Βολφάνγκο Πίκολι: Ο Ζεμούρ φτιάχνει το προφίλ της Λεπέν 

Βολφάνγκο Πίκολι: Ο Ζεμούρ φτιάχνει το προφίλ της Λεπέν 

O πιο... ακραίος ακροδεξιός Ζεμούρ έκανε τη Λεπέν να φαντάζει πιο «κανονική» πολιτικός, δηλώνει στο Liberal o Βολφάνγκο Πίκολι, συμπρόεδρος της Teneo Intelligence, μιας από τις πιο γνωστές εταιρείες εκτίμησης πολιτικού κινδύνου, προσθέτοντας ότι η αλλαγή της ατζέντας των θεμάτων που απασχολούν τους ψηφοφόρους και η ακρίβεια την ωφέλησε. Εν τούτοις εκτιμά πως ο Μακρόν διατηρεί τις περισσότερες πιθανότητες για νίκη.

Την ώρα που δημοσιεύματα στη Γαλλία και στο εξωτερικό αναλύουν τις πιθανότητες η Λεπέν να κάνει την έκπληξη καθώς η δημοσκοπική της άνοδος το τελευταίο διάστημα είναι εντυπωσιακή, έχοντας κερδίσει πέντε μονάδες μέσα στις τελευταίες δεκαπέντε μέρες, οι ειδικοί δεν δείχνουν να πείθονται για μια νίκη της. Τονίζουν όμως ότι η συγκυρία (πόλεμος στην Ουκρανία - ενεργειακή κρίση)  δεν είναι ιδιαίτερα βοηθητική για τον Μακρόν.  

«Υπήρχε ενεργειακή κρίση στη Γαλλία και πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Νομίζω ότι αυτή η κρίση είναι στο πλαίσιο μιας γενικότερης κρίσης κόστους ζωής. Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο, ο Μακρόν δεν μπόρεσε να τον εκμεταλλευτεί πολιτικά γι’ αυτό και δυσκολεύεται στις δημοσκοπήσεις», εξηγεί ο Πίκολι. 

Σε ό,τι αφορά τη Λεπέν, ο συμπρόεδρος της Teneo τονίζει ότι «αυτή κατάφερε μέχρι στιγμής να κρατήσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία έξω από την πολιτική ατζέντα». Αυτό που ωστόσο δείχνει να την πριμοδοτεί στα  μάτια των ψηφοφόρων είναι ο Ερίκ Ζεμούρ, ο πρώην δημοσιογράφος με την ακραία ρητορική κατά των μεταναστών που έχει μάλιστα καταδικαστεί και σε πρόστιμο 10.000 ευρώ για ρητορική μίσους σε βάρος των ασυνόδευτων προσφύγων.   

«Το γεγονός ότι υπάρχει ένας άλλος υποψήφιος που είναι πιο ακραίος, ο Ζεμούρ, βοηθάει την εικόνα της Λεπέν. Ο λόγος του αλλά και ο προκλητικός τρόπος με τον οποίο διεξάγει την καμπάνια του κάνουν τη Λεπέν να φαντάζει πιο κανονική, μια πιο κανονική πολιτικός.  Τουλάχιστον σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές», επισημαίνει ο Πίκολι. 

Τα ζητήματα δε που απασχολούν τώρα τον μέσο Γάλλο ψηφοφόρο δεν ανήκουν στη σφαίρα αυτών για τα οποία η Λεπέν είχε ακραίες θέσεις.  

«Σε ό,τι αφορά τη σύγκριση της τωρινής εκλογικής μάχης μεταξύ Μακρόν και Λεπέν με εκείνη του 2017, εκτός από τον πόλεμο και την ενεργειακή κρίση, αυτό που διαφέρει τώρα είναι ότι τότε υπήρχε μια διαμάχη για την Ευρώπη, για τον ρόλο της Γαλλίας στην Ε.Ε. Αυτή η διαμάχη δεν υπάρχει τώρα στον δημόσιο διάλογο. Θα ήταν πολύ δύσκολο για τη Λεπέν να στηρίξει την αντιευρωπαϊκή της ρητορική τώρα που όλοι προσβλέπουν στην Ευρώπη, στους μηχανισμούς βοήθειας της και ενώ το αντιευρωπαϊκό αίσθημα έχει υποχωρήσει.  Επίσης, δεν είναι πια φλέγον το θέμα του μεταναστευτικού. Οι ψηφοφόροι είναι πολύ εστιασμένοι στα εσωτερικά τους ζητήματα  και κυρίως στο κόστος διαβίωσης», εξηγεί ο αναλυτής. 

Το ντιμπέιτ, οι αναποφάσιστοι και οι δηλώσεις στήριξης  

Η ατζέντα ωστόσο μπορεί να αλλάξει, όπως εκτιμά, στο ντιμπέιτ μεταξύ των δύο μονομάχων εν όψει του δεύτερου γύρου.  

«Αυτό που θα έχει ενδιαφέρον, αυτό που αξίζει να παρακολουθήσουμε για τον δεύτερο γύρο θα είναι ένα ντιμπέιτ μεταξύ Μακρόν και Λεπέν. Ο Μακρόν λόγω των εξελίξεων δεν έχει προλάβει να κάνει πολύ ενεργά προεκλογική καμπάνια. Στο ντιμπέιτ θα μπορέσουμε να δούμε αν θα κυριαρχήσει ξεκάθαρα, όπως έκανε και το 2017. Η Λεπέν θα είναι καλύτερα προετοιμασμένη αυτή τη φορά αλλά ο Μακρόν θα έχει τη δυνατότητα να εγείρει θέματα όπως οι σχέσεις της με τη Ρωσία.», τόνισε.  

Ρόλο βέβαια θα παίξουν οι αναποφάσιστοι αλλά και οι δηλώσεις στήριξης από τους χαμένους του πρώτου γύρου.  

«Κρίσιμο είναι το 25% των αναποφάσιστων. Για να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες του για νίκη στο δεύτερο γύρο, που τώρα ανέρχονται στο 75%, ο Μακρόν θα πρέπει να προσελκύσει το κέντρο ενώ παράγοντας είναι και ο Αριστερός Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο οποίος έχει ένα 16% και δεν θα είναι στον δεύτερο γύρο. Είναι κρίσιμο τι θα κάνουν οι ψηφοφόροι του Αριστερού πολιτικού και αν θα πάνε να ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο. Γι’ αυτό την τελευταία εβδομάδα ο Μακρόν έχει σημάνει συναγερμό», σύμφωνα με τον Πίκολι.  

Είναι επίσης κρίσιμο αν οι υπόλοιποι υποψήφιοι κάνουν δηλώσεις στήριξης στους δύο μονομάχους του δεύτερου γύρου.  

«Είναι πολύ θολό προς το παρόν αν ο Ζεμούρ θα δηλώσει στήριξη στη Λεπέν. Αντίθετα, o Μελανσόν δεν θα καλέσει τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν τον Μακρόν. Από την άλλη, είναι και η υποψήφια της Δεξιάς, Βαλερί Πεκρές που είναι απολύτως χαμένη σε αυτήν την υπόθεση. Όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της όλοι έλεγαν ότι υπήρχε πια μια πιθανότητα για την κεντροδεξιά (καλή υποψήφια, γυναίκα κτλ). Η καμπάνια της όμως ήταν η μία καταστροφή μετά την άλλη και στις δημοσκοπήσεις είναι πολύ χαμηλά. Ο κατακερματισμός της κεντροδεξιάς δεν της δίνει πιθανότητες», καταλήγει ο Πίκολι.