SOS. Η Νέα Δημοκρατία πιέζεται από τα δεξιά

SOS. Η Νέα Δημοκρατία πιέζεται από τα δεξιά

Του Σάκη Μουμτζή

Ο τρόπος που η κυβέρνηση χειρίζεται μέχρι στιγμής το μεταναστευτικό, τείνει να δημιουργήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις και σε κοινωνικό και σε πολιτικό επίπεδο. Συγχρόνως, την καθιστά ευάλωτη σε πιέσεις που ασκούνται από τα δεξιά της.

Το μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα που, για ένα σημαντικό μέρος όσων ψήφισαν Νέα Δημοκρατία, απειλεί να αλλοιώσει την εθνική μας ταυτότητα. Δεν εξετάζω κατά πόσον είναι σωστή ή λάθος αυτή η αντιμετώπιση. Στην πολιτική το σωστό ή το λάθος το διαπιστώνουμε πολύ αργότερα.

Αυτό που μετρά είναι πως δημιουργείται μια κατάσταση που απειλεί την ηγεμονία της Νέας Δημοκρατίας στον χώρο της Δεξιάς.

Το γεγονός πως ο χώρος που βρίσκεται δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει αναδείξει μέχρι στιγμής μιαν αξιόλογη και σοβαρή ηγετική προσωπικότητα, δεν σημαίνει απολύτως τίποτα.

Και η Χρυσή Αυγή δεν είχε χαρισματική ηγεσία κι όμως σκαρφάλωσε στο 7% και αν δεν είχε διαπράξει την δολοφονία του Π.Φύσσα πιθανόν να είχε διψήφια ποσοστά.

Το λάθος της κυβέρνησης είναι πως θέλει να μεταφερθούν οι μετανάστες σε αγροτικές και σε ημιαγροτικές περιοχές. Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών, είναι εκ της φύσεως τους συντηρητικοί. Πολύ δύσκολα αποδέχονται κάτι που θα ταράξει την καθημερινότητα τους.

Και ο μετανάστης, και μάλιστα ο αλλόθρησκος μετανάστης, είναι στα μάτια τους ένας ξένος. Ένας ανεπιθύμητος ξένος.

Έτσι, σήμερα η κυβέρνηση μπορεί να βρεθεί μπροστά σε αλυσιδωτές αντιδράσεις των κατοίκων αυτών των περιοχών, που θα της προκαλέσουν σημαντική πολιτική ζημία.

Το πρόβλημα θα ήταν πιο εύκολα διαχειρίσιμο αν οι μετανάστες, που θα μείνουν τελικά στην Ελλάδα, μεταφέρονταν από τα νησιά στα αστικά κέντρα της χώρας. Εκεί πιο εύκολα μπορεί να γίνει η ενσωμάτωση τους, καθώς υπάρχουν οι οικονομικές και οι κοινωνικές δομές προς τούτο.

Άλλωστε η πολυπόθητη ανάπτυξη, μέσω της οποίας θα ενσωματωθούν οι μετανάστες στην Ελληνική κοινωνία, θα αρχίσει να φαίνεται πρώτα στα αστικά κέντρα.

Εννοείται πως θα λειτουργήσουν αποτελεσματικά και οι επαναπροωθήσεις, παρ΄όλες τις δυσκολίες που παρουσιάζουν.

Η Νέα Δημοκρατία στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου λειτούργησε σαν μια μεγάλη συλλεκτική μηχανή, συγκεντρώνοντας ψήφους από παντού, για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έφυγε κι έτσι στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα αναμετρηθεί η Νέα Δημοκρατία με τα πεπραγμένα της. Θα αναμετρηθεί με το δεξιό προφίλ της, καθώς δεν πρέπει να λησμονούμε πως είναι κόμμα της Δεξιάς και του Κέντρου.

Και αν στις εκλογές της 7ης Ιουλίου λειτούργησαν αποτελεσματικά συγκεκριμένα αναχώματα που απέτρεψαν την διαρροή ψήφων προς τα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας, σήμερα αυτά τα αναχώματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν, καθώς το μεταναστευτικό ακυρώνει τον λόγο τους στο ακροατήριο τους.

Τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση;

Να σταματήσει την πολιτική προώθησης μεταναστών σε αγροτικές και ημιαγροτικές περιοχές και με ταχείς ρυθμούς να ξεκινήσει την διαδικασία των επαναπροωθήσεων.

Για να καταλαγιάσουν οι διαμαρτυρίες των πολιτών, που είναι εχθρικοί στην εγκατάσταση μεταναστών στις περιοχές τους, θα πρέπει η κυβέρνηση να δείξει πως εννοεί την απέλαση όσων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις παραμονής τους στην Ελλάδα.

Ίσως κάποιοι μέσα στην κυβέρνηση να έχουν εκστασιασθεί με τα κεντροαριστερά ανοίγματα του πρωθυπουργού, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνούν πως ο κορμός της Νέας Δημοκρατίας είναι κατά βάση δεξιός.

Και αυτός ο κορμός μπορεί να ραγίσει.