Από τι υλικό είναι φτιαγμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Η αφετηρία του ερωτήματος, «από τι υλικό είναι φτιαγμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης;» ήταν μια παρατήρηση του μπαμπά μου, που διάγει αισίως το 87έτος της ηλικίας του, και ανήκει στη γενιά που έζησε τόση ιστορία και τόση πολιτική που αυτά μετατράπηκαν σε κυτταρική σοφία και πολιτική οξυδέρκεια.

Πώς είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός από μόνος του να απομειώνει τη δυναμική της εντύπωσης, που είναι τόσο αναγκαία στην πολιτική επικοινωνία;

Το έκανε με εντυπωσιακό τρόπο απαντώντας στην ερώτηση που του ετέθη για τον τουρισμό. Αντί να διογκώσει την εικόνα που υπάρχει στην κοινωνία, ότι εν μέσω πανδημίας ο τουρισμός  «τα σπάει» και γεμίζει τα ταμεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπασε τη «φούσκα», πριν σπάσει στα μούτρα μας το επόμενο καλοκαίρι. Και το μεθεπόμενο.

Άλλος πρωθυπουργός θα κόμπαζε μέχρι να τελειώσει η συνέντευξη, για την κυβέρνηση που κατάφερε να σώσει τον τουρισμό, που τα έσοδα ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Για την «μαγκιά» του ψηφιακού πιστοποιητικού με το οποίο  στρίμωχνε τους Ευρωπαίους από τον περασμένο Ιανουάριο, όταν Μέρκελ και Μακρόν έκαναν ότι δεν άκουγαν.

Στην απάντηση του για τον τουρισμό κρύβεται όλη η αντίληψη και το εγχειρίδιο άσκησης πολιτικής. Προσπέρασε το επίτευγμα έδειξε το ζητούμενο και υπέδειξε μέρος της λύσης η οποία ήδη σχεδιάζεται!

Το μέτρο της επιτυχίας για τη βαριά βιομηχανία της χώρας είπε, δεν είναι πόσοι περισσότεροι θα κατεβαίνουν με τη βαλιτσούλα τους στα αεροδρόμια και τα λιμάνια. Αλλά πόσο ψηλά στην αλυσίδα της αξίας θα ανέβει το τουριστικό μας προϊόν. Δηλαδή, πόσα περισσότερα θα διαθέτει κάποιος για να το απολαμβάνει. Υπό συγκεκριμένες αυστηρές προϋποθέσεις: σεβασμό στο περιβάλλον, σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά και σεβασμό στους επισκέπτες. Τα μέτρα απ' ότι καταλάβαμε είναι ήδη στο τραπέζι για τους δημοφιλείς προορισμούς που έχουν ξεπεράσει το όριο τους.

Υπάρχει ένα χρονόμετρο στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη που μετράει αντίστροφα το χρόνο. Από τον εντοπισμό του προβλήματος μέχρι τη λύση και το αποτέλεσμα.

Το κάνει σχεδόν σε όλα και το κάνει με τον ίδιο pattern.

Την ημέρα της εκλογής του στην προεδρία της ΝΔ το 2016 ενεργοποίησε το χρονόμετρο για να κλείσει, όπως είπε στη νικηφόρα δήλωση «το τελευταίο κεφάλαιο λαϊκισμού στη χώρα».

Το χρονόμετρο αυτό παραμένει ενεργό, όσο το μέτωπο του ορθολογισμού και της λογικής πλαγιοκοπούν, συστημικές λαϊκίστικες πολιτικές δυνάμεις και λαϊκιστικά αντισυστημικά νεφελώματα. Το αξίωμα του Μητσοτάκη «η πολιτική δημιούργησε το πρόβλημα, η πολιτική θα το λύσει» θα δοκιμαστεί στην επόμενη κάλπη. Θα το υπηρετήσει χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς μέχρι τέλους; Η πορεία, ο χρόνος των εκλογών και το αποτέλεσμα θα δείξουν αν έχει δίκιο.