Από την Πλατεία Συντάγματος στην Ιθάκη για τον Αυτισμό

Με αφορμή την 2α Απριλίου, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, «Το Χαμόγελο του Παιδιού», προέβαλε το πρόβλημα των περιστατικών bullying απέναντι στα παιδιά και τους έφηβους, που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Έτσι δόθηκε μια ευρύτερη διάσταση στο θέμα, μέσα στο πλαίσιο της καμπάνιας «Μίλα Τώρα» για το φαινόμενο της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού.

Το «Χαμόγελο του Παιδιού», προχώρησε λίγο παραπάνω, από το μήνυμα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου που υπογράμμισε την ανάγκη να αναγνωρίσουμε τις ανάγκες των ανθρώπων με αυτισμό, να συμπαρασταθούμε στις οικογένειες και τους φροντιστές τους, που βιώνουν μια δύσκολη καθημερινότητα.

Να υποστηρίξουμε κάθε προσπάθεια που μπορεί να βοηθήσει τα αυτιστικά άτομα να γίνουν πιο λειτουργικά και να υποστηρίξουμε κάθε προσπάθεια που μπορεί να βοηθήσει τα αυτιστικά άτομα να γίνουν πιο λειτουργικά.

Διότι δεν φτάνει η συχνά δυσβάσταχτη καθημερινότητα, ο αποκλεισμός και η δύσκολη καθημερινότητα των παιδιών και των οικογενειών τους, έρχεται και το bullying να ξεθεμελιώσει κάθε προσπάθεια δημιουργίας μιας καλύτερης καθημερινότητας και λειτουργικότητας για τα παιδιά αυτά.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, οργανώθηκε μια διαφορετική συμβολική δράση ακτιβισμού, που περιλάμβανε τρέξιμο μιας απόστασης 70 χλμ, ποδηλασία απόστασης 140 χλμ, ξανά τρέξιμο μιας απόστασης 40 χλμ και τέλος κωπηλασία με καγιάκ μιας απόστασης 70 χλμ. Η διαδρομή, η αφετηρία, οι ενδιάμεσες στάσεις, καθώς και ο προορισμός, είχαν μια βαθιά συμβολικότητα της ζωής των ατόμων με αυτισμό.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Νικόλαος Αθανασόπουλος που είναι εκπαιδευτικός ειδικής φυσικής αγωγής: «Αξίζει η υπεράσπιση για τα «συνταγματικά» δικαιώματα των ατόμων με Αυτισμό. Αξίζει να καταλάβουμε τη δυσκολία τους για άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες μέσα από εκπαιδευτικές «διώρυγες», την ανάγκη τους να επικοινωνήσουν και να “γεφυρώσουν” την αναπόφευκτη απόσταση από τον τυπικό κόσμο.

Αξίζει να απελευθερωθούν από την «πολιορκία» κάθε εχθρικής, κακοποιητικής εκπαίδευσης και να λαμβάνουν στήριξη για να μην πέφτουν θύματα bullying ώστε επιτέλους να βρουν την 'Ιθάκη' μέσα στην 'Οδύσσειά' τους».

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η αφετηρία της Πλατείας Συντάγματος συμβολίζει τα συνταγματικά δικαιώματα κάθε ατόμου με αυτισμό, τον πολιτισμό της κοινωνίας μας και την ουσιαστική υποστήριξη όλων σε κάτι που μας αφορά όλους και όχι κάποιους λίγους.

Η στάση στον Ισθμό της Κορίνθου συμβολίζει τις συνάψεις στον ανθρώπινο εγκέφαλο, που δίνουν τη δυνατότητα της γρήγορης και άμεσης πρόσβασης ανάμεσα στα διαφορετικά πεδία του για τη συλλογή, επεξεργασία πληροφοριών και την εκτέλεση των τελικών αποφάσεων.

Στον Αυτισμό κάποιες συνάψεις είναι απούσες ή δυσλειτουργούν με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στην επεξεργασία και στην εκτελεστική ικανότητα. Κάτι λοιπόν που φαντάζει ως απλή σκέψη και εκτέλεση για κάποιους, για τα άτομα με Αυτισμό είναι πολύπλοκο γιατί αναγκάζονται να διανύσουν μεγάλη απόσταση.

Έτσι ενώ ένα «Τυπικό» καράβι θα φτάσει από την Κόρινθο στην Ελευσίνα μέσω της διώρυγας του Ισθμού, ένα «Αυτιστικό» καράβι θα χρειαστεί να κάνει τον γύρο της Πελοποννήσου.

Η στάση στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου συμβολίζει τη Γέφυρα εκπαίδευσης που κάνει τη ζωή όλων μας πιο Λειτουργική και Αξιοπρεπή. Η Γέφυρα Ρίου-Αντίρριου δεν άλλαξε την τοποθεσία για Ρίο και Αντίρριο, αλλά έκανε τη μετακίνηση σε αυτά πιο εύκολη.

Η στάση στο Μεσολόγγι συμβολίζει το πώς νιώθουν τα παιδιά με Αυτισμό, πολιορκημένα και φοβισμένα στο καταφύγιο του Αυτισμού τους. Αν λάβουμε υπόψη μας και την πολιορκία των αισθητηριακών ερεθισμάτων που τους εμποδίζει να εστιάσουν την προσοχή τους στο σημαντικό, για να δομήσουν και οργανώσουν τη σκέψη και τα σχέδια δράσης τους, τότε υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η προσπάθεια τους για να εκφράσουν την ανάγκη για ασφάλεια και υποστήριξη από τον τυπικό μας κόσμο, να είναι αναπόφευκτα οδυνηρή για όλους, όμοια με την αυτοθυσία των «Πολιορκημένων» στην «Έξοδο του Μεσολογγίου».

Και τέλος ο προορισμός της φιλόξενης Ιθάκης, συμβολίζει την Οδύσσεια που είναι αναπόφευκτη α) στο ταξίδι του κάθε ατόμου με Αυτισμό και της οικογένειας του, β) στο ταξίδι της αποδοχής και της ομαλής ένταξης και συνύπαρξης με τον «τυπικό» μας κόσμο.

Όποιοι αποφασίσουν να συνταξιδέψουν, θα γίνουν πιο πλούσιοι σε γνώση που θα είναι το εφόδιο για να κατανοήσουν τον κόσμο του Αυτισμού και τις δυσκολίες του ώστε να βρεθούν λύσεις για αυτές.

Πίσω από αυτή τη βαθιά συμβολική πράξη ακτιβισμού, κρύβονται συμπολίτες μας, που την έφεραν σε πέρας, τρέχοντας, ποδηλατώντας και κωπηλατώντας. Είναι ο κ. Νικόλαος Αθανασόπουλος εκπαιδευτικός, η κα. Πέγκυ Σταρφα – Παπαφίλη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, ο κ. Παναγιώτης Γραμματικόπουλος υπάλληλος στο ΟΑΚΑ, ο κ. Μιχάλης Αναγνώστου που υπηρετεί στο Πυροσβεστικό Σώμα., ο κ. Γιάννης Αρτοποιός, Αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο κ. Μάνθος Καβαλάρης Ελεύθερος Επαγγελματίας, ο κ. Ιωάννης Καβαλάρης που υπηρετεί στην Ελληνική Αστυνομία, ο κ. Αθανάσιος Μίχας Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, ο κ. Χρόνης Δρούγιας Αθλίατρος – Χειρουργός Ορθοπεδικός, ο κ. Πολύκαρπος Κυδωνιάτης Ελεύθερος Επαγγελματίας, ο κ. Μανώλης Περιβολάς Καθηγητής Ειδικής Φυσικής Αγωγής, ο κ. Γιάννης Γιαταγάνας Σύμβουλος Πληροφορικής, ο κ. Παναγιώτης Κόκκαλης Μαθηματικός, ο κ. Γιώργος Γεωργίου, Υπάλληλος ΔΕΥΑ Αγρινίου και ο κ. Γιώργος Γκόλφης Υπάλληλος ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας.