Αλλιώς βολευόμαστε με το TEDx

Του Αντώνη Πανούτσου

Ο ΣΥΡΙΖΑ τηρεί τις υποσχέσεις του. Μετά από το σκίσιμο των μνημονίων, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ ήρθε και ο διαχωρισμός κράτους εκκλησίας. Ή τουλάχιστον ο διαχωρισμός των δύο λογιστηρίων. Αφού αν η συμφωνία γίνει πράξη οι κληρικοί αντί να πληρώνονται από το κράτος θα πληρώνονται από την εκκλησία με λεφτά του κράτους.

Κατά τα άλλα ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε τον Ιερώνυμο αλλά και τους πολίτες ότι σε περίπτωση που το άρθρο 3 του Συντάγματος αλλάξει οι αλλαγές δεν θα έρχονται «σε  καμία αντίθεση με τις μακραίωνες παραδόσεις του λαού μας και ούτε βέβαια έχουν και καμία βάση όσα αστεία, κωμικοτραγικά θα έλεγα, έχουν ορισμένοι ψευδώς και σκοπίμως διαδώσει τις τελευταίες ημέρες περί επικείμενης δήθεν αποκαθήλωσης των ιστορικών συμβόλων, του Σταυρού από την ελληνική σημαία και από τα εθνικά μας σύμβολα».  Με μια μικρή αλλαγή στο όνομα από Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς σε Συνασπισμός Μακραίωνης Παραδοσιακής Αριστεράς και αμέσως καλύτερα.   Όχι βέβαια για όλους.

Το δημόσιο είναι ότι πλησιέστερο στον παράδεισο ο πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδας πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Σελλής, δήλωσε στο Θέμα  ότι η συμφωνία «Έγινε ερήμην των κληρικών και νομίζω ότι έγινε και ερήμην των μητροπολιτών» και ότι θα πολεμήσουν για να παραμείνει το σημερινό καθεστώς. Δηλαδή να μείνουν δημόσιοι υπάλληλοι.

Οσο για τους 53, που τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαν βγάλει πύρινη ανακοίνωση με αναφορές στον διαχωρισμός εκκλησίας – κράτους μπορούν να βολευτούν με την θέση της Αυγής. Η οποία στην ηλεκτρονική της έκδοση που πανηγύριζε την ιστορική συμφωνία ανέφερε ότι οι κληρικοί θα πάψουν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Πιθανόν επειδή ο αγώνας της αριστεράς είχε παρεξηγηθεί. Το θέμα δεν να σταματήσουν οι κληρικοί να είναι δημόσιοι υπάλληλοι και να γίνουν υπάλληλοι ΔΕΚΟ.

Η συμφωνία Τσίπρα και Ιερώνυμου πρέπει να άφησε ικανοποιημένο και τον πιο απαιτητικό συντηρητικό ψηφοφόρο. Τα κοινά σύμβολα κράτους εκκλησίας δεν θα πειραχτούν με τις αλλαγές που προκύπτουν να είναι καθαρά τεχνικές. Αντίθετα πρέπει να δυσαρέστησε το περιώνυμο 4% των αυθεντικών συριζαίων. Χωρίς ο ΣΥΡΙΖΑ και τα Μέσα που ελέγχει να ασχοληθεί να το ικανοποιήσει. Η επικοινωνιακή γραμμή που κρατήθηκε  δείχνει και την αλλαγή στον χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος  είναι πια με την βούλα βαθύ ΠΑΣΟΚ.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας άρχισαν οι πανηγυρισμοί ότι απελευθερώνονται 10000 θέσεις για την «ενίσχυση του κοινωνικού κράτους». Δηλαδή για θέσεις γιατρών, εκπαιδευτικών και τα σχετικά. Δηλαδή για δημόσιους υπαλλήλους, που και παπάδες του ΣΥΡΙΖΑ να λέγονται το ίδιο κάνει. Φτάνει να υπάρξουν 10000 θέσεις για προσλήψεις. Παραμύθι βέβαια αφού οι θεσμικοί που κάνουν τον έλεγχο στην οικονομία και θα τον κάνουν για πολύ καιρό ακόμα δεν ενδιαφέρονται για τους τύπους αλλά για την ουσία. Και η ουσία είναι ότι με την παρούσα συμφωνία 10000 προσλήψεις δεν πρόκειται να εγκριθούν.  

Οσο για το θέμα του διαχωρισμού εκκλησίας κράτους ο εθιμικός χαρακτήρας είναι αυτός που ενδιαφέρει. Αν κάποιος νομίζει ότι η εκκλησία, με τον σταυρό με τα τρία δάχτυλα και το Πάσχα είναι ιστορικός συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους Έλληνες είναι αρκετό για να στηρίξει την σχέση.  Αλλιώς βολευόμαστε με το TEDx.