Άκου να δεις Κυριάκο!

Άκου να δεις Κυριάκο!

Κυριάκο, πιστεύω ότι την Κυριακή θα κερδίσεις καθαρά κι ότι θα είσαι ένας καλός πρωθυπουργός. Θέλω να σου πω ότι έχεις μεγάλη ευθύνη από εδώ και πέρα. Κατάφερες να συγκεντρώσεις γύρω σου συντηρητικούς, φιλελεύθερους και σοσιαλδημοκράτες και να προσφέρεις το όραμα της νίκης σε έναν λαό που είχε σχεδόν παραιτηθεί από την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Δεν δικαιούσαι, λοιπόν, να αποτύχεις!

Όσοι ήσαν στην πλατεία την ημέρα του συλλαλητηρίου για το «ναι» ήξεραν ότι η μάχη ήταν χαμένη. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα κυριαρχούσε στην πολιτική ζωή του τόπου. Όπως και τελικά συνέβη και μάλιστα με την βοήθεια – την συνεργασία- πολλών ανθρώπων που μεγάλωσαν πολιτικά μέσα στην λεγόμενη «φιλελεύθερη παράταξη».

Η εκλογή σου, Κυριάκο, στην ηγεσία της ΝΔ ήταν μια ανάσα, μία όαση για όσους έψαχναν να βρουν νερό μέσα στην έρημο. Σε μία Ελλάδα που την κυβερνούσαν ανώριμοι καταληψίες, ιδεοληπτικοί νεοσταλινικοί και επικίνδυνοι ψεκασμένοι, είχε χαθεί κάθε ελπίδα εξόδου από την κρίση. Σαν να μας είχαν ρίξει μέσα στα κελιά του φρενοκομείου και να έχουν πετάξει τα κλειδιά στον υπόνομο.

Και τα κατάφερες Κυριάκο! Εσύ που ξεκίνησες τέταρτος στην κούρσα διαδοχής, κέρδισες τις εσωκομματικές εκλογές. Διέψευσες όλους αυτούς που νόμιζαν ότι θα σε «καθάριζαν» σαν αυγό τους πρώτους έξι μήνες. Αναδιοργάνωσες το κόμμα σου, το ένωσες και το μεγάλωσες, διευρύνοντάς το προς το κέντρο.

Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα είχε διαμορφωθεί το σημερινό πολιτικό σκηνικό σε διαφορετική περίπτωση. Η διαπλοκή ήθελε μία πορεία «συμπόρευσης» με την αριστερά. Με τον Τσίπρα, τον Παππά, τον Πολάκη, τον Παπαγγελόπουλο και τον Τσακαλώτο. Άγιο είχαμε! Άγιο είχαμε και γλιτώσαμε!

Ξέρεις και ξέρουμε ότι η κατάσταση που παραλαμβάνεις είναι δύσκολη. Ξέρουμε όμως ακόμη ότι είχες αρκετό χρόνο για να προετοιμαστείς. Δεν περιμένουμε να τα λύσεις όλα με ένα μαγικό ραβδάκι, επειδή, ξέρουμε και ξέρεις, ότι μαγικά ραβδάκια δεν υπάρχουν. Μάλλον το έχουν καταλάβει και οι ψηφοφόροι και γι'' αυτό θα πετύχεις την Κυριακή μία μεγάλη νίκη. Ωστόσο, είχες χρόνο για να προετοιμαστείς. Για να δώσεις απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα της χώρας.

Το «ατύχημα» των αντιπάλων σου είναι ότι σε υποτίμησαν. Θα έχουν κουραστεί να επαναλαμβάνουν ότι «δεν μπορεί το παιδί», «δεν το έχει ο Κούλης» και άλλα παρόμοια. Αυτοί βλέπουν σήμερα την πλάτη σου. Το ευτύχημα για την χώρα είναι ότι είσαι ένας άνθρωπος που έχει μάθει να εργάζεται σκληρά και με μέθοδο.

Η ευχή όλων μας είναι να πετύχεις! Την Κυριακή το βράδυ, όμως, αλλάζουν οι ρόλοι μας! Εσύ γίνεσαι κυβέρνηση και εμείς παραμένουμε σε αυτή την πλευρά του ποταμού για να κάνουμε την δουλειά μας. Θα στηρίξουμε κάθε ενέργεια της κυβέρνησής σου που θα συμβάλει στον εκσυγχρονισμό της χώρας. Και θα είμαστε εδώ να κάνουμε κριτική για τα κακώς κείμενα. Η εξουσία και ο Τύπος δεν πάνε χέρι – χέρι εκδρομή στο βουνό. Το βράδυ θα επιστρέψει μόνο ένας. Και συνήθως το «θύμα» είναι ο πιο αδύναμος. Ρόλοι της ζωής είναι αυτοί.

Ξέρω ότι αυτή την ώρα έχεις πολλούς δίπλα σου να σου πουν τα πάντα. Όπως και ξέρω ότι έχεις χορτάσει από αυτά από μικρός και δεν θα τους δώσεις σημασία. Θέλω όμως να σε ευχαριστήσω, για ένα πράγμα: θα έχω να πω μία ιστορία στα εγγόνια μου, αν ζήσω και αξιωθώ να τα δω: Να σας πω πώς έγινε πρωθυπουργός ο Κυριάκος!

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]