Δημοσκόπηση Marc: «Άστα να πάνε Αλέξη!»

Ζητούν εξεταστική επιτροπή για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης από εταιρείες δημοσκοπήσεων και αίφνης τους έρχεται ένα ράπισμα από μια από τις συστημικές εταιρείες του χώρου τα ευρήματα της οποίας ουδέποτε αμφισβητήθηκαν ή διαψεύστηκαν. Και η συγκεκριμένη χθεσινή δημοσκόπηση δεν προβλήθηκε από κανένα περιθωριακό κανάλι, αλλά από τον Αντένα.

Τι δείχνει η δημοσκόπηση; Δείχνει πως η Νέα Δημοκρατία και λόγω της ελληνογαλλικής συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής ανέκαμψε και αναπλήρωσε τις απώλειες που υπέστη λόγω των πυρκαγιών και του ανασχηματισμού. Στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει 34,8%, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει 22%. Η διαφορά βρίσκεται στις 12,8 μονάδες και διευρύνεται στις 13,5 μονάδες στην εκτίμηση ψήφου. (ΝΔ 41%, ΣΥΡΙΖΑ 27,5%). Διαφορά αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές. Ας το σημειώσουμε αυτό.

Να μη συζητάμε καλύτερα για τις δημοτικότητες. Πλησιάζει η διαφορά το double score.

Αλλά το πιο ενδιαφέρον και πιο επίκαιρο στοιχείο αυτής της δημοσκόπησης είναι η αντιμετώπιση από τους πολίτες της ελληνογαλλικής συμφωνίας. Το 75,2% κρίνει θετικά ή μάλλον θετικά τη συμφωνία, ενώ μόλις το 19,6% την αξιολογεί αρνητικά. Μάλιστα το 59,3% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει θετικά τη συμφωνία, ενώ για μιαν ακόμα φορά οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ εγκρίνουν ένα κυβερνητικό μέτρο με ποσοστό ανώτερο από αυτό των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. (92%-91%). Αυτά ας τα βλέπουν όσοι από το ΚΙΝΑΛ αλληθωρίζουν προς ΣΥΡΙΖΑ.

Όλοι οι άλλοι δείκτες φανερώνουν ένα πράγμα. Πως σταμάτησε η φθορά της κυβέρνησης και σταδιακά ανακτά τις δυνάμεις της. Αυτό είναι και το πολιτικό «δια ταύτα» της συγκεκριμένης δημοσκόπησης της Marc.

Είναι απολύτως λογικό η κυβέρνηση να ανακτήσει την αυτοπεποίθηση της, με δεδομένο πως επίκειται εντός της εβδομάδας και η νέα ελληνοαμερικανική συμφωνία, που θα προσθέσει μια ακόμα πινελιά στη θετική εικόνα της.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον νέο στοιχείο ούτε και σχόλιο. Κινείται στα μίζερα ποσοστά του, αδυνατώντας να συνδεθεί με τους πολίτες που επιζητούν πολιτικές και συμπεριφορές χωρίς κραυγές και υστερίες. Η θέση της ηγετικής ομάδας του κόμματος πως «για να πάμε προς το Κέντρο θα πρέπει να στρίψουμε αριστερά», αποδεικνύεται άστοχη. Πρόκειται για μια φραστική πομφόλυγα, κενή πολιτικής ουσίας.

Η κυβέρνηση έχει μπροστά της την άνεση πλέον να χαράξει τις τακτικές κινήσεις της χωρίς το άγχος της μικρής μεν, αλλά σταδιακής φθοράς. Η αίσθηση του ροκανίσματος της διαφοράς του πρώτου από το δεύτερο κόμμα μερικές φορές μπορεί να λειτουργήσει παραλυτικά, επηρεάζοντας την κρίση της ηγεσίας και προκαλώντας λανθασμένες αποφάσεις. Νομίζω πως η κυβέρνηση, χωρίς άγχος και πίεση, πορεύεται με βάση το πρόγραμμα της και τον εκλογικό σχεδιασμό της, όποιος και αν είναι αυτός.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, «άστα να πάνε» Αλέξη.