Κ. Τασούλας: Στόχος μας να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο Κυπριακό ζήτημα
ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/EUROKINISSI
ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/EUROKINISSI

Κ. Τασούλας: Στόχος μας να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο Κυπριακό ζήτημα

Ο τερματισμός της κατοχής στο πλαίσιο της εξεύρεσης συνολικής δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού είναι κοινός στόχος της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας, πόσω μάλλον όταν η εύρεση της λύσης γίνει στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Τα παραπάνω υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά την αντιφώνησή του, στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Όπως ο Κ. Τασούλας σημείωσε, η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης «θα απαλλάξει την Κυπριακή Δημοκρατία και τον κυπριακό λαό από τα κατοχικά στρατεύματα και από το αναχρονιστικό σύστημα των Εγγυήσεων και δικαιωμάτων επέμβασης της Τουρκίας ή οιουδήποτε άλλου στις κυπριακές υποθέσεις, που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των εκτοπισθέντων και των οικογενειών τους και που θα επιτρέπει την απρόσκοπτη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σε αυτή την κατεύθυνση «ευελπιστούμε ότι θα κινηθούν όλες οι πλευρές, καθώς αυτό προτάσσει το συμφέρον και η ευημερία του συνόλου του κυπριακού λαού», προσέθεσε ο Κωνσταντίνος Τασούλας, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου, σε πεδία πλην του Κυπριακού, όπως η ενέργεια, η παιδεία, ο πολιτισμός, η υγεία, το περιβάλλον, η πολιτική προστασία, η εργασία και η ψηφιακή πολιτική.

Ακολουθεί η αντιφώνηση του Κων. Τασούλα:

Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Σας ευχαριστώ για την θερμότατη υποδοχή, τη φιλοξενία και τα φιλόφρονα λόγια σας. Επισκέπτομαι και πάλι την Μεγαλόνησο με μεγάλη χαρά και συγκίνηση. 

Ταυτόχρονα όμως, η αναπόδραστη αναδρομή στην ιστορία της Κύπρου και η σκληρή πραγματικότητα του σήμερα μετριάζει τη χαρά αυτή. Τούτο, καθώς η πρώτη μου αυτή επίσημη επίσκεψη ως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας πραγματοποιείται, ενώ ακόμη συνεχίζεται, για πάνω από μισό αιώνα, η παράνομη τουρκική κατοχή του ενός τρίτου και πλέον της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μιας κατοχής μετουσιωμένης σε τείχος, που διχοτομεί μάλιστα, μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Ο τερματισμός της κατοχής στο πλαίσιο της εξεύρεσης συνολικής δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος, αποτελεί κοινό μας στόχο και είναι ισχυρή πεποίθησή μου ότι μπορεί να επιτευχθεί. 

Είμαι απολύτως βέβαιος ότι οι απαράδεκτες θέσεις και αξιώσεις που επιχειρούν να νομιμοποιήσουν τα τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής, δεν πρόκειται να εξασθενήσουν τη δική μας αταλάντευτη κοινή προσήλωση στον στόχο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο Κυπριακό, στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Λύσης που θα απαλλάξει την Κυπριακή Δημοκρατία και τον κυπριακό λαό από τα κατοχικά στρατεύματα και από το αναχρονιστικό σύστημα των Εγγυήσεων και δικαιωμάτων επέμβασης της Τουρκίας ή οιουδήποτε άλλου στις κυπριακές υποθέσεις, που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των εκτοπισθέντων και των οικογενειών τους και που θα επιτρέπει την απρόσκοπτη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ελλάδα και Κύπρος θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε, ενεργά και πλήρως, τις προσπάθειες, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ,  για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων. Ευελπιστούμε ότι στην κατεύθυνση αυτή θα κινηθούν όλες οι πλευρές, καθώς αυτό προτάσσει το συμφέρον και η ευημερία του συνόλου του κυπριακού λαού. 

Η συνεργασία των χωρών μας βαίνει, βεβαίως, πολύ πέραν του Κυπριακού ζητήματος, εκτεινόμενη σε ένα ευρύτατο φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων,  εκείνων της ενέργειας, της παιδείας, του πολιτισμού, της υγείας, του περιβάλλοντος, της πολιτικής προστασίας, της εργασίας και της ψηφιακής πολιτικής. Η 2η Διακυβερνητική σύνοδος που πραγματοποιήθηκε τον παρελθόντα Νοέμβριο  επισφράγισε την εξαίρετη διμερή συνεργασία σε όλους τους τομείς και έθεσε τις βάσεις για την περαιτέρω ενίσχυσή της με στόχο και την περαιτέρω αναβάθμιση της ζωής των πολιτών των δύο χωρών.

Κύριε Πρόεδρε,

Παρά την ανοικτή πληγή του Κυπριακού, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μία ευημερούσα χώρα στους κόλπους της ΕΕ, που διαδραματίζει ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο ως πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω και των τριμερών και άλλων πολυμερών σχημάτων συνεργασίας στην περιοχή που έχουμε αναπτύξει από κοινού. 

Προσβλέπω στην στιγμή που η επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας  θα γίνει σε μια επανενωμένη Κύπρο. Μία επανενωμένη Κύπρο, προς όφελος όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων. Μία επανενωμένη Κύπρο, προς όφελος της αποκατάστασης της διεθνούς νομιμότητας, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας της ευρύτερης κοινής μας περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. 

Με την εδραία πεποίθηση ότι ο κοινός μας αυτός στόχος θα ευοδωθεί, υψώνω το ποτήρι μου ευχόμενος υγεία και ευτυχία σε εσάς προσωπικά και σε όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας πρόοδο και ευημερία.