Δωμάτιο με θέα: Πώς ο David Hockney δημιούργησε τέχνη στην καραντίνα

Δωμάτιο με θέα: Πώς ο David Hockney δημιούργησε τέχνη στην καραντίνα

Ένα νέο βιβλίο με έργα του David Hockney σε iPad, αποκτά μια παράδοξη επικαιρότητα στις μέρες μας και γίνεται ιδανική πρόταση για συλλέκτες.

Για πολλούς είναι ο μεγαλύτερος εν ζωή εικαστικός δημιουργός. Ο David Hockney έγινε γνωστός για τα πορτρέτα του, την βρετανική εξοχή και τις ηλιόλουστες πισίνες. Όμως, δεν παρέμεινε σ’ αυτή τη θεματολογία, ούτε αρκέστηκε στα μέσα που γνώριζε. Το 2009 άρχισε να πειραματίζεται με το iPhone, δημιουργώντας έργα στο κινητό του τηλέφωνο. Το γεγονός δεν απέσπασε θετικά σχόλια από όλους τους κριτικούς, καθώς ορισμένοι είδαν «ευκολία» και αλλοίωση της ζωγραφικής στο αδόκιμο μέχρι τότε, ψηφιακό εργαλείο. Βασικό θέμα του ζωγράφου ήταν η θέα από το παράθυρο του υπνοδωματίου του στο Μπρίλινγκτον του ανατολικού Γιορκσάιρ.

Τώρα, ένα λεύκωμα από τον γνωστό εκδοτικό οίκο της Taschen, με τίτλο «My Window» συγκεντρώνει 120 έργα του Hockney, στο iPhone και κατόπιν στο iPad, μεταξύ 2009 και 2012. Τα ψηφιακά έργα, παρουσιασμένα σε χρονολογική σειρά, καταγράφουν το πέρασμα των εποχών αλλά και την εξέλιξη του καλλιτέχνη σε μια περίοδο που το ψηφιακό μέσο ήταν, όχι απλώς έξω από την ζωγραφική παλέτα, αλλά δεν μπορούσε καν να νοηθεί ως «τέχνη». Κι όμως. Αυτό που πολλοί έβλεπαν τότε ως «παιχνίδι» του ευφάνταστου ζωγράφου, σήμερα η πανδημία επέβαλε ως «κανόνα».  Αν και μπροστάρης της ψηφιακής τέχνης, ο Hockney επικαλείται μεγάλους μάστορες του παρελθόντος για το εγχείρημά του, τον Caravaggio και τον Vermeer που χρησιμοποιούσαν φακούς, είτε με κάμερα obscura είτε με καθρέφτες για να πετύχουν την λεπτομέρεια στα έργα τους.

Στον πρόλογο του βιβλίου, ο Hockney γράφει: «βρήκα ένα μοναδικό πλεονέκτημα στο ψηφιακό μέσο επειδή έχει εστία φωτός και θα μπορούσα να σχεδιάζω στο σκοτάδι. Δεν χρειάστηκε καν να σηκωθώ από το κρεβάτι. Όλα όσα χρειαζόμουν ήταν στο iPhone!» ομολογεί. Έτσι,  άφηνε, όπως λέει, τις κουρτίνες ανοιχτές στο υπνοδωμάτιό του, για να αφήσει τον ήλιο να τον ξυπνήσει. «Δεν θα σκεφτόμουν ποτέ πια να ζωγραφίσω μια ανατολή χωρίς το iPhone». 

Ο Hockney ξεκίνησε τις ψηφιακές του αναζητήσεις του στην τέχνη το μακρινό 1985, με ένα πρώιμο πρόγραμμα υπολογιστή, το Quantel Paintbox. Όταν πήρε το iPhone, αντικατέστησε τα μολύβια και τα πινέλα με τους αντίχειρες για τα σχέδιά του, τα οποία κι έστελνε στους φίλους του. Πολύς κόσμος τότε του έλεγε: «ακούμε ότι άρχισες να σχεδιάζεις στο τηλέφωνό σου. Ο ίδιος τους απαντά πολύ σοβαρά «λοιπόν, όχι, στην πραγματικότητα περιστασιακά μόνο ζωγραφίζω στο χαρτί».

 «Το Παράθυρό μου» από τον David Hockney κυκλοφορεί από την Taschen σε περιορισμένη συλλεκτική έκδοση 1000 αντιτύπων, υπογεγραμμένη από τον καλλιτέχνη για 1.750 λίρες. Δύο επιπλέον εκδόσεις, που περιλαμβάνουν από ένα έργο με την υπογραφή του Hockney, διατίθενται για  8.500 και 10.000 λίρες, αντίστοιχα. Περισσότερα στο taschen.com.