Το πρώτο μεγάλο βήμα στο διάστημα ετοιμάζει η Τουρκία

Το πρώτο μεγάλο βήμα στο διάστημα ετοιμάζει η Τουρκία

Το πρώτο μεγάλο βήμα στο διάστημα ετοιμάζεται να κάνει η Τουρκία, με την κατασκευή και εκτόξευση του πρώτου «Made in Turkey» δορυφόρου, στο πλαίσιο ενός προγράμματος στο οποίο έχει διαθέσει μέχρι τώρα σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια, που θα της προσφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη και κυρίως θα ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητές της αλλά και τον περιφερειακό ρόλο της.

Ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι στόχος είναι να εκτοξευθεί και να τεθεί σε τροχιά ο πρώτος τουρκικής κατασκευής δορυφόρους το 2019.

Σύμφωνα με το Defense News, η Τουρκία είναι διατεθειμένη να στραφεί σε ξένους ειδικούς για να «κτίσει» τον πρώτο δικό της δορυφόρο, που αναμένεται να στοιχίσει 185 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Ενσάρ Γκιουλ, γενικός διευθυντής της Turksat, της εταιρίας που διαχειρίζεται τα τουρκικά δορυφορικά προγράμματα, δήλωσε ότι ο στόχος είναι η Τουρκία να διαθέτει μέχρι το 2023 έναν «στόλο» 10 δορυφόρων. Η κρατική εταιρία Turkish Aerospace Industries εκτόξευσε έναν σταθμό για δοκιμή δορυφορικών συστημάτων (Space Systems Integration and Test Center) αξίας 112 εκατομμυρίων δολαρίων, με τον οποίο μπορούν να συνδεθούν ταυτόχρονα και να δοκιμαστούν περισσότεροι από έναν δορυφόροι, βάρους άνω των 5 τόνων.

Ο σταθμός αυτός προσφέρει αυτονομία πια στην Τουρκία, η οποία θα μπορεί να πραγματοποιεί δοκιμές στους δικής της κατασκευής δορυφόρους, σε δικές της διαστημικές εγκαταστάσεις, χωρίς να εξαρτάται από ξένες χώρες και ιδιωτικές εταιρίες.

Εκτός των δορυφόρων Turksat I, II και ΙΙΙ που έχουν τεθεί σε τροχιά από τις δεκαετίες του 1990 και 2000, η Turksat υπέγραψε συμφωνία με την ιαπωνική Mitsubishi για μια νέα σειρά δορυφόρων, τους Turksat 4, ο πρώτος εκ των οποίων μπήκε σε τροχιά το 2014.

Τον περασμένο Μάιο η Telespazio και η Thales Alenia Space εκτόξευσαν τον δορυφόρο Gokturk-1, ο όποιος είναι δορυφόρος παρακολούθησης και έχει τεθεί στην διάθεση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Αν και ο δορυφόρος κατασκευάστηκε από ευρωπαϊκή κοινοπραξία, οι τουρκικές βιομηχανίες (ΤΑΙ, Tubiak και Aselsan) συμμετείχαν στον σχεδιασμό του δορυφόρου, αλλά και στην κατασκευή μέρους του εξοπλισμού εξασφαλίζοντας έτσι πολύτιμη τεχνογνωσία...