Ακολουθώντας τη νίκη...

Ακολουθώντας τη νίκη...

Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου

Ο μεγάλος οικονομολόγος και φιλόσοφος Φρίντριχ Χάγεκ είχε σημειώσει πως τα περιθώρια που έχει μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση για να προωθήσει σοβαρές αλλαγές στην κοινωνία δεν ξεπερνά τους έξι μήνες μετά τις εθνικές εκλογές. Επέρχεται στη συνέχεια μια φυσιολογική κόπωση με ανάσχεση της αρχικής ορμής ενώ και οι διάφορες κοινωνικές αντιδραστικές οχυρώσεις ανασυγκροτούνται κι αντεπιτίθενται.

sΚάπως έτσι απώλεσε τις μεγάλες ευκαιρίες εκ θεμελίων αλλαγών η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Όπως κι αργότερα του Κώστα Καραμανλή, με την λεγόμενη «ήπια προσαρμογή». Οι πρωθυπουργοί πέφτουν συνήθως στην παγίδα της φαντασίωσης, πως η δημοτικότητα της βραδιάς των εκλογών μπορεί να διατηρηθεί αλώβητη με την αποφυγή λήψης δυσάρεστων μέτρων..!!

Στην σημερινή κατάσταση ιδιαίτερα, μια βαθύτερη ανάλυση των κοινωνικο-πολιτικών συνθηκών προκαλεί κάποιες πρόσθετες ανησυχίες. Η κυβέρνηση δεν πήρε ψήφους στήριξης ενός φιλελεύθερου μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Η κοινωνία δεν έπαψε να κουβαλάει στην ψυχή της αναχρονιστικά Αριστερά σύνδρομα. Το εκλογικό αποτέλεσμα το δείχνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με το ΜεΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, συγκεντρώνουν το ποσοστό της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 ! Αν προστεθούν οι ψήφοι του ΚΚΕ, της «αντιδεξιάς» ΚΙΝΑΛ και των άλλων επαναστατικών γκρουπούσκουλων ο καθένας κατανοεί που ακριβώς βρισκόμαστε.

Ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ έχασε την εξουσία διότι προσέβαλε μέσω βαριάς κι αλόγιστης φορολογίας την αστική τάξη - όχι μόνο την μεσαία. Ένα κόσμο που η Αριστερά τα τελευταία χρόνια έχει χάσει σε ολόκληρο σχεδόν το Δυτικό κόσμο. Ένας δεύτερος, εξ ίσου σοβαρός, λόγος είναι η εμμονή γενικότερα της Αριστεράς στην ενασχόληση με δικαιώματα μειονοτήτων (εθνικών, σεξουαλικών, κοινωνικών κλπ) και η συνακόλουθη παράκαμψη της σοβαρότητας του μεταναστευτικού.

Ο λαός μπορεί να κατακλύζεται από Αριστερά σύνδρομα αλλά κοινωνικά και εθνικά είναι βαθειά συντηρητικός. Διάλεξε λοιπόν τη ΝΔ και περιμένει ΑΜΕΣΑ αποτελέσματα. Αν δεν μειωθούν θεαματικά και γρήγορα οι φόροι, αν συνεχισθούν τα μισόλογα για τις ροές μουσουλμάνων μεταναστών και δεν εγκαταλειφθεί η λογική της πολιτικής ορθότητας στα κοινωνικά ζητήματα τότε το κύμα αγανάκτησης θα είναι καταιγιστικό. Και ταχύτατο...