«Διασωληνώνουμε μόνο όσους έχουν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης»
Έλληνας γιατρός στη Ν. Υόρκη

«Διασωληνώνουμε μόνο όσους έχουν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης»

Αποφεύγουμε να διασωληνώνουμε τους μεγαλύτερους ηλικίας ασθενείς ή όσους έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας, προκειμένου τα κρεβάτια των ΜΕΘ να δέχονται τους νεότερους και όσους έχουν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης! Με τα λόγια αυτά περιγράφει στο liberal.gr την κατάσταση που βιώνει τις τελευταίες εβδομάδες στα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης ο Έλληνας γιατρός Λεωνίδας Παλαιοδήμος ο οποίος εργάζεται στο νοσοκομείο Montefiore Medical Center.

Και εξηγεί ότι αυτή η «διαφορετικού τύπου ιατρική», όπως την αποκαλεί, ασκείται κατόπιν εντολής του ίδιου του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο, ο οποίος έχει παράσχει στο ιατρικό προσωπικό ένα είδος ασυλίας απέναντι σε τυχόν μηνύσεις που μπορεί να ασκηθούν εναντίον τους για τις όποιες επιλογές κάνουν αυτές τις κρίσιμες εβδομάδες όσον αφορά την προτεραιότητα στην φροντίδα των ασθενών. 

Καθώς μάλιστα όλα δείχνουν ότι οι νεκροί τις επόμενες εβδομάδες θα αυξηθούν περαιτέρω, ο κ. Παλαιοδήμος θεωρεί μαθηματικά βέβαιο ότι ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών για τους οποίους θα υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια στις ΜΕΘ της αμερικανικής μεγαλούπολης, θα μειωθεί περαιτέρω. 

«Ήδη ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών στις δικές μας ΜΕΘ έχει πέσει στα 55-60 έτη, όταν πριν την πανδημία ήταν στα 80 έτη, ενώ δυστυχώς θα αναγκαστούμε να μειώσουμε και τον μέσο όρο ηλικίας των ασθενών προς τους οποίους θα προσφέρουμε μηχανική υποστήριξη», αναφέρει ο Έλληνας γιατρός περιγράφοντας την τραγική κατάσταση.

Συνέντευξη στη Μαρία Μουρελάτου

- Μιλήστε μας για την εξάπλωση των κρουσμάτων κορονοϊού όπως την βιώνετε στο νοσοκομείο που εργάζεστε. Σήμερα η Νέα Υόρκη ήταν πρώτη σε κρούσματα περιοχή παγκοσμίως. Είναι ελεγχόμενη η κατάσταση;

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε πάρα πολλά περιστατικά τα οποία αυξάνονται συνεχώς. H κατάσταση είναι ακόμα ελεγχόμενη αλλά εργαζόμαστε ήδη σε συνθήκες μη κανονικές. Έχουμε μετατρέψει το μεγάλο «κάμπους» με 1000 κρεβάτια, σε νοσοκομείο μόνο για ασθενείς με covid19 κι έχουμε στείλει όλους τους υπόλοιπους σε δύο μικρότερα νοσοκομεία. Ήδη αυξάνουμε τον αριθμό ΜΕΘ από 75 σε 150, έχουμε αυξήσει τις ομάδες γιατρών που μας βοηθούν στο νοσοκομείο με γιατρούς εξωτερικών ιατρείων γιατί τα περιστατικά αυξάνονται εκθετικά και γιατί οι ασθενείς με covid19 χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα.

- Είδαμε τον Άντριου Κουόμο, τον Κυβερνήτη της Νέας Υόρκης να διαμαρτύρεται για τους ελάχιστους αναπνευστήρες που του έστειλε η κυβέρνηση και σήμερα τον Πρόεδρο Τραμπ σε tweet να καλεί τη Φορντ και την General Motors να κατασκευάσουν αναπνευστήρες. Εσείς που βιώνετε την έλλειψη αναπνευστήρων, πώς κρίνετε τη διαχείριση;

Αυτή είναι μία ανησυχία πολύ σοβαρή. Εμείς είχαμε 100 αναπνευστήρες και καταφέραμε να τους κάνουμε 200 και πάλι, πιστεύουμε ότι αν η κατάσταση συνεχίσει σε αυτόν τον ρυθμό, υπάρχει μια σοβαρή πιθανότητα, με βάση τα μοντέλα, σε 2-3 βδομάδες από σήμερα να έχουμε τρομακτική αύξηση των περιστατικών. Ήδη, ασκούμε μία διαφορετικού τύπου ιατρική την τελευταία βδομάδα, σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας ή με πάρα πολλά υποκείμενα προβλήματα υγείας: αποφεύγουμε ή προσπαθούμε να μην τους διασωληνώσουμε ώστε να κρατήσουμε τους αναπνευστήρες και τα κρεβάτια των ΜΕΘ για όσο το δυνατόν νεότερους και όσο το δυνατόν πιο υγιείς ανθρώπους που πιστεύουμε ότι θα ωφεληθούν περισσότερο από τέτοιες παρεμβάσεις.

- Έχετε ήδη μπει σε αυτήν τη λογική;

Ναι και μάλιστα ο Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης εξέδωσε μια εκτελεστική εντολή 2-3 μέρες πριν με την οποία παράσχει ασυλία σε όλους τους γιατρούς και τους νοσηλευτές κατά τη διάρκεια της κρίσης. Πρακτικά το έκανε αυτό ώστε να μπορούμε ελεύθερα να ασκήσουμε μια διαφορετικού τύπου ιατρική. Ρώτησα παλαιότερους συναδέλφους αν είχαν ποτέ εμπειρία από τέτοια εντολή στο παρελθόν, η οποία στην ουσία λέει «γιατροί κάντε ό,τι θέλετε και δεν πρόκειται κανείς να σας κάνει μήνυση», και κανείς δεν θυμάται κάτι ανάλογο.

- Η Νέα Υόρκη θρηνεί πλέον 728 νεκρούς, φοβάστε ότι έρχεται αυτό που προειδοποιεί ο ΠΟΥ, ότι είστε το επόμενο επίκεντρο της πανδημίας, η επόμενη Ιταλία;

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι νεκροί θα αυξηθούν κι άλλο στη Νέα Υόρκη. Τελευταία φορά που κοίταξα το σύνολο των νεκρών ήταν γύρω στις 2000 αλλά επειδή το μεγάλο κύμα άρχισε πολύ πρόσφατα, η πλειοψηφία αυτών νοσηλεύεται στο νοσοκομείο και σε ΜΕΘ. Κάποιοι από αυτούς θα γίνουν καλά, κάποιοι θα καταλήξουν. Επομένως θεωρώ βέβαιο ότι οι νεκροί θα αυξηθούν τις επόμενες 2-3 εβδομάδες οπότε και θα γίνει το «πικ» και ελπίζω από εκεί κι έπειτα τα πράγματα να αρχίσουν να καλυτερεύουν.

- O Τραμπ έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να άρει τα μέτρα όσο το δυνατόν ταχύτερα γιατί αυτό θα βοηθήσει την οικονομία, όπως λέει, ενώ ο Πενς σήμερα είδαμε ότι κράτησε αποστάσεις από αυτήν τη λογική. Εσείς τι πιστεύετε;

Η Αμερική γενικά είναι πολύ ετερογενής, έτσι είναι και στο ζήτημα της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Υπάρχουν περιοχές που έχουν πληγεί αφάνταστα, όπως είναι η Νέα Υόρκη, και άλλες που έχουν πληγεί πολύ λιγότερο. Φαίνεται ότι τα πράγματα στη Νέα Υόρκη θα γίνουν πάρα πολύ χειρότερα τις επόμενες εβδομάδες, οπότε εκτιμώ ότι ίσως δεν είναι καλή ιδέα να χαλαρώσουμε τα μέτρα, τουλάχιστον για τις επόμενες εβδομάδες.

- Μας λέτε τα πράγματα στη Νέα Υόρκη θα γίνουν πάρα πολύ χειρότερα και τα ΜΜΕ διεθνώς λένε ότι θα αυξηθούν οι θάνατοι στη Νέα Υόρκη. Πρακτικά αυτό τι σημαίνει για εσάς στο νοσοκομείο;

Θα μειωθεί ακόμα περισσότερο η ηλικία των ασθενών στους οποίους θα προσφέρουμε νοσηλεία σε ΜΕΘ. Ήδη ο μέσος όρος στο δικό μας νοσοκομείο σε ΜΕΘ έχει πέσει στα 55-60 έτη, όταν πριν την πανδημία ήταν 80 έτη, και θα μειώσουμε και αναγκαστικά, δυστυχώς, τον μέσο όρο ηλικίας των ασθενών που θα προσφέρουμε και μηχανική υποστήριξη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα μπορούμε να προσφέρουμε σε όλους τους ασθενείς το επίπεδο φροντίδας που θα θέλαμε και θα αναγκαστούμε να διαλέξουμε σε ποιους ασθενείς να το προσφέρουμε και σε ποιους ασθενείς όχι.

- Αν έρθει ένας 79χρονος με covid-19 στο νοσοκομείο σας και ζητήσει νοσηλεία πώς τον αντιμετωπίζετε;

Ακόμη έχουμε κάποια κρεβάτια και αναπνευστήρες διαθέσιμους. Οπότε βλέπουμε τον κάθε ασθενή ξεχωριστά, τι υποκείμενα νοσήματα έχει, σε πόσο σοβαρή κατάσταση είναι, προσπαθουμε να κρίνουμε με όσο πιο αντικειμενικά κριτήρια μπορούμε πόσες πιθανότητες ανάκαμψης έχει και αναλόγως αποφασίζουμε.

Όταν φτάσουμε στο σημείο να μην έχουμε κρεβάτια ΜΕΘ και αναπνευστήρες για τους νεότερους και πιο υγιείς ανθρώπους, θα προσπαθήσουμε να φροντίσουμε  έναν τέτοιον ασθενή με άλλα μέσα όπως είναι κάποιες ειδικές μάσκες οξυγόνου, όχι όμως με διασωλήνωση. Θα συνεχίσουμε να του προσφέρουμε τη φαρμακευτική αγωγή κι αν πιστεύουμε ότι είναι κοντά στο να καταλήξει, τότε θα προσπαθήσουμε να τον ανακουφίσουμε όσο περισσότερο γίνεται για εκείνες τις στιγμές. Αλλά θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τα διαθέσιμα μέσα για τους υγιέστερους και νεότερους ασθενείς. Ευτυχώς αυτή τη στιγμή δεν είμαστε ακόμη εκεί, ωστόσο είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούμε τις επόμενες βδομάδες. 

Τέλος, επειδή γνωρίζω το σύστημα υγείας στην Ελλάδα, το οποίο έχει πολλά μειονεκτήματα σε σχέση με αυτό των ΗΠΑ, όπως η πολύ μικρότερη αναλογία νοσηλευτών-ασθενών, τα πολύ λιγότερα κρεβάτια ΜΕΘ και αναπνευστήρων σε σχέση με τον πληθυσμό, θεωρώ η πολιτική ηγεσία στην Ελλάδα αξιολόγησε σωστά την κατάσταση, ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση γνωρίζουν ότι το σύστημα υγείας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντέξει αυτά που συνέβησαν στην Β. Ιταλία και την Ισπανία και εκτιμώ ότι αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο έλαβε δρακόντεια μέτρα.

Επομένως, ως άνθρωπος που βιώνει μια πολύ χειρότερη κατάσταση από εκείνη της Ελλάδας, θεωρώ ότι ο κόσμος εκεί πρέπει να έχει υπομονή, και όσο δύσκολο κι αν είναι η κατάσταση, να συνεχίσει να ακούει τις συστάσεις  της κυβέρνησης.

AP Photo/Mark Lennihan