Από το «καμιά θυσία για το ευρώ» στον Γκαλμπρέιθ

Από το «καμιά θυσία για το ευρώ» στον Γκαλμπρέιθ

Της Σοφίας Βούλτεψη*

Συγγνώμη, αλλά τι ακριβώς απομένει να μας πει ο κ. Τσίπρας σχετικά με το σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ από όσα είχαν αποκαλυφθεί εκείνον τον δραματικό Ιούλιο του 2015, όταν κατάπληκτοι πληροφορηθήκαμε πως είχε ανατεθεί στον Αμερικανό καθηγητή Τζέιμς Κένεθ Γκαλμπρέιθ να εκπονήσει «σχέδιο έκτακτης ανάγκης»; Τι περισσότερο έχει να μας πει ο κ. Τσίπρας από όσα είπε από το βήμα της Βουλής στις 31 Ιουλίου 2015, όταν κατάπληκτοι τον ακούσαμε να παραδέχεται πως ο ίδιος προσωπικά είχε δώσει εντολή στον πρώην υπουργό των Οικονομικών κ. Βαρουφάκη να συγκροτήσει ομάδα προετοιμασίας για την περίπτωση «ατυχήματος» και «έκτακτης ανάγκης»;

Οι δραματικές αποκαλύψεις είχαν γίνει στις 27 Ιουλίου (Καθημερινή) και ο κ. Τσίπρας είχε μιλήσει για «μια ομάδα εργασίας για να ετοιμάσει ένα σχέδιο άμυνας σε περίπτωση ανάγκης».

Αφού παραδέχθηκε πως ο ίδιος έδωσε εντολή για τη συγκρότηση της ομάδας, ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε: «Είναι όμως δυνατόν μια χώρα να βρίσκεται σε πολεμική απειλή απόβασης εχθρικών δυνάμεων και εσείς να κατηγορείτε το επιτελείο της άμυνας ως φιλοπόλεμο; Αυτό που κάνετε είναι έξω από κάθε λογική».

Μας τα έχει πει, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας, τα έχει παραδεχθεί, απλά ποντάρει στη συλλογική λήθη. Και θέλει να ξεχάσουμε πως έφθασε στο σημείο να δηλώσει ξεκάθαρα πως ανέθεσε την ηγεσία του «στρατεύματος» σε έναν παράξενο επισκέπτη – κάνοντας παράλληλα πως… δεν το γνώριζε!

Η παρέα με τον Γκαλμπρέιθ

Ο Γκαλμπρέιθ είχε μπει στο παιχνίδι από νωρίς. Ήδη από τον Ιούνιο του 2013 συνυπέγραψε κοινό άρθρο με τον Βαρουφάκη στους Νιου Γιορκ Τάιμς. Εκείνον τον Ιούνιο, μετά την κρίση της ΕΡΤ, συνοδευόμενος από τον Βαρουφάκη και τον Γκαλμπρέιθ ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε το κτίριο της ΕΤ-3 στη Θεσσαλονίκη.

Και στις 29 Δεκεμβρίου 2014, ο Γκαλμπρέιθ έσπευσε να στείλει προεκλογικό μήνυμα στήριξης στον κ. Τσίπρα:

«Ξέρω ότι από αύριο θα είσαι σε θέση να ξεκινήσεις το έργο του, να συνεγείρεις ολόκληρο τον ελληνικό λαό με το μέρος σου», του έγραφε. «Σ'' έχω δει δυο φορές, σε περιστάσεις που απαιτούσαν τον καλύτερό σου εαυτό - με την ΕΡΤ στη Θεσσαλονίκη και τη βραδιά των εκλογών τον περασμένο Μάη. Δεν θα συμπεριλάβω την περίπτωση εδώ στο Ώστιν. Η αυτοκυριαρχία που έδειξες και τις δύο φορές μου εμπνέει απόλυτη εμπιστοσύνη».

Οπότε μάθαμε πως ήταν μαζί με τον κ. Τσίπρα και στις εκλογές του Μαΐου 2012 και, βέβαια, τον υποδέχθηκε τον Νοέμβριο του 2013 στο Τέξας.

Είχε εγκατασταθεί εδώ ο κ. Γκαλμπρέιθ, λαμβάνοντας μέρος μαζί με τον Τσίπρα σε συνέδρια, όπως αυτό του Ινστιτούτου Λεβί, τον Μάρτιο του 2013 – όταν ο Τσίπρας πήγε κατευθείαν εκεί και με… τζέτλανγκ μετά την επιστροφή του από την κηδεία του Τσάβες.

Και στις 17 Ιουνίου του 2014, ο κ. Τσίπρας απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση για την παρουσίαση του κοινού βιβλίου των Γκαλμπρέιθ, Χόλαντ και Βαρουφάκη.

Και στις 11 Φεβρουαρίου 2015, ο κ. Γκαλμπρέιθ συνόδευσε τον κ. Βαρουφάκη στις Βρυξέλλες.

Και στις 19 Ιουνίου 2015, ο κ. Γκαλμπρέιθ συνόδεψε τον κ. Βαρουφάκη κατά την επίσκεψή του στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Και στις 21 Ιουνίου 2015 – και ενώ ο χρόνος τελείωνε για την Ελλάδα – ο κ. Γκαλμπρέιθ έδινε συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» με την ιδιότητα, όπως αναφέρεται, του συμβούλου του κ. Βαρουφάκη. Υποστηρίζοντας πως «η επίτευξη μιας συμφωνίας μού φαίνεται αδύνατη».

Και στις 30 Ιουνίου 2015, ημέρα λήξης της παράτασης του προγράμματος, ενώ έχει προκηρυχθεί το δημοψήφισμα και έχουν επιβληθεί τα capital control, ο Γκαλμπρέιθ, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, δηλώνει ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα είναι… ο μοναδικός τρόπος να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη - «διαφορετικά η Ελλάδα ξαφνικά θα καταρρεύσει πολιτικά και η επόμενη εξέγερση θα είναι εναντίον του ευρώ», λέει, επιτιθέμενος σε όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Και στις 3 Ιουλίου 2015, δυο μέρες πριν από το δημοψήφισμα, ο Γκαλμπρέιθ επανέρχεται και με άρθρο του στην Politico, υπό τον τίτλο «Εννέα μύθοι για την ελληνική κρίση», γράφει ότι το δημοψήφισμα δεν αφορά το ευρώ και επιτίθεται συλλήβδην σε όλους τους «Θεσμούς».

«Στην πραγματικότητα, μόνο το ΟΧΙ μπορεί να σώσει την Ελλάδα, και σώζοντας την Ελλάδα, θα σώσει την Ευρώπη. Το ΟΧΙ σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός δεν θα λυγίσει, ότι η κυβέρνησή τους δεν θα πέσει, και ότι οι πιστωτές θα πρέπει, τελικά, να παραδεχτούν την αποτυχία της μέχρι τώρα ευρωπαϊκής πολιτικής. Οι διαπραγματεύσεις θα επανεκκινήσουν – ή πιο ορθά, οι σωστές διαπραγματεύσεις θα μπορέσουν να ξεκινήσουν. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας, αν πρόκειται να σωθεί η Ευρώπη. Αν υπάρχει μια σωστή στιγμή να μιλήσουν οι ΗΠΑ για αξιοπρέπεια και δημοκρατικές αξίες- καθώς και για το εθνικό μας συμφέρον, αυτή είναι τώρα»!

Αυτά τους έλεγε ο σύμβουλός τους!

Χακαρίσματα και παράλληλα συστήματα

Ποιος δεν θυμάται ότι εκείνη την 27η Ιουλίου 2015, άναυδοι πληροφορηθήκαμε την ύπαρξη ηχητικού ντοκουμέντου διάρκειας 23 λεπτών, στο οποίο ο Γιάνης Βαρουφάκης αποκάλυπτε, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, σε εκπροσώπους hedge funds το δικό του «plan B» του για τη δημιουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος, ως απάντηση στην τραπεζική αργία και τα «capital control»;

Ότι μιλούσε για σχέδιο «χακαρίσματος» των ΑΦΜ και δημιουργίας ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος;

Ότι ο ίδιος ο Βαρουφάκης είχε πει τότε πως πριν ακόμα τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας τού είχε δώσει εντολή να εκπονήσει ένα εναλλακτικό σχέδιο;

Και ότι το σχέδιο αυτό το επεξεργαζόταν μυστικά μία ομάδα πέντε ατόμων, ήδη από το Δεκέμβριο του 2014;

Αυτά έλεγε στους συνομιλητές του ο κ. Βαρουφάκης! Ξεκαθαρίζοντάς τους πως ακόμα και αν εκείνοι αποκαλύψουν όσα τους έλεγε εκείνη την ώρα, ο ίδιος επρόκειτο να τα αρνηθεί και να διαψεύσει, λέγοντας ότι αυτή η στιχομυθία υπήρξε ποτέ!

Οπότε, με μεγάλη άνεση τους είχε πει: «Αποφασίσαμε λοιπόν να χακάρουμε το λογισμικό του ίδιου μου του υπουργείου και να αντιγράψουμε τους κωδικούς των φορολογουμένων (σ.σ. ΑΦΜ), προκειμένου να μπορέσουμε να δοκιμάσουμε και να εφαρμόσουμε αυτό το παράλληλο σύστημα πληρωμών». Και πρόσθετε:

«Μετά το κλείσιμο των τραπεζών, ήμασταν έτοιμοι να πάρουμε το «πράσινο φως» από τον πρωθυπουργό, να πάμε στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε το παράλληλο σύστημα»!

Αλλά ο κ. Τσίπρας, στις 31 Ιουλίου 2015, στη Βουλή, είχε καλύψει απόλυτα τον κ. Βαρουφάκη. Και είχε παραδεχθεί πως είχε δώσει εντολή για εκπόνηση «πολεμικών σχεδίων»!

Στο… Λένινγκραντ, αδελφές μου!

Λογικό. Ήταν πολύ πρόσφατο το ταξίδι του στη Ρωσία (17-19 Ιουνίου 2015), όταν πήρε αλά μπρατσέτα τον Λαφαζάνη και πήγαν στην Αγία Πετρούπολη (με τον Λαφαζάνη να επιμένει να την αποκαλεί… Λένινγκραντ!)

Ήταν τότε (18 Ιουνίου) που το Eurogroup κατέληγε σε ναυάγιο και η χώρα οδηγείτο με μαθηματική ακρίβεια εκτός προστασίας, αφού το πρόγραμμα έληγε στις 30 Ιουνίου.

Αλλά ο κ. Τσίπρας αναζητούσε «νέα λιμάνια».

Στις 19 Ιουνίου, στην ομιλία του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, δήλωνε: «Πολλοί θα αναρωτιούνται γιατί βρίσκομαι εδώ και όχι στις Βρυξέλλες να διαπραγματεύομαι. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη μέση μιας μεγάλης φουρτούνας. Αλλά είμαστε ένας λαός της θάλασσας που ξέρει να βγαίνει από φουρτούνες και κυρίως δεν φοβάται να ανοιχτεί σε μεγάλα πελάγη, σε καινούργιες θάλασσες, προκειμένου να φθάσει σε νέα και πιο ασφαλή λιμάνια. Το πρόβλημα δεν λέγεται Ελλάδα. Το πρόβλημα λέγεται ευρωζώνη και αφορά την ίδια τη δομή της».

Δηλαδή, την ώρα που η τύχη της Ελλάδας κρινόταν στις Βρυξέλλες και το Eurogroup οδηγείτο σε ένα ακόμη ναυάγιο, ο κ. Τσίπρας δήλωνε… θαλασσοπόρος που αναζητά «νέα πιο ασφαλή λιμάνια».

Επίσης λογικό. Για μήνες κορόιδευαν τον ελληνικό λαό ότι «έρχονται 5 δις από τη Μόσχα» και ότι «θα μας σώσουν τα BRICS», χάρη στην «πολυδιάστατη» και «πολυπολική» εξωτερική και ενεργειακή πολιτική τους.

Τότε, είχαν «φάει πόρτα» από τη Ρωσία, αλλά ο Τσίπρας σφύριζε αδιάφορα. Οπότε, τι να έλεγε όταν μάθαμε πως εκπονούσαν σχέδιο;

Οι αποκαλύψεις ήταν συνταρακτικές:

Στις 27 Ιουλίου, όταν ξέσπασε το θέμα, ο Γκαλμπρέιθ εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία από τον Φεβρουάριο ως τις αρχές Ιουλίου συνεργάστηκε «εκ του σύνεγγυς με τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάνη Βαρουφάκη, ως συντονιστής ομάδας εργασίας που σχεδίαζε μέτρα έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση έξωθεν ασφυκτικών πιέσεων προς την κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων και κινήσεων που μπορεί να στόχευαν την εκδίωξη της Ελλάδας από το ευρώ».

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες

Και τότε ήταν που πληροφορηθήκαμε τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες:

Ότι η «ομάδα» εργάστηκε από τον Φεβρουάριο ως τις αρχές Ιουλίου – αν και σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής του αναφέρει ότι ότι ολοκλήρωσε τις εργασίες της στις αρχές Μαΐου.

Την επομένη, 28 Ιουλίου 2015, ο Γκαλμπρέιθ, με φιλοπαίγμονα διάθεση και γέλια συνωμοτικά, αποκαλύπτει τον τρόπο δράσης της ομάδας του.

Μαθαίνουμε ότι «αντάλλασσαν πληροφορίες μέσω κρυπτογραφημένων email, κρατούσαν τον κύκλο της ομάδας κλειστό και συναντιούνταν μακριά από κυβερνητικά κτίρια. Η μυστική ομάδα εργασίας υπό τον Γ. Βαρουφάκη ήξερε ότι η αποστολή της ήταν ευαίσθητη», αλλά «δεν ήταν μια επιχείρηση χωρίς έγκριση».

Μαθαίνουμε επίσης από τον κ. Γκαλμπρέιθ ότι ερευνούσαν ζητήματα όπως «ποια είναι τα αποθέματα πετρελαίου, ποια είναι η κατάσταση με τα τρόφιμα, πόσο θα κρατήσουν τα αποθέματα σε φάρμακα; Τέτοιους είδους πράγματα, που προφανώς δεν μπορούσαμε να βρούμε γιατί εάν αρχίσεις να κάνεις ερωτήσεις βάζεις τους ανθρώπους σε συναγερμό ότι υπάρχουν σχέδια σε εξέλιξη. Αλλά οι άνθρωποι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να κάνουν αυτές τις ερωτήσεις».

«Το βασικό ήταν ότι κανείς δεν ήταν χαλαρός στο τι έλεγε στον οποιονδήποτε», ανέφερε ο Γκαλμπρέιθ, προσθέτοντας πως η ομάδα αποτελείτο από «τέσσερα ή πέντε μέλη».

Ερωτηθείς μάλιστα αν η ομάδα χρησιμοποιούσε κωδικές λέξεις, o Γκαλμπρέιθ, σύμφωνα με το Politico, γέλασε.

Είπε επίσης πως η μυστική ομάδα τελούσε υπό την ηγεσία του Γ. Βαρουφάκη και πως μετά τα τέλη Φεβρουαρίου δεν είχε καμία άμεση επαφή με τον Αλέξη (Τσίπρα).

Και πως δεν είχαν καμιά εμπλοκή και με κανένα τρόπο σε συζητήσεις πολιτικής στην Ελλάδα, ούτε και με σχέδια υποκλοπής στοιχείων από το φορολογικό σύστημα της ελληνικής φορολογικής αρχής.

Το Σάββατο, 1 Αυγούστου 2015, ο Γκαλμπρέιθ επανήλθε με μια συνέντευξη στο «Ντερ Σπήγκελ», υπό τον τίτλο «Ο Βαρουφάκης τα έδωσε όλα» (για έναν συμβιβασμό).

Και δηλώνει πως η αποστολή του ως συμβούλου του πρώην υπουργού Γιάννη Βαρουφάκη «δεν ήταν να αναπτύξουμε ένα μυστικό σχέδιο, αλλά να αναγνωρίσουμε προβλήματα που μπορούσαν να παρουσιαστούν εάν οι Ευρωπαίοι εταίροι έδιωχναν την Ελλάδα από το ευρώ».

Αποδίδοντας τη μυστικότητα στον κίνδυνο να υπάρξουν παρερμηνείες, επαναλαμβάνει ότι «δεν είχαμε εμπλοκή ούτε σε πολιτικές συζητήσεις ούτε σε αποφάσεις της κυβέρνησης».

Έναν χρόνο αργότερα, τον Ιούλιο του 2016, ο Γκαλμπρέιθ επιβεβαίωνε τα πάντα με το βιβλίο του «Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα».

Άλλωστε, ο κ. Τσίπρας γνώριζε πολύ καλά πως όλα όσα έλεγε και υποσχόταν οδηγούσαν με μαθηματική ακρίβεια εκτός ευρώ.

«Καμιά θυσία για το ευρώ»

Οι αποδείξεις είναι ξεκάθαρες:

-17 Ιουλίου 2011, Πολιτική Απόφαση ΣΥΡΙΖΑ: «Η επιλογή για ένα προοδευτικό εναλλακτικό σχέδιο ανάπτυξης έρχεται, εκ των πραγμάτων, σε ρήξη με την σημερινή δομή της Ευρωζώνης και απαιτεί την ανατροπή της».

-15 Απριλίου 2013, Πολιτική Απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν αποτελεί επίκεντρο της πολιτικής μας το νόμισμα. Το βασικό δίλημμα που έχουμε μπροστά μας δεν είναι με ποιο νόμισμα θα έχουμε λιτότητα, αλλά αν θα έχουμε λιτότητα ή όχι. Για μας λοιπόν το βασικό μας μέλημα είναι να αποκρούσουμε τη λιτότητα». «Γιατί πάση θυσία στο ευρώ, σημαίνει πάση θυσία στο μνημόνιο, πάση θυσία στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των υπό γερμανική ηγεμονία ευρωπαϊκών πολιτικών ελίτ». «Αυτόν τον ρεαλισμό εμείς δεν τον αποδεχόμαστε».

-Πολιτικές Αποφάσεις ΣΥΡΙΖΑ (3/9/2013, 22/7/2013 – Ιδρυτικό Συνέδριο):

Όσον αφορά το κρίσιμο ερώτημα τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν στην εφαρμογή όλων των παραπάνω, υποστεί πιέσεις και εκβιασμούς από την τρόικα και ευρωζώνη, η συνεδριακή απόφαση τονίζει με αφετηρία το σύνθημα (σ.σ ή «όπως συμπυκνώνει το σύνθημα) «καμιά θυσία για το ευρώ», ότι «Δεσμευόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουμε τις ενδεχόμενες απειλές και τους εκβιασμούς των δανειστών με όλα τα δυνατά όπλα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε, ενώ είμαστε ήδη έτοιμοι να αναμετρηθούμε με οποιαδήποτε εξέλιξη, βέβαιοι ότι, σε κάθε περίπτωση, ο ελληνικός λαός θα μας στηρίξει»

-Πολιτική Απόφαση 22/7/2013 (Ιδρυτικού Συνεδρίου): Το ευρώ αντιμετωπίζεται κυρίως ως όχημα της γερμανικής πολιτικής, εντείνοντας τις ανισότητες μεταξύ χωρών και τις ταξικές ανισότητες, ενώ εφαρμόζονται στις ευρωπαϊκές κοινωνίες ασιατικά πρότυπα προς όφελος του κεφαλαίου. Το μέλλον της Ευρωζώνης αλλά και της ίδιας της Ενωμένης Ευρώπης καθίσταται διαρκώς περισσότερο επισφαλές. /Προβάλλουμε την ανάγκη και διεκδικούμε με όλα τα πρόσφορα μέσα την ανατροπή της σημερινής μορφής ολοκλήρωσης της Ευρώπης, της σημερινής αρχιτεκτονικής του ευρώ και της νεοφιλελεύθερης λογικής που διέπει το κοινό νόμισμα, ώστε να επαναθεμελιωθεί συνολικά η Ευρώπη στην κατεύθυνση της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του σοσιαλισμού.

-Αλέξης Τσίπρας, 8 Σεπτεμβρίου 2013. Σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», μιλά για «αναστολή πληρωμής τόκων με ρήτρα ανάπτυξης», προειδοποιεί πως «αν μας εξωθήσουν σε μονομερείς ενέργειες θα υπερασπιστούμε την κυριαρχία της χώρας μας» και υποστηρίζει πως «είναι εφικτό το πάγωμα των τόκων για μια τετραετία», αναφερόμενος συγκεκριμένα σε «στάση πληρωμών».

-Αλέξης Τσίπρας, Βήμα της Κυριακής, 23 Φεβρουαρίου 2014. «Δεν θα προβούμε σε μονομερείς ενέργειες, ούτε όμως θα διστάσουμε να τις κάνουμε αν τις επιβάλει το εθνικό συμφέρον». Και πρόσθεσε πως αν οι συνομιλίες φθάσουν σε αδιέξοδο, «τότε θα διακόψουμε τις δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους, ακόμη και μονομερώς αν χρειαστεί».

-23 Μαρτίου 2014, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Τσίπρας: «Σας διαβεβαιώνω πως είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις».

-25 Απριλίου 2014, Διακήρυξη ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές:

«Η αποπληρωμή του χρέους θα γίνει με αναπτυξιακή και κοινωνική ρήτρα αφού πρώτα εξασφαλιστεί για μια ικανή περίοδο, η διακοπή πληρωμής τόκων και χρεολυσίων. Σε αυτή την κατεύθυνση, διεκδικούμε ευρωπαϊκή διάσκεψη στα πρότυπα της συμφωνίας του Λονδίνου το 1953 για το χρέος της Γερμανίας. Η διαδικασία αναδιαπραγμάτευσης θα ξεκινήσει άμεσα και θα απαιτηθεί η ακύρωση των επαχθών όρων των συμβάσεων. Για την επίτευξη των στόχων θα αξιοποιηθούν, στην περίπτωση εκβιασμού, όλα τα όπλα: η διακοπή πληρωμών, η καταγγελία για πρόκληση ζημιάς στη χώρα μας με στόχο την διάσωση του Ευρώ και των ιδιωτικών τραπεζών, η προσφυγή για την ακύρωση των συλλογικών δικαιωμάτων κατά παράβαση του κοινοτικού κεκτημένου αλλά και για τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και την πρόκληση ανθρωπιστικής κρίσης. Επιπρόσθετα, θα ενεργοποιήσουμε άμεσα τη διαδικασία διεκδίκησης του κατοχικού δανείου και των γερμανικών επανορθώσεων.

 Η νέα ελληνική κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς του ευρωπαϊκού κατεστημένου και της Τρόικας. Θα παλέψει για λύση μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο (και γι'' αυτό το λόγο θα επιδιώξουμε συμμαχίες με τις χώρες του Νότου και με τους εργαζόμενους όλης της Ευρώπης), πλην όμως δεν θα αποδεχθεί εκβιασμούς και μνημόνια. Εμείς θέλουμε να σώσουμε τη χώρα μέσα στο ΕΥΡΩ και όχι, με πρόσχημα τη σωτηρία του ΕΥΡΩ, να οδηγήσουμε τη χώρα σε καταστροφή. Όπως συμπυκνώνει το σύνθημα: "καμιά θυσία για το ευρώ", απόλυτη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η αποτροπή της ανθρωπιστικής καταστροφής και η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και όχι η υποταγή σε υποχρεώσεις που ανέλαβαν άλλοι υποθηκεύοντας τη χώρα. Δεσμευόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουμε τις ενδεχόμενες απειλές και τους εκβιασμούς των δανειστών με όλα τα δυνατά όπλα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε, ενώ είμαστε έτοιμοι να αναμετρηθούμε με οποιαδήποτε εξέλιξη, βέβαιοι σε κάθε περίπτωση ότι ο ελληνικός λαός θα μας στηρίξει.

-9 Μαΐου 2014, Τσίπρας, Ομιλία στον Πειραιά. «Πάρτε μαζί σας και την τρόικα. Στο δίλημμα Πατρίδα ή Μέρκελ. Ανεξαρτησία ή μνημόνια. Ανατροπή ή υποταγή. Η απάντηση είναι μία: Πρώτη φορά αριστερά».

-20 Μαΐου 2014, Τσίπρας, Εφημερίδα των Συντακτών. «Πολιτική ανατροπή θέλουμε. Αλλαγή συσχετισμών. Τέλος στην λιτότητα, κούρεμα του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, διάλυση της τρόικας, τέλος στα μνημόνια και τη βαρβαρότητα. Ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος».

«Υπάρχουν τεχνικές λύσεις»…

-12 Ιουνίου 2014, Ομιλία Τσίπρα στην κοινή συνεδρίαση της ΚΟ και της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ: «Θέσαμε προχθές στον κύριο Ντράγκι, τον επικεφαλής της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη το ζήτημα του χρέους και των εναλλακτικών δρόμων για να βγούμε απ' αυτή την κρίση με την κοινωνία όρθια. Υπάρχουν οι δυνατότητες. Υπάρχουν οι τεχνικές λύσεις. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις και είναι ζήτημα πολιτικών συσχετισμών».

«Δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω. Αν κάποιοι πιστεύουν, ελπίζουν, υπολογίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πλησιάζοντας την εξουσία θα απομακρυνθεί από τις θέσεις, τις ιδέες, την ιστορία, το ήθος, το ριζοσπαστισμό, την πολιτική του, τότε πολύ σύντομα θα απογοητευτούν. Δεν πρόκειται ούτε να μας γονατίσουν, ούτε να μας παραπλανήσουν, ούτε να μας αποπλανήσουν και κυρίως ούτε να μας φοβίσουν. Αυτά που λέμε θα τα κάνουμε πράξη.

Στο κάτω-κάτω έχουμε υπογράψει κι εμείς τη δική μας συμφωνία, όχι με τους δανειστές όπως κάνει ο κ. Σαμαράς, αλλά τη δική μας συμφωνία με τον ελληνικό λαό. Κι αυτό μας δεσμεύει εκατό φορές περισσότερο από ότι δεσμεύουν εκείνους τα μνημόνια που υπέγραψαν με την τρόικα και τους δανειστές».

-14 Σεπτεμβρίου 2014, Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ: «Εμείς λέμε ότι εμείς έχουμε ένα σχέδιο και μια στρατηγική η οποία είναι μελετημένη και μπορεί να οδηγήσει σε μία προοπτική».

-22 Σεπτεμβρίου 2014. Βούτσης – Βήμα Fm. «Μονομερώς θα πει ότι δεν θα πληρώνουμε τα τοκοχρεολύσια, αν χρειαστεί, μέχρις ότου γίνει η συμφωνία. Αν δηλαδή διαρκέσει καιρό η σχετική διαπραγμάτευση και χρειαστεί να μην αποπληρώσουμε κάτι, αυτό είναι μέσα στη λογική μας και το γνωρίζετε».

-10 Οκτωβρίου 2014. Τσίπρας, Βουλή, Ψήφος Εμπιστοσύνης. «Το λέω ξανά, όχι μόνο για να το ακούσετε εσείς, αλλά για να το ακούσουν στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο και στην Ουάσιγκτον. Οποιαδήποτε απόφαση ή συμφωνία δεν θα έχει τη δική μας συναίνεση, δεν θα γίνει αποδεκτή από εμάς. Δεν θα δεσμεύει τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα δεσμεύει την κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, για την οποία ο λαός μας σύντομα θα δώσει ισχυρή εντολή με την ψήφο του».

-31 Οκτωβρίου 2014. Τσίπρας μετά από τη συνάντηση με τον Στουρνάρα: «Υπενθυμίζω ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε καμιά συμφωνία που θα δημιουργεί αρνητικά τετελεσμένα πριν τη δημοκρατική διέξοδο».

-4 Νοεμβρίου 2014. Βούτσης – Βήμα Fm. «Είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε στα τυφλά, δηλαδή στην απαίτηση μιας νέας αναδιαπραγμάτευσης για το χρέος. Δεν θα εφαρμόσουμε καμιά συμφωνία για τη βιωσιμότητα του χρέους. Αυτά είναι πολιτικά καραγκιοζιλίκια της ΕΕ».

-5 Νοεμβρίου 2014. Σκουρλέτης – άτυπη ενημέρωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αναγνωρίσει οτιδήποτε υπογράψει η κυβέρνηση.

-11 Νοεμβρίου 2014. Βίτσας – Βήμα Fm. «Πάμε σε επιθετική αναδιαπραγμάτευση. Αν οι δανειστές προβούν σε μονομερείς ενέργειες, τότε θα προσφύγουμε στον ΟΗΕ και στα διεθνή δικαστήρια που επιλύουν τέτοιες διαφορές».

-14 Νοεμβρίου 2014. Σκουρλέτης-Σκάι. «Ως προς τις μνημονιακές δεσμεύσεις και λογικές, το κράτος επί ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ασυνέχεια».

-19 Νοεμβρίου 2014. Στρατούλης – Αντέννα- Παπαδάκης. «Δεν υπάρχει περίπτωση η τρόικα να δεσμεύσει τον ΣΥΡΙΖΑ με οποιονδήποτε τρόπο. Από το πρόγραμμα αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει βήμα πίσω, ούτε καν για να πάρει φόρα και να το εφαρμόσει».

-19 Νοεμβρίου 2014. Πολιτική Γραμματεία. Τσίπρας: «Δεν θα εγκλωβίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια νέα μνημονιακή συμφωνία».

-20 Νοεμβρίου 2014, Σακελαρίδης, Action 24. «Αν δεν κάνουμε αυτά που λέμε με το μνημόνιο, καλύτερα να μην γίνουμε κυβέρνηση».

-22 Νοεμβρίου 2014. Τσίπρας σε Γραμματείς Νομαρχιακών Επιτροπών: «Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να κάνουμε αποδεκτή οποιαδήποτε συμφωνία θα υπάρξει από αυτή τη Βουλή, με αυτήν την κυβέρνηση, που θα δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση».

-30 Νοεμβρίου 2014, ομιλία Τσίπρα στα Ιωάννινα. «Δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να θεωρήσει δεδομένα και να εφαρμόσει τα μέτρα που χαλκεύουν αυτή τη στιγμή κυβέρνηση και τρόικα. Πολύ περισσότερο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συνυπογράψει ως αξιωματική αντιπολίτευση όσα θα συμφωνήσουν η κυβέρνηση με την τρόικα. Και επειδή γράφτηκε ξανά ότι αυτό αποτελεί απαίτηση του Βερολίνου, θέλω να κάνω όσο γίνεται πιο καθαρή τη θέση μας: Τέτοια υπογραφή ντροπής, ας μην την περιμένουν από μας».

«Εμείς δρόμο επιστροφής δεν έχουμε»

-8 Δεκεμβρίου 2014, από την ομιλία του κ. Τσίπρα επί του προϋπολογισμού: «Εμείς είμαστε εδώ για να σταματήσουμε αυτήν την πορεία προς την υποταγή της χώρας και την εξαθλίωση της κοινωνίας. Και είμαστε αποφασισμένοι αυτό να το διεκδικήσουμε και να το πετύχουμε. Για εμάς δρόμος επιστροφής δεν υπάρχει. Ας το καταλάβουν όλοι καλά αυτό. Είναι το δικό μας «there is no alternative» που έλεγε η κυρία Θάτσερ κάποτε. Εμείς δρόμο επιστροφής δεν έχουμε» / «Το μνημόνιο είναι καθεστώς. Η έξοδος απαιτεί ξήλωμα των μέτρων του καθεστώτος που διαμορφώνουν, όχι μηνιαία ή εξάμηνη παράταση και νέα επιτήρηση. Στο μνημόνιο δεν μπορείς να μπαινοβγαίνεις».

-9 Δεκεμβρίου 2014. Βαρουφάκης, Αντέννα, Παπαδάκης. «Η στρατηγική του Βερολίνου αν εκλεγεί κυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ, αυτή η κυβέρνηση θα συνθλιβεί ώστε σε μια εβδομάδα να έχει προσυπογράψει τρίτο μνημόνιο. Ξέρουμε από την περίπτωση της Ιρλανδίας ότι η ΕΚΤ σηκώνει τα τηλέφωνα και απειλεί μια εκλεγμένη κυβέρνηση με κλείσιμο των ΑΤΜ».

-15 Δεκεμβρίου 2014. Βαρουφάκης, με άρθρο στην ιστοσελίδα του. «Ως Κρητικός, έστω και ψευδοκρητικός, επικροτώ την αλληγορία του Αλ. Τσίπρα περί λύρας και πεντοζάλη. Μακάρι μια ελληνική κυβέρνηση να οδηγούσε τον χορό των αγορών. Καταντήσαμε έρμαια που χορεύουμε συνεχώς σε σκοπούς που σιχαινόμαστε. Πώς μπορεί επιτέλους να μετατραπεί η ελληνική κυβέρνηση σε λυράρη; Μόνο μέσα από μια πραγματική διαπραγμάτευση που θα γίνει μόνο αν είμαστε έτοιμοι να πούμε όχι σε συνθήκες συνεχιζόμενης επέκτασης της συνολικής χρεοκοπίας στο μέλλον. Όσο διαρκούν αυτές οι διαπραγματεύσεις, οι αγορές και όχι οι κερδοσκόποι θα είναι σε κατάσταση αποπληξίας. Όταν ολοκληρωθούν, με την Ελλάδα ξανά βιώσιμη χώρα, τότε πράγματι οι αγορές θα σπεύσουν να χορέψουν από πεντοζάλη έως και βαλς στους δικούς μας σκοπούς».

Νταούλια και πεντοζάλη

-13 Δεκεμβρίου 2014, Τσίπρας, Ηράκλειο Κρήτης: «Ας μην έχουν αυταπάτες οι συντηρητικοί κύκλοι της Ευρώπης. Εμείς είμαστε σκληρά καρύδια. Ας μην προσπαθήσουν να μας εκβιάσουν, ούτε να μας φοβίσουν. Θα ΄χουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Κούνια που τους κούναγε».

«Μερικοί νομίζουν ότι οι αγορές θα βαράνε το νταούλι κι εμείς θα χορεύουμε στο σκοπό τους. Ε λοιπόν εμείς θα παίζουμε στο εξής το νταούλι, ή μάλλον τη λύρα της Κρήτης, κι εκείνοι θα χορεύουν πεντοζάλη».

-13 Δεκεμβρίου 2014. Βίτσας, Real FM. «Εμείς, οτιδήποτε και να κάνουν, θα κάνουμε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».

-16 Δεκεμβρίου 2014. Βαρουφάκης στο ραδιόφωνο του Άλφα: «Εναλλακτική λύση η πτώχευση».

-19 Δεκεμβρίου 2014, Τσίπρας μετά τη συνάντηση με Δούρου. «Θα περάσουμε, βεβαίως, δύσκολες στιγμές, αλλά θα τα καταφέρουμε. Με το κεφάλι ψηλά και με το μυαλό μας στην αξιοπρέπεια του πολίτη».

-Αλέξης Τσίπρας, Ρόιτερ'ς, 18 Δεκεμβρίου 2014. «Σχετικά με το χρέος και τη δανειακή σύμβαση που θα επαναδιαπραγματευτούμε, δεν είναι στις προθέσεις μας να προβούμε σε μονομερείς ενέργειες, εκτός αν μας εξαναγκάσουν».

-19 Ιανουαρίου 2015, Τσίπρας, Αντέννα, Χούκλη. «Εμείς έχουμε το πρόγραμμά μας, το πρόγραμμά μας που έχουμε καταθέσει στην κρίση και το καταθέτουμε στην κρίση του ελληνικού λαού στις επόμενες εκλογές και στη βάση αυτού του προγράμματος θα κινηθούμε. Δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε βήμα πίσω από αυτό που θεωρούμε αναγκαίο και απαραίτητο για τη χώρα, τη σκληρή διαπραγμάτευση με κόκκινες γραμμές σ' ευρωπαϊκό τελευταίο επίπεδο και την άμεση έναρξη υλοποίησης του προγράμματος της Θεσσαλονίκης για την αποκατάσταση της ανθρωπιστικής κρίσης και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Η επόμενη μέρα κα Χούκλη πόσο δε μάλλον όταν αυτή η μέρα θα δώσει μια μεγάλη μια σαρωτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και άρα θα μας δώσει μια ισχυρή λαϊκή εντολή να σχηματίσουμε Κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, εθνικής αναγέννησης και αξιοπρέπειας για τον ελληνικό λαό, θα είναι μια τελείως διαφορετική μέρα από την προηγούμενη και από….

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Περιγράψτε την σας παρακαλώ.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτή η μέρα λοιπόν δε θα έχει: Τρόικα, μνημόνιο, τον κ. Σαμαρά και τις δεσμεύσεις του απέναντι στους δανειστές. Η επόμενη μέρα θα έχει μία Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, που θα ανταποκριθεί στην ισχυρή λαϊκή εντολή να βγάλει τη χώρα από αυτό το δράμα».

-Γ. Βαρουφάκης, La Tribune, 20 Ιανουαρίου 2015. «Αν δεν βρεθεί καμιά συμφωνία, τότε λέω ξεκάθαρα: Είναι προτιμότερος ο θάνατος»!

-25 Ιανουαρίου 2015. Βράδυ εκλογών. Τσίπρας. «Ο ελληνικός λαός έγραψε Ιστορία. Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Αφήνει πίσω της τη λιτότητα της καταστροφής. Η ετυμηγορία του ελληνικού λαού ακυρώνει σήμερα τα μνημόνια της λιτότητας και της καταστροφής. Εμπρός να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα. Προτεραιότητα να αποκτήσει ξανά η χώρα και ο λαός μας τη χαμένη τους αξιοπρέπεια».

-25 Ιανουαρίου 2015. Λαφαζάνης: «Με τη σημερινή ψήφο γίνονται παρελθόν η τρόικα και τα μνημόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει απαρέγκλιτα το πρόγραμμά του. Σας είπα, τρόικα τέλος».

-28 Ιανουαρίου 2015. Τσίπρας, πρώτο υπουργικό. «Η νέα κυβέρνηση δεν θέλει να οδηγηθεί σε αμοιβαία καταστροφική ρήξη, αλλά ούτε θα δεχθεί υποταγή».

-28 Ιανουαρίου 2015, Βαλαβάνη, Ρεπούμπλικα. «Δεν μας χρειάζεται η άδεια της τρόικας, δεν την αναγνωρίζουμε ως νόμιμο όργανο».

«Να το πούμε σύγκρουση»!

-28 Ιανουαρίου 2015. Μηλιός, Αντέννα. «Μην μπούμε πάλι στην προεκλογική λογική τι θα γίνει αν κλείσουν όλες οι τράπεζες. Αν κλείσουν όλες οι τράπεζες θα γίνει η Λήμαν Μπράδερς στην εκατοστή και θα καταρρεύσει όλη η Ευρώπη και η παγκόσμια οικονομία. Για μας η λιτότητα έχει τελειώσει. Η ένταση θα υπάρξει. Θέλετε να το πούμε σύγκρουση; Να το πούμε σύγκρουση».

-30 Ιανουαρίου, Παππάς, Μέγκα. «Η κυβέρνηση είναι συνεπής σε όσα είπε προεκλογικά. Παράταση του προγράμματος το οποίο αποδοκίμασε ο λαός, όχι».

-1 Φεβρουαρίου 2015. Βαρουφάκης, Βήμα Κυριακής. «Δεν θα κάνουμε δήλωση μετανοίας για το ισχύον πρόγραμμα υπό την μορφή της αίτησης για την επέκτασή του. Θα περιοριστούμε στις δικές μας δυνάμεις, στον λιτό βίο. Αυτό που τόνισα στον κ. Ντάισελμπλουμ είναι ότι εμείς είμαστε αποφασισμένοι».

-1 Φεβρουαρίου 2015. Βαρουφάκης στο Παρίσι για συνάντηση με Σαπέν. Σε ερώτηση δημοσιογράφου: «Δεν έχει προτεραιότητα η άμεση εξασφάλιση της επόμενης δόσης».

-Αλέξης Τσίπρας, ομιλία στη συζήτηση επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης, 10 Φεβρουαρίου 2015: «Η νέα κυβέρνηση δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του μνημονίου. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ένα σχέδιο έτοιμοι, δεν το φτιάχνει τώρα» / «Η μόνη μας στήριξη η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Στο αυριανό Eurogroup δεν θα βρίσκεται μόνο ο Βαρουφάκης, αλλά οι φτωχοί, οι άνεργοι… Θα μας τραβάνε από το μανίκι να μην γυρίσουμε σκυμμένοι. Το μνημόνιο ακυρώθηκε από τη λαϊκή ετυμηγορία”.

-10 Φεβρουαρίου 2015. Καμμένος, Πρετεντέρης. «Το Plan B είναι να υπάρχει χρηματοδότηση από άλλη πλευρά. Εκτός των δανειστών. ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα ή άλλες χώρες. Ήδη οι ΗΠΑ έχουν ενδιαφερθεί για τον ορυκτό πλούτο της χώρας. Για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Μια διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα εκδόσεως ομολόγων μελλοντικών κερδών. Αν κλείσουν τη στρόφιγγα δεν θα πάρουν τις υποχρεώσεις. Θα μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία του κράτους στο Παρακαταθηκών και Δανείων, σε μια αναπτυξιακή τράπεζα που θα έχει 3 Α ανεξαρτήτως της υποβάθμισης των άλλων. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι είμαστε στη διάθεσή σας να προχωρήσουμε σε χρηματοδότηση. Αν αύριο το πρωί συμφωνηθεί με τη Ρωσία, δίνουμε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τον ΟΣΕ. Όταν θα γίνουμε πετρελαιοπαραγωγός χώρα, η Ελλάδα θα συνδεθεί με το δολάριο».

-10 Φεβρουαρίου 2015, Βαρουφάκης, προγραμματικές. Στην πρώτη ομιλία του είχε πει «πόσο μνημόνιο; Το 30% είναι τοξικό». Μετά τις παρεμβάσεις Λαφαζάνη και άλλων, στη δευτερομιλία του: «Με την ψήφο εμπιστοσύνης εγκαινιάζεται η μεταμνημονιακή περίοδος. Εκλεγήκαμε για να διαπραγματευτούμε μια νέα συμφωνία. Το 70% αυτού του φύλου συκής είναι είτε άνευ σημασίας, είτε ανεξάρτητο από τη μνημονιακή λογική. Πόσο ποσοστό του μνημονίου αποδεχόμαστε; Μηδέν τοις εκατό»!

-10 Φεβρουαρίου 2015, Στρατούλης-Προγραμματικές. «Η κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί κανένα από τα προαπαιτούμενα της τρόικας για το ασφαλιστικό και τις συντάξεις. Ούτε εκβιαζόμαστε, ούτε φοβόμαστε, ούτε θα υπαναχωρήσουμε από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και θα τηρήσουμε με τόλμη και αποφασιστικότητα τη λαϊκή εντολή».

-10 Φεβρουαρίου 2015, Φλαμπουράρης-Προγραμματικές. «Το Μνημόνιο στις 25 του μήνα τελείωσε. Δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθούμε μνημόνια που μειώνουν εισοδήματα, είτε του μισθού, είτε της πρόνοιας, είτε της σύνταξης».

-10 Φεβρουαρίου 2015, Τσακαλώτος, προγραμματικές δηλώσεις: «Δεσμευόμαστε ότι αυτό το πρόγραμμα που απέτυχε εμείς δεν θα το υπογράψουμε. Δεν θα το κλείσουμε. Δεσμευόμαστε ότι δεν θα μιλήσουμε γι' αυτά τα θέματα με την τρόικα».

-11 Φεβρουαρίου 2015, Σκουρλέτης, Παραπολιτικά. «Δεν μπορούμε να δεχθούμε τους όρους της μνημονιακής επιτήρησης μέσω της τρόικας, αυτό είναι ξεκάθαρο, άρα όχι παράταση του υπάρχοντος μνημονιακού προγράμματος».

-11 Φεβρουαρίου 2015, Τσίπρας στο τουίτερ: «Στις πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης, ο λαός δίνει τη μάχη της διαπραγμάτευσης, είναι η δύναμή μας».

Γελούσε με τις κωλοτούμπες…

-12 Φεβρουαρίου, Παππάς στο τουίτερ: «Γελάω με αυτούς που ονειρεύονται κωλοτούμπες».

-13 Φεβρουαρίου 2015, Βαρουφάκης, Γκάρντιαν. «Συνεχώς ακούμε πως αν δεν υπογράψουμε θα έλθει ο Αρμαγεδδών. Η απάντησή μου είναι «ας έλθει». Δεν υπάρχει Plan B. Αυτό είναι το Plan B. Στο ερώτημα της Έλεν Σμιθ «αν έλθει η καταστροφή τι θα γίνει», απαντά: «Αυτό είναι σα να με ρωτάτε τι θα γίνει αν κομήτης χτυπήσει τη γη. Δεν έχω ιδέα. Καμία».

-13 Φεβρουαρίου 2015, Σακελαρίδης, Real Fm. «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην κάνει πίσω».

-13 Φεβρουαρίου 2015, Τσίπρας μετά τη Σύνοδο Κορυφής και μια εβδομάδα πριν από τη Συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου: «Δεν υπογράψαμε και καμιά καταστροφή δεν υπήρξε. Ούτε η τρόικα υπάρχει, ούτε το μνημόνιο όπως το γνωρίσαμε. Υπάρχει διάθεση για πολιτική συμφωνία».

-16 Φεβρουαρίου 2015. Καμμένος στο τουίττερ μετά από συνομιλία του με Τσίπρα. «Δεν πρόκειται να αιτηθούμε καμιά παράταση του μνημονίου, έχουμε λαϊκή εντολή να πάμε μέχρι τέλους. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΕΜΕ ΟΧΙ. ΔΕΝ ΕΚΒΙΑΖΟΜΑΣΤΕ».

«Θα το κάνουμε Κούγκι»!

-18 Φεβρουαρίου 2015. Καμμένος. Συνάντηση με στρατιωτικούς συντάκτες: «Αν δεν πάρουμε αυτό που θέλουμε από τη διαπραγμάτευση θα το κάνουμε Κούγκι. Δεν δεχόμαστε παράταση του Μνημονίου, παρά μόνο της δανειακής σύμβασης. Συνάντηση με Τσίπρα και δηλώσεις μετά: Όταν είσαι αποφασισμένος να διεκδικήσεις το δίκαιο, είσαι αποφασισμένος να φθάσεις μέχρι τέλους. Δεν θα κάνουμε πίσω, δεν θα προσκυνήσουμε. Δημοσιογράφος: Θα ανατιναχθούμε; Καμμένος: Μπορεί να μην έχουν ανατιναχθεί κάποια κανάλια, ιδίως στον Πειραιά κοντά, αλλά έχει ανατιναχθεί η ελληνική οικογένεια».

-18 Φεβρουαρίου 2015, Δραγασάκης μετά τη συνάντηση με Στουρνάρα: «Την ελληνική κυβέρνηση δεν την φοβίζει η στάση της Γερμανίας. Έχουμε κάνει μια συγκεκριμένη πρόταση. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του».

-20 Φεβρουαρίου 2015, Κατρούγκαλος, ραδιόφωνο του Άλφα: «Εμείς δεν πρόκειται να συνεχίσουμε το παλιό πρόγραμμα. Θα εφαρμόσουμε στο εσωτερικό το πρόγραμμά μας. Οι επαναπροσλήψεις θα γίνουν όπως έχω πει. Δεν θα υποχωρήσουμε ρούπι από την ουσία των θέσεών μας. Έχουμε πει ότι έχουμε κόκκινες γραμμές».

-24 Φεβρουαρίου 2015, Κατρούγκαλος, Αντέννα. «Εννοείται ότι είμαστε έτοιμοι για σύγκρουση. Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας».

-27 Φεβρουαρίου 2015, Βαρουφάκης, Αντέννα, Παπαδάκης. «Δεν θα έλθουν εδώ να μας ελέγχουν σαν μια συμμορία τεχνοκρατών».

-27 Φεβρουαρίου 2015, Στρατούλης, Σταρ. «Με την κυβέρνησή μας τα μνημόνια τα πάτησε το τρένο».

-27 Φεβρουαρίου 2015, Βαρουφάκης, Αντέννα, Παπαδάκης. «Είμαστε πολύ υπερήφανοι για τον βαθμό της ασάφειας. Βεβαίως και το κάναμε σκόπιμα. Σου λένε εκείνοι (οι Ευρωπαίοι), για να το περάσουμε από τη δική μας Βουλή είναι καλύτερο να το αφήσουμε φλου»!

-28 Φεβρουαρίου 2015, Βαρουφάκης, Σκάι: «Το γράψαμε με μια δημιουργική αμφισημία και ασάφεια το κείμενο για να μπορέσει να περάσει από κάποια δύσκολα κοινοβούλια».

-Τσίπρας στην Κ.Ε. (28 Φεβρ 2015). «Η τρόικα τελείωσε, τα μνημόνια είναι παρελθόν. Κατορθώσαμε να διαχωρίσουμε τα μνημόνια από τη δανειακή σύμβαση. Τα μνημόνια είναι παρελθόν. Διαχωρίστηκαν από τη δανειακή σύμβαση, δεν τη συνοδεύουν πια».

«Ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται»!

-Αλέξης Τσίπρας, Ντερ Σπήγκελ, 7 Μαρτίου 2015. Σε ερώτηση σχετική με τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ, απαντά: «Ο βρεγμένος τη βροχή δεν την φοβάται».

-Κοτζιάς, 7 Μαρτίου, Ρίγα, στο zdf: «Η νεολαία μας ακούει συνεχώς για καταστροφή, κυρώσεις, μνημόνιο και εναντίον της Ελλάδας. Έχετε αναρωτηθεί αν αυτή η γενιά μπορεί να είναι τελικά φιλοευρωπαϊκή; Τι θα γίνει με αυτή την γενιά σε 10-15 χρόνια; Από αυτή τη γενιά μπορεί να προκύψει χάος, δεξιός εξτρεμισμός, τζιχαντισμός».

-8 Μαρτίου 2015. Καμμένος Στο Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ. «Αυτό που κάνει η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, είναι αυτό που περιέγραψε με δήλωσή του χθες ο υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Κοτζιάς, «όταν είπε ότι "εάν θέλετε να ρίξετε την Ελλάδα, να ξέρετε ότι πλέον θα γίνει κατευθείαν πύλη εισόδου τζιχαντιστών". Και πρόσθεσε:  «Δηλαδή, αν πάνε να χτυπήσουν την Ελλάδα, να ξέρουν ότι εμείς αύριο το πρωί αναστέλλουμε τη συνθήκη του Δουβλίνου ΙΙ, παίρνουν οι μετανάστες τα χαρτιά τους και την ταυτότητά τους και πάνε στο Βερολίνο. Μεταξύ αυτών των μεταναστών, αν υπάρχουν και κάποιοι που έχουν περάσει και για τους οποίους δεν έχει ελεγχθεί αν βρίσκονται στο πλευρό του ISIS, θα είναι ευθύνη της Ευρώπης που θα έχει αποφασίσει να χτυπήσει την Ελλάδα. Αυτή είναι η πολιτική την οποία ασκεί η σημερινή κυβέρνηση».

-9 Μαρτίου 2015, Ν. Φίλης. Στον Ενικό: Η τρόικα δεν θα πατήσει στην Αθήνα.

-10 Μαρτίου 2015, Αλέκος Φλαμπουράρης, Σκάι: «Εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης που μπορεί να είναι μέσα από την Ελλάδα, έξω από την Ελλάδα, από ξεχωριστές χώρες…»

-14 Μαρτίου 2015, Φλαμπουράρης στα Νέα. «Πάνω από 10 τρις που χρωστάει συνολικά η Ευρώπη ποιος της τα δάνεισε; Πού τα βρήκαν; Τι είναι; Υπεραξία από την πραγματική οικονομία ή αέρας; Αέρας είναι. Γι' αυτό κι' εμείς θα τους πληρώσουμε με αέρα (Γελάει). Μεγάλη διασκέδαση τα χαρτιά. Στα χαρτιά ψυχολογείς τις κινήσεις του συμπαίκτη. Έχει χαρά μεγάλη να γυρνάει το φύλλο. Αν πηγαίνεις με κακή διάθεση, δεν θα κερδίσεις, θα χάσεις. Αυτοί που κερδίζαμε συνήθως ήμαστε οι «άνετοι», που δεν φοβόμαστε».

-16 Μαρτίου 2015, Τσακαλώτος, Ναυτεμπορική. «Δεν παρατείναμε το μνημόνιο, στη συμφωνία-γέφυρα δεν υπάρχει αναφορά στην 5η αξιολόγηση που θα ολοκλήρωνε το μνημόνιο. Ακυρώσαμε τον φετινό στόχο για 3% πρωτογενές πλεόνασμα. Η Γερμανία κύρωσε την απόφαση του Γιουρογκρούπ. Δεν κύρωσε τη δανειακή σύμβαση, αφού δεν υπάρχει κάτι καινούργιο σ' αυτή για να κυρωθεί. Αυτό που συνέβη ήταν η επέκτασή της για 4 μήνες, πράξη για την οποία δεν απαιτούνται ενέργειες από την ελληνική Βουλή. Τυχόν κύρωση εκ νέου της δανειακής σύμβασης, όχι μόνο είναι περιττή, αλλά θα επιχειρούσε με πλάγιο τρόπο να δέσει πολιτικά τα χέρια της παρούσας Βουλής και της κυβέρνησης σε σχέση με τους όρους αυτής της σύμβασης».

«Προφανώς και έχουμε εναλλακτικό σχέδιο»

-16 Μαρτίου 2015, Τσίπρας, Έθνος. «Η Ελλάδα δεν είναι αποικία. Δρόμος επιστροφής στο μνημόνιο για την Ελλάδα δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για μισθούς και συντάξεις. Τέτοια πράγματα δεν πρέπει να ακούγονται ούτε για αστείο. Η συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου ήταν ξεκάθαρη. Και οι συμφωνίες είναι για να τηρούνται. Εμείς την τηρούμε και περιμένουμε να τηρηθεί και από την άλλη πλευρά. Στην Ελλάδα έγιναν εκλογές και η κυβέρνηση Σαμαρά έπεσε από την ψήφο του ελληνικού λαού. Αν νομίζουν, λοιπόν, ότι θα επιμένουν να εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση αυτά που άφησε η κυβέρνηση Σαμαρά, λυπάμαι θα τους απογοητεύσουμε».

Εχετε εναλλακτικό σενάριο στην περίπτωση που δεν ξεσφίξουν τη θηλιά της χρηματοδότησης;

«Προφανώς και έχουμε εναλλακτικό σχέδιο. Δε πρόκειται να αφήσουμε την Ελλάδα στη μέγκενη κανενός εκβιασμού. Οπως έχω δηλώσει από την πρώτη στιγμή, η Ελληνική Δημοκρατία δεν εκβιάζει αλλά και δεν εκβιάζεται. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με αστείρευτες δυνατότητες. Το ελληνικό ζήτημα έγινε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο, ακριβώς επειδή η Ελλάδα έχει τεράστια γεωπολιτική δυναμική και ταυτόχρονα είναι μέλος της Ευρωζώνης, συνεπώς εδώ δεν έχουμε ένα απομονωμένο ζήτημα αλλά ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Ωστόσο δεν πιστεύω ότι θα χρειαστεί να εφαρμόσουμε εναλλακτικά σχέδια γιατί το ζήτημα θα λυθεί σε πολιτικό επίπεδο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής ή εν ανάγκη και στην ίδια τη Σύνοδο Κορυφής».

-20 Μαρτίου 2015, Βούτσης, Βουλή. «Η χθεσινή συμφωνία είναι πολύ θετική. Η μονομερής προσπάθεια από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης λήγει. Στις ίδιες ράγες από κοινού μπορούν να βρεθούν λύσεις, ώστε η ρευστότητα να αποκατασταθεί και να πάμε σε συμφωνία και για το χρέος το καλοκαίρι. Ακούσατε σ' αυτή τη συζήτηση ή στα χαρτιά να γίνονται αναφορές σε συντάξεις, μισθούς, φορολογία, ασφαλιστικό, λιτότητα, εκποίηση πλούτου, εκποίηση στρατηγικών τομέων της χώρας;»

«Ναι. Αλλά να είστε μαζί μας και μετά τη ρήξη, έ;»

-Γ. Βαρουφάκης, μετά την παρέλαση στα Χανιά, 25 Μαρτίου 2015, σε μια γυναίκα που του λέει «είμαστε μαζί σας»: «Ναι, αλλά να είστε και μετά τη ρήξη, όμως, έ;»

-30 Μαρτίου 2015. Συζήτηση στη Βουλή για τη δανειακή σύμβαση, Τσίπρας: «Η χώρα δεν ανέλαβε καμιά διεθνή δέσμευση και καμιά νέα υποχρέωση έναντι των δανειστών της, πολύ δε περισσότερο που με τη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη οι δανειστές αποδέχθηκαν τη μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 και ανέλαβαν την υποχρέωση να ανοίξουν τον Ιούνιο τη συζήτηση για το θέμα του χρέους. Με αυτά τα δεδομένα δεν απαίτησα ποτέ την κύρωση της παράτασης της δανειακής σύμβασης στο ελληνικό κοινοβούλιο. Για να κλείσει λοιπόν το θέμα μια και καλή: Δεν έχει υπογραφεί καμιά νέα δανειακή σύμβαση, πολύ περισσότερο κανένα μνημόνιο».

-1 Απριλίου 2015, Κωνσταντοπούλου, Άλφα, Ίντριγκα. «Ποτέ δεν ήταν θέση του ΣΥΡΙΖΑ πάση θυσία στο ευρώ. Δεν θα θυσιάσουμε ούτε έναν άνθρωπο για το ευρώ. Κανείς δεν εκβιάζει τον λαό για το ευρώ».

-1 Απριλίου 2015, Σκουρλέτης, Ντι Τσάιτ. «Θα θέλαμε ευχαρίστως να μείνουμε στο καράβι που λέγεται Ευρώπη, αλλά αν ο καπετάνιος μας πετάξει από το κατάστρωμα, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κολυμπήσουμε». «Αν η Ελλάδα δεν λάβει χρήματα εντός των επομένων δέκα ημερών, τότε λυπάμαι αλλά αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία των Ευρωπαίων συμμάχων μας αποφάσισε να σκοτώσει την Ελλάδα».

-1 Απριλίου 2015, Βούτσης, Ντερ Σπήγκελ. «Ρωσία και Κίνα, από τον Ιούλιο και μετά, αναμένεται να αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι ενός νέου ελληνικού σχεδίου Α».

-3 Απριλίου 2015, Σκουρλέτης, real fm. «Το σενάριο της ρήξης, που δεν το εύχομαι, αν προκύψει, θα είναι κάτι το οποίο θα προκύψει με κύρια ευθύνη των δανειστών μας».

-6 Απριλίου 2015, Καμμένος στον Ενικό. «Αν προκύψουν διλήμματα, θα μιλήσει ο ελληνικός λαός με εκλογές ή δημοψήφισμα».

-6 Απριλίου 2015. Καμμένος, Τάιμς. «Οι προσπάθειες για ρήγμα στην κυβέρνηση συνασπισμού ενδέχεται να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα, κάτι που θα σήμαινε ότι η Αθήνα δεν θα είναι σε θέση να ελέγχει επαρκώς τα σύνορα και να κρατήσει εκτός τους τζιχαντιστές».

-6 Απριλίου 2015, Καμμένος στον Ενικό. «Αν οι δανειστές αρνηθούν τα συμφωνηθέντα που συμπεριλαμβάνουν την καταβολή των δόσεων, τότε δεν θα πληρώνουμε τις δόσεις και θα φροντίσουμε να αναπτύξουμε την ελληνική οικονομία όπως μπορούμε, αλλά αυτό σημαίνει πως εκείνοι επιλέγουν το αδιέξοδο». Δεν αμφισβητεί τα μετρητά του ΔΝΤ, που θα πληρωθούν, αλλά την ΕΚΤ και τους δανειστές (εννοεί μάλλον ΕΕ) / «Η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών δεν έχουν συμφωνήσει ή υπογράψει οτιδήποτε δεσμευτικό για τη χώρα».

-15 Απριλίου 2015. Νον πέιπερ. «Εντείνονται οι επικοινωνιακές πιέσεις για να αποδεχθεί η κυβέρνηση υφεσιακά μέτρα. Η κυβέρνηση δεν θα υπερβεί τις κόκκινες γραμμές της, τις οποίες άλλωστε έθεσε στο εκλογικό σώμα στις 25 Γενάρη».

-27 Απριλίου 2015. Φίλης, Real fm. «Εάν δεν έχουμε χρήματα, κατά προτεραιότητα θα δώσουμε μισθούς και συντάξεις και κοινωνικές παροχές. Και μετά ό,τι περισσέψει».

-17 Απριλίου 2015. Σκουρλέτης. «Η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω από τις κόκκινες γραμμές της».

Στο πίσω μέρος του μυαλού του…

-27 Απριλίου 2015, Τσίπρας, Ενικός, Χατζηνικολάου. Στην ερώτηση «αν ακουστεί η λέξη όχι;», απαντά: «Εμείς θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Αν βρεθώ στη δύσκολη θέση – και ελπίζω ότι δεν θα βρεθώ σε μια τέτοια δύσκολη θέση – αυτή η εντολή μου μού βάζει όρια/ Όταν πας να διαπραγματευτείς πρέπει να τα έχεις όλα στο πίσω μέρος του μυαλού σου».

-30 Απριλίου 2015. Κυβερνητικοί κύκλοι. Η κυβέρνηση εμμένει στις κόκκινες γραμμές της, καθώς δεν έχει λαϊκή εντολή που θα φέρει συμφωνία που θα εκφεύγει των κόκκινων γραμμών της και γι' αυτό δεν θα το πράξει. Η κυβέρνηση εμμένει σε μια συμφωνία χωρίς τα εγκλήματα του μνημονιακού παρελθόντος.

-29 Απριλίου, Σκουρλέτης, Μέγκα Online. «Αν οι εταίροι βάλουν στο τραπέζι το mail Χαρδούβελη, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάει σε συμφωνία χωρίς να ρωτήσει τον λαό. Θέλουμε συμφωνία αντίστοιχη με τις ανάγκες του λαού. Προηγείται η πληρωμή μισθών και συντάξεων».

-30 Απριλίου 2015, Σκουρλέτης. Για το τι θα διαλέξουν ανάμεσα σε μισθούς και συντάξεις και υποχρεώσεις προς δανειστές. «Πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις. Με ό,τι σημαίνει».

-13 Μαΐου 2015. Νον πέιπερ για κυβερνητικό συμβούλιο. Σαφείς οδηγίες στην ομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας, χωρίς μετακίνηση από τις κόκκινες γραμμές που έχει χαράξει η κυβέρνηση.

-15 Μαΐου 2015, Βαρουφάκης ERTOpen: Όταν διαμορφωθεί η συμφωνία θα πάμε στα όργανα και θα πούμε «συμφωνούμε;». Εάν όχι, τότε δεν υπάρχει συμφωνία. Εάν ναι, τότε είναι συλλογική ευθύνη /Όλα τα θέματα στο τραπέζι, τίποτε δεν έχει κλείσει. Μέχρι να κλείσει δεν υπάρχει τίποτα. Ο κόσμος μας εξέλεξε για να δεχθούμε το κόστος της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης. Για Κούγκι: Δηλαδή ο Σαμουήλ δεν έπρεπε να ανατινάξει το Κούγκι; Είναι κακό δείγμα αυταπάρνησης; Το θέμα είναι να μην χρειαστεί να γίνει Κούγκι. Εκλογές δεν θα γίνουν. Δεν είναι κακό να σκεφτόμαστε τη δυνατότητα ενός δημοψηφίσματος.

-24 Μαΐου 2015. Πολιτική Απόφαση Κ.Ε. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία/ τέσσερις μήνες τώρα αρνούμεθα ιταμά τελεσίγραφα/ όσοι πιστεύουν ότι θα ταπεινώσουν την Ελλάδα παίζουν με τη φωτιά/αν συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία και τα πράγματα οδηγηθούν σε οριακό σημείο, ας μην έχει κανείς καμιά αμφιβολία ότι η πληρωμή των μισθών και συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα έναντι των δόσεων και των δανείων.

*Η Σοφία Βούλτεψη είναι βουλευτής Β'' Αθηνών Νοτίου Τομέα Ν.Δ, πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος, δημοσιογράφος