη και δημόσια που να σέβεται τους Έλληνες που την πληρώνουν.

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]