Ν. Κοτζιάς: Το erga omnes προϋπόθεση για πρόσκληση της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Ν. Κοτζιάς: Το erga omnes προϋπόθεση για πρόσκληση της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Την ανάγκη να «υλοποιηθεί η απόφαση του Βουκουρεστίου 2008 και τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης» από την πΓΔΜ τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της συζήτησης για τα Δυτικά Βαλκάνια. «Κάναμε σαφές ότι προκειμένου να πάρει πρόσκληση η πΓΔΜ για το ΝΑΤΟ πρέπει να υλοποιηθεί η απόφαση του Βουκουρεστίου 2008 και τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης» δήλωσε ο υπουργός μετά το πέρας της συνεδρίασης, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να γίνει κατανοητό από την άλλη πλευρά ότι πρέπει να συμφωνήσει στο erga omnes και να προχωρήσουμε σε μια συνολική, θετική συμφωνία».

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι τα Σκόπια δεν πρόκειται να μπουν στο ΝΑΤΟ τον Ιούνιο διότι δεν προλαβαίνουν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ακόμα και αν υπάρξει άμεση συμφωνία.

Συγκεκριμένα, ο Ν. Κοτζιάς είχε φέρει ως παράδειγμα τις δύο πλευρές, την ελληνική κυβέρνηση που δεν έχει κυβερνητική πλειοψηφία στο ζήτημα της ονομασίας, και το παλεύει, όπως είπε, και τον κ. Ζάεφ, ο οποίος διαθέτει πλειοψηφία στη Βουλή του -«έχει 61 έδρες, 59 + 2 από το μικρό αλβανικό κόμμα που δεν συμμετέχει στην κυβέρνησή του» -και λέει «δεν είμαι σε θέση να το περάσω αυτό από τη Βουλή».

Είχε αποσαφηνίσει, δε, ότι ο κ. Ζάεφ θέλει αυξημένη πλειοψηφία για το Σύνταγμα και πρέπει να παλέψει για την αποκτήσει. Αν λέει «επειδή δεν την έχω, δεν το κάνω», δεν πρόκειται να την παλέψει ποτέ και δεν πρόκειται να έρθουμε ποτέ σε μια ουσιαστική συμφωνία. «Δεν πάμε να κάνουμε συμφωνία, για τη συμφωνία» υπογράμμισε και συνέχισε: «Είναι ολοφάνερο ότι η πΓΔΜ τον Ιούνιο δεν πρόκειται να μπει στο ΝΑΤΟ», απαντώντας σε όσους ισχυρίζονταν ότι «το κάνουμε αυτό διότι μας πιέζουν όλοι τον Ιούνιο να ενταχθεί η πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ».

«Και το έχασε η πΓΔΜ το ΝΑΤΟ διότι», όπως είχε εξηγήσει ο Ν. Κοτζιάς, «είμαστε στον Απρίλιο, μια συμφωνία πρέπει να πάει για επικύρωση με διάφορους τρόπους. Εκείνοι θέλουν να κάνουν δημοψήφισμα. Το δημοψήφισμα στη φίλη χώρα στο βορρά θέλει πάνω από δυο μήνες, δηλαδή μπαίνει μόνο το δημοψήφισμα τον Ιούνιο. Και αφού γίνει το δημοψήφισμα, θα πρέπει να πάει στη Βουλή η συμφωνία, που θα θέλει μισό - ένα μήνα και αφού πάει στη Βουλή θα πρέπει μετά να συνεχίσει η Βουλή να κάνει συνταγματικές αλλαγές. Για να έχουμε συμφωνία, θα πρέπει να έχουμε συμφωνήσει στις συνταγματικές αλλαγές. Άρα θα πάει το φθινόπωρο».

Νωρίτερα, ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη τήρησης της συμφωνίας του Βουκουρεστίου και εξέφρασε την ελπίδα οι υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις να είναι επιτυχείς.

Εξάλλου, σήμερα ο Ν. Κοτζιάς είχε σειρά διμερών συναντήσεων στο περιθώριο του συμβουλίου μεταξύ των οποίων με την υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας, η οποία του απηύθυνε επίσημη πρόσκληση να επισκεφτεί το Όσλο, τον Αλβανό και τον Τούρκο ομόλογό του.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξετάστηκαν εν συντομία τα προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών και οι μέθοδοι για να συνεχιστεί ο διάλογος.

Στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Εξωτερικών με τον Ντιτμίρ Μπουσάτι, ήταν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Αλβανίας.

Τέλος, σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό στη σημερινή συνεδρίαση του ΝΑΤΟ συζητήθηκαν το ζήτημα της Ρωσίας, θέματα που αφορούν το Αφγανιστάν και τα προβλήματα ασφάλειας νότια της Ευρώπης .

«Αναφορικά με τη Ρωσία στη συζήτηση υπογράμμισα ότι οι κριτικές παρατηρήσεις μέσα στο Συμβούλιο πρέπει να λέγονται απευθείας με την Ρωσία και να μην υπάρχει διγλωσσία», σημείωσε ο Έλληνας υπουργός, ενώ όσον αφορά την κρίση του Νότου, ανέφερε ότι έκανε μια σειρά προτάσεων, όπως είναι η συνεργασία με την Αφρικανική Ένωση και άλλες περιφερειακές οργανώσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Eurokinisi