Τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ με Μπλίνκεν - Τι είπε ο Γ. Γεραπετρίτης στην παρέμβασή του

Τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ με Μπλίνκεν - Τι είπε ο Γ. Γεραπετρίτης στην παρέμβασή του

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά την παρέμβασή του, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών 'Αντονι Μπλίνκεν, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφέρθηκε στην ανησυχητική κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, αναδεικνύοντας τη συνεισφορά της Ελλάδας στην προώθηση της ασφάλειας της διεθνούς ναυσιπλοΐας.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε, επίσης, τη σημασία της χθεσινής συμφωνίας για τη συνολική στρατηγική εταιρική σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αιγύπτου, χώρας - κλειδί για τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στη Γάζα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας στην κυπριακή πρωτοβουλία για διάνοιξη θαλασσίου διαδρόμου και υπογράμμισε την ανάγκη να ανοίξουν παράλληλα περισσότεροι χερσαίοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να μπορέσει να διοχετευθεί η αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια.

Νωρίτερα, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων υπογράμμισε την «ενεργή πολιτική» της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι περιορίζεται η ανθρωπιστική κρίση, αλλά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο της χώρας στην επιχείρηση «Ασπίδες».

«Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά με πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας, η οποία είναι απολύτως αναγκαία και για την εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ παράλληλα η Ελλάδα συμμετέχει σε όλους τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους και στην πρωτοβουλία της Κύπρου για τον θαλάσσιο διάδρομο απευθείας προς την Γάζα» ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης.

Ο υπουργός εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης σημείωσε:

«Η κατάσταση στον κόσμο τείνει να επιδεινωθεί. Στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική, στον κόσμο υπάρχει μια σαφής υποβάθμιση του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας, των ανθρωπιστικών αξιών. Η ανθρωπότητα δεν μπορεί να μένει πλέον ανενεργή.

Θα πρέπει να υπάρξουν όλοι οι δυνατοί δίαυλοι, έτσι ώστε να μπορέσει να αποκατασταθεί η παγκόσμια ισορροπία και η παγκόσμια ειρήνη. Ειδικά στην Μέση Ανατολή, η Ελλάδα ασκεί μια πολύ ενεργή πολιτική έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι περιορίζεται η ανθρωπιστική κρίση και δεν υπάρχει η κατά το δυνατόν επέκταση και σε άλλα πεδία των εχθροπραξιών.

Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά με πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας, η οποία είναι απολύτως αναγκαία και για την εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ παράλληλα η Ελλάδα συμμετέχει σε όλους τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους και στην πρωτοβουλία της Κύπρου για τον θαλάσσιο διάδρομο απευθείας προς την Γάζα.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η διεθνής έννομη τάξη έχει αποτύχει στο να καταφέρει να προλάβει ή να περιστείλει την ανθρωπιστική κρίση, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε τεράστια έκταση. Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι μία κατάσταση η οποία παραβιάζει τόσο κατάφωρα τις αξίες του ανθρωπισμού, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Το αύριο είναι ήδη αργά».