Γ. Γεραπετρίτης: Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις στη Μ. Ανατολή
Eurokinissi / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Eurokinissi / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΕ-Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου

Γ. Γεραπετρίτης: Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις στη Μ. Ανατολή

Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου πρέπει να εργαστούν «με όλες [τους] τις δυνάμεις για την αναζωογόνηση της πολιτικής διαδικασίας και την υλοποίηση της λύσης των δύο κρατών στη Μέση Ανατολή», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, την Τρίτη από το Λουξεμβούργο.

Ο κ. Γεραπετρίτης συμμετείχε στο Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου ΕΕ-Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. 

Ο υπουργός εξήρε τη σημασία του Φόρουμ για την ανάπτυξη της στρατηγικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου. Άλλωστε, η πρόσφατη περαιτέρω όξυνση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, υπενθυμίζει το «πόσο ευάλωτο είναι το διεθνές περιβάλλον».

Στο πλαίσιο αυτό, είναι απολύτως κατανοητή η ανησυχία των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου για πιθανή διάχυση της κρίσης στην περιοχή. «Όλες οι πλευρές θα πρέπει να επιδείξουν τη μεγαλύτερη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να αξιοποιήσουν τα διαθέσιμα εργαλεία και κανάλια επικοινωνίας, ώστε να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στους κοινούς κινδύνους που έχουν να αντιμετωπίσουν η ΕΕ και οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, όπως η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές και η ανάγκη προστασίας των προσκυνημάτων και υπογράμμισε τη σημασία της αμυντικής επιχείρησης της ΕΕ «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην Ερυθρά Θάλασσα για την απρόσκοπτη διεξαγωγή του παγκόσμιου εμπορίου.

Παράλληλα, επανέλαβε την ελληνική θέση για την υπέρβαση της κρίσης: «Θα πρέπει να επιτευχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός στην περιοχή, που θα οδηγήσει σε μόνιμη εκεχειρία και σε απελευθέρωση των ομήρων. Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να εφαρμοστούν χωρίς καμία καθυστέρηση και να εξασφαλιστεί η σημαντική αύξηση της παρεχόμενης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους».