Οργή για την αμυντική συνεργασία Κύπρου -ΗΠΑ
shutterstock
shutterstock

Οργή για την αμυντική συνεργασία Κύπρου -ΗΠΑ

Η Τουρκία εξέφρασε την έντονη καταδίκη της για  την ένταξη της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης σε πρόγραμμα στρατιωτικής εταιρικής σχέσης των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι καταδικάζει έντονα την «ένταξη της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης στο Πρόγραμμα Κρατικής Συνεργασίας του Γραφείου Εθνικής Φρουράς, στο πλαίσιο του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ».

«Κατά την άποψή μας, η τελευταία κίνηση των ΗΠΑ, δύο εβδομάδες μετά την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων για την Κύπρο, δεν έχει καμία δικαιολογία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σημείωσε επίσης ότι η τελευταία κίνηση των ΗΠΑ  «πέρα από τη διατάραξη της ισορροπίας μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί», δείχνει ότι  «έχουν γίνει μεροληπτικές».

«Με τέτοιες κινήσεις, οι ΗΠΑ χάνουν την ευκαιρία τους να παίξουν εποικοδομητικό ρόλο για μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού», πρόσθεσε.

Η Τουρκία δεσμεύτηκε επίσης να συνεχίσει να λαμβάνει «όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού», ως εγγυήτρια χώρα.

«Στηρίζουμε τη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της ΤΔΒΚ (Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου) σχετικά με το θέμα», προστίθεται.