Αναγέννηση και στην Αυτοδιοίκηση

Αναγέννηση και στην Αυτοδιοίκηση

Της Ολυμπίας Αναστασοπούλου*

Στις 26 Μαΐου κρίνεται το μέλλον της Ευρώπης όπως την ξέρουμε. Επιλέγοντας περισσότερη Ελλάδα στην Ευρώπη αλλά κυρίως περισσότερη Ευρώπη στην Ελλάδα πρέπει να επιλέξουμε ταυτόχρονα και τα κατάλληλα πρόσωπα που θα εφαρμόσουν τις ευρωπαϊκές πολιτικές σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Στην πρότασή της για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 και την Πολιτική Συνοχής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε στόχους για μια ευφυέστερη και πιο πράσινη Ευρώπη, συνδεδεμένη και κοινωνική, μια Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες.

Η ευφυής και πράσινη πόλη με το κοινωνικό πρόσωπο και τους συνδεδεμένους δημότες που αγκαλιάζει την καθημερινότητα και αντιμετωπίζει τις προκλήσεις βρίσκεται στην καρδιά της Αυτοδιοίκησης Α'και Β' βαθμού και συνδέει άμεσα τις ευρωπαϊκές με τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Και ενώ οι πρώτες έχουν χρώμα κομματικό, οι δεύτερες κατά γενική παραδοχή δεν έχουν ή μάλλον δεν θα έπρεπε να έχουν. Οι μεν πρώτες δια των εκλεγμένων αντιπροσώπων στην Ευρωβουλή θα διανείμουν χρήμα, οι δε δεύτερες δια των τοπικών αρχόντων καλούνται να το αξιοποιήσουν με τον βέλτιστο τρόπο. Και θα το αξιοποιήσουν δια των αιρετών που θα επιλεγούν επίσης στις 26 Μαΐου.

Στα πλαίσια της προσπάθειας για Αναγέννηση, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έως την πιο απομακρυσμένη Κοινότητα, το Ποτάμι έκανε πράξη το σύνθημα «έξω τα κόμματα από την Αυτοδιοίκηση» και κάλεσε τα στελέχη του να αξιολογήσουν εν ενεργεία και υποψηφίους αυτοδιοικητικούς με κριτήριο το έργο και το πρόγραμμα, αλλά όχι το κόμμα τους. Συμπέρασμα; Η ικανότητα και η αποτελεσματικότητα δεν έχουν κομματικό χρώμα αλλά προσωπικό αποτύπωμα, και αξίζουν τη στήριξή μας.

Και θα είμαστε μαζί τους απέναντι στην προσπάθεια των παραδοσιακών κομμάτων να ελέγξουν τις πόλεις και τις περιφέρειες με μοναδικό κριτήριο τις κομματικές ταυτότητες των υποψηφίων.Ο χάρτης στις πόλεις και τις περιφέρειες το βράδυ των εκλογών δεν θα πρέπει να έχει χρώματα, και αν έχει αυτό θα είναι ήττα της Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών.

Η Αναγέννηση και στην Αυτοδιοίκηση απαιτεί αξιολόγηση και τολμηρές επιλογές για την αποτελεσματική απορρόφηση πόρων και την υλοποίηση πολιτικών που προάγουν την καθημερινότητα όλων μας!

* Η Ολυμπία Αναστασοπούλου, είναι δικηγόρος, μέλος ΠΣ, υπεύθυνη Αυτοδιοίκησης «Το Ποτάμι»