Διψήφια ύφεση στο πρώτο τρίμηνο, ανάπτυξη στο δεύτερο

Διψήφια ύφεση στο πρώτο τρίμηνο, ανάπτυξη στο δεύτερο

Παρά την καλή πορεία του προγράμματος «Ελευθερία» (εμβολιασμοί) αφού φλερτάρουμε με την πέμπτη ή έκτη πιο αποτελεσματική διαδικασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εντούτοις είμαστε αναγκασμένοι να επεκτείνουμε τα lockdowns για να μειώσουμε (όσο μπορούμε) τον αριθμό των θανάτων έως ότου διευρυνθεί ο αριθμός των εμβολιαζόμενων.

Βεβαίως τα lockdowns είναι πια πολύ περισσότερο στοχευμένα από ότι ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2020, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλον τον δυτικό κόσμο που κρατά τις οικονομίες του ανοικτές. Σαν αποτέλεσμα η ζημιά που προκαλείται στο παραγόμενο προϊόν είναι μικρότερη από αυτήν που προκλήθηκε στο δεύτερο ή στο τελευταίο τρίμηνο του 2020. Όμως παρόλα αυτά η ζημιά είναι βαριά. Εδώ και αρκετό καιρό, οι εκτιμήσεις μας για το πρώτο τρίμηνο του 2021 έκαναν λόγο για ύφεση της τάξεως του 12,7% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2020. Ουσιαστικά είχαμε προεξοφλήσει ένα συνεχές lockdown για όλο το τρίμηνο. Ας ελπίσουμε να μην συμβεί αυτό αλλά αυτή είναι η υπόθεση που είχαμε κάνει.

Σημασία έχει να προσέξουμε ότι η προεξοφλημένη ύφεση του α' τριμήνου είναι συμβατή με το +3,5% που ξέρουμε για όλο το 2021. Ουσιαστικά δηλαδή το πολύ κακό του α΄ τριμήνου θα εξουδετερωθεί, υπό κανονικές συνθήκες, από το τελευταίο τρίμηνο του 2021. Τον τόνο της ανάκαμψης θα δώσουν στο 2021 το δεύτερο τρίμηνο του έτους, το πρώτο θετικό μετά από ένα χρόνο και βεβαίως το τρίτο τρίμηνο που θα έχει τον ανακάμπτοντα τουρισμό. Το πόσο θα ανακάμψει ο τουρισμός θα επηρεάσει και τις εξελίξεις μέσα στον χρόνο. Τέλος να σημειωθεί ότι την άφιξη των «καλών ευρωπαϊκών κονδυλίων» την έχουμε τοποθετήσει στο τέταρτο τρίμηνο γι’ αυτό και η πολύ καλή προβλεπόμενη εξέλιξή του. Δηλαδή το θετικό διψήφιο νούμερο κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

* Ο Παναγιώτης Πετράκης είναι καθηγητής Οικονομικών στο ΕΚΠΑ