Απόδραση από το σκοτάδι. Βοηθήστε μας να βγούμε στο φως

Απόδραση από το σκοτάδι. Βοηθήστε μας να βγούμε στο φως

Του Γιάννη Κουζηνού

H Βενεζουέλα οδηγείται σε πολύ σκοτεινά μονοπάτια με την πλήρη Κουβανοποίηση της να φαντάζει πολύ πιθανή. Το καθεστώς δεν θα παραδώσει την εξουσία με κανένα τρόπο. Ούτε με δημοψηφίσματα ανάκλησης, ούτε με εκλογές αλλά είναι σχεδόν σίγουρο πια, ούτε με μια λαϊκή εξέγερση. Και όταν λέω φοβάμαι, το εννοώ πλέον με όλη την δραματική σημασία της λέξης. Φοβάμαι για την ασφάλεια της κόρης μου, φοβάμαι για την ασφάλεια της γυναίκας μου και της δικής μου.

Πρέπει να σκύψω το κεφάλι και να παραδεχτώ ότι ήρθε η ώρα να ζητήσω βοήθεια από ανθρώπους που δεν με ξέρουν,και πολύ πιθανό να μην με γνωρίσουν ποτέ σε προσωπικό επίπεδο,να βοηθήσουν εμένα και την οικογένεια μου να αποδράσουμε με ασφάλεια από το ανεξέλεγκτο χάος προς τον πολιτισμό. Η ιδέα για την διενέργεια ενός fundraising για αυτό τον σκοπό ήρθε αρχικά από ένα πραγματικά υπέροχο άνθρωπο, τον Ηλία Παπανικολάου, που ταυτίστηκε με το πρόβλημα μας και κατανόησε από την πρώτη στιγμή την επικινδυνότητα της κατάστασης στην Βενεζουέλα και την ανάγκη άμεσης φυγής μας. Η ιδέα του βρήκε αρχικά μεγάλη ανταπόκριση από πολλούς ανθρώπους, φίλους στο Facebook, και τελικά έστω και με καθυστέρηση λίγων μηνών παραδέχτηκα και εγώ ότι άλλος τρόπος διαφυγής από το να απευθυνθώ στην καλοσύνη και την κατανόηση των ανθρώπων δεν υπάρχει.

Η οικογένεια μας αποτελείται από τρεις ανθρώπους. Την Βικτόρια, την Μίλι και τον Γιάννη. Η οικογένεια μας αποτελείται και από 6 χνουδωτές υπάρξεις.4 σκυλάκια, την Πιπί,την Ακέλα, την Έμπονι, και την Γκάλα. Και 2 γατάκια. Την Έλη και την Φλούξ. Τα κατοικίδια μας έχουν γίνει αφορμή για αρκετούς καβγάδες με την Μίλι μου, καθώς εκείνη είναι υπερευαίσθητη με ότι χνουδωτό υπάρχει στον πλανήτη και εγώ είμαι πάντα, η προσπαθώ να είμαι πάντα η φωνή της λογικής που βάζει μια τάξη στο χάος. Ότι γίνει όμως από εδώ και πέρα, είτε μείνουμε στην Βενεζουέλα είτε καταφέρουμε με οποιοδήποτε τρόπο να ξεφύγουμε από την χώρα τα 6 τέρατα θα έρθουνε μαζί μας. Καταλαβαίνω απόλυτα ότι αρχικά μπορεί να ακούγεται παράδοξο όταν προσπαθείς να ξεφύγεις από μια εφιαλτική ζωή και την στιγμή που μάλιστα ζητάς βοήθεια από άγνωστους, να κουβαλάς μαζί σου 6 ζωάκια αλλά, ειλικρινά τώρα. Αν για να σώσω το τομάρι μου σας ενημερώνα ότι άνοιξα την πόρτα και πέταξα τα κατοικίδια μου στους δρόμους του Καράκας, που άνθρωπος δαγκώνει σκύλο στην μάχη της επιβίωσης πάνω από μια σακούλα σκουπιδιών,και είναι σίγουρο ότι θα πέθαιναν το πολύ σε μια εβδομάδα, θα με θεωρούσατε άνθρωπο που αξίζει την συμπόνια, την καλοσύνη και την βοήθεια από τον συνάνθρωπό του; Εγώ θα με σιχαινόμουν.

Για να φύγουμε από την Βενεζουέλα θα χρειαστεί να περατώσουμε μια σειρά διαδικασιών. Επικύρωση τίτλων σπουδών, χαρτιά, εμβόλια και chip για τα κατοικίδια κλπ. Χρειάζεται λίγος χρόνος για όλα αυτά και λίγο ...λάδι για την ευλογημένη αργοκίνητη σοσιαλιστική μηχανή, αν θέλουμε να φύγουμε από την χώρα αυτό τον αιώνα. Όταν όλα αυτά ολοκληρωθούν το μόνο που χρειαζόμαστε είναι τα εισιτήρια,μια καλή κλειδαριά ασφαλείας για το διαμέρισμα και μια αρκετά μεγάλη μαύρη πέτρα για να την ρίξουμε πίσω μας για πάρα,μα πάρα πολύ καιρό.Όταν φτάσουμε στον προορισμό μας θα πρέπει να έχουμε τα απαραίτητα για να κινηθούμε και να επιβιώσουμε μέχρι να στρώσουμε ξανά την ζωή μας,να αρχίσουμε να εργαζόμαστε και να αναπνέουμε επιτέλους ελεύθεροι. Για όλο αυτό χρειάζεται ένα οικονομικό μαξιλαράκι ασφαλείας που θα μας δώσει λίγο χρόνο να κινηθούμε άνετα και χωρίς να χρειαστεί να κοιμηθούμε κάτω από καμία γέφυρα. Αυτά χρειαζόμαστε και αυτά δεν έχουμε για να φύγουμε επιτέλους από την Βενεζουέλα.

Το fundraising το διοργάνωσε τελικά ο κύριος  Ηλίας Παπανικολάου που έχει αφιερώσει πολύ από τον προσωπικό του χρόνο, αλλά ήταν και ο πρώτος που κατέθεσε και τα πρώτα χρήματα πριν από μερικές μέρες. Νιώθω την βαθιά υποχρέωση να τον ευχαριστήσω δημόσια αφού άνθρωποι σαν τον κύριο Ηλία αναθερμαίνουν την πίστη μας προς τους ανθρώπους.

Με 720% πληθωρισμό είναι σχεδόν αδύνατο στην Βενεζουέλα να κοστολογήσεις οτιδήποτε με ακρίβεια. Δεν γνωρίζω το ακριβές πόσο που θα χρειαστούμε για την απόδραση μας αλλά οπωσδήποτε δεν χρειαζόμαστε 30.000 δολάρια όπως αναφέρεται σαν στόχος της καμπάνιας αν επισκεφτείτε την σελίδα. Δυστυχώς αυτό το νούμερο μπήκε ενδεικτικά κατά την κατασκευή της φόρμας και τώρα δεν μας επιτρέπει να αλλάξουμε το νούμερο. Κανένας δεν προσπαθεί να πλουτίσει μέσω αυτής της διαδικασίας ή να εκμεταλλευτεί την καλοσύνη ανθρώπων που επιθυμούν να βοηθήσουν μια οικογένεια να ξεφύγει από μια δύσκολη κατάσταση. Το τονίζω. Ο στόχος των 30.000 δεν ισχύει. Αν πρέπει να πω ένα νούμερο θα έλεγα κάπου ανάμεσα σε 12 με 18 χιλιάδες. Η σελίδα που φιλοξενεί το fundraising κρατά για λειτουργικά έξοδα το 3.64% του συνολικού ποσού.

Κλείνοντας οφείλω πρώτα να ευχαριστήσω τον κύριο Θανάση Μαυρίδη του Liberal.gr, που όχι μόνο μου έδωσε φωνή μέσα από το  blog του για να σας μεταφέρω την κατάσταση στην μακρινή Βενεζουέλα αλλά μας έχει σταθεί πραγματικά και χωρίς υπερβολή σαν πατέρας. Και να ευχαριστήσω φυσικά όλους όσους έχουν βοηθήσει, συνεισφέρει η θα συνεισφέρουν στον σκοπό μας. Όλους όσους έδωσαν η θα δώσουν χρήματα,όλους όσους μοιράστηκαν και διέδωσαν την καμπάνια μας και όλους όσους έσκυψαν με πραγματικό ενδιαφέρον και αγκάλιασαν την αγωνία μας. Ευχαριστώ, Ευχαριστώ, Ευχαριστώ.