Φιντάν: Υπάρχουν διαφορές με την Ελλάδα, αλλά να δούμε τη θετική ατζέντα
AP Photo/Vadim Ghirda
AP Photo/Vadim Ghirda

Φιντάν: Υπάρχουν διαφορές με την Ελλάδα, αλλά να δούμε τη θετική ατζέντα

Εκτενή αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber. 

Όπως τόνισε, υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά έχει συμφωνηθεί να δοθεί προτεραιότητα στη θετική ατζέντα.

Κάνοντας λόγο για «προβλήματα που κληρονομήσαμε από το παρελθόν στο Αιγαίο», υπογράμμισε πως το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προσπαθεί να προωθήσει τη θετική ατζέντα με συνεργασία των δύο χωρών σε τομείς όπως είναι η οικονομία, ο τουρισμός και ο πολιτισμός. Ενώ επισήμανε πως η συμφωνία των δύο πλευρών για μείωση της στρατιωτικής έντασης «πηγαίνει καλά μέχρι στιγμής».

«Ως ώριμα κράτη εξετάζουμε το ενδεχόμενο να βάλουμε κάποια θέματα σε παρένθεση και να προχωρήσουμε. Υπάρχει σοβαρή προσπάθεια αντιμετώπισης του προσφυγικού και από τις δύο πλευρές και τους αρμόδιους υπουργούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. 

«Η Κύπρος», ανέφερε, «είναι μεγάλο θέμα, άλλα το αφήνουμε λίγο στην άκρη και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις στο Αιγαίο και στα προβλήματα των ομοεθνών μας». 

«Θα δούμε πώς θα αλλάξουν οι ισορροπίες με την παράδοση των μαχητικών F-35 στην Ελλάδα, και αν θα αλλάξουν πρέπει να το εξετάσουμε» σημείωσε ο κ. Φιντάν, ωστόσο αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των F-16 που «τρέχει» η Τουρκία με τις ΗΠΑ. 

Η δήλωση του Χακάν Φιντάν

«Στην Ελλάδα, καθώς γνωρίζετε, έγιναν εκλογές μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2023. Αφότου ο πρόεδρός μας ήρθε στην εξουσία ξανά με μεγάλη στήριξη του λαού, ελήφθη η απόφαση από κοινού με τον Μητσοτάκη: ας προχωρήσουμε τις σχέσεις μας με θετική ατζέντα. 

Η τρέχουσα αντίληψη είναι ότι έχουμε προβλήματα που κληρονομήσαμε από το παρελθόν στο Αιγαίο, ορισμένα από αυτά τα προβλήματα δεν ανήκουν σε αυτή τη γενιά, τα κληρονομήσαμε. Λοιπόν, ως υπεύθυνα άτομα αυτής της γενιάς, πώς μπορούμε να διαχειριστούμε αυτά τα προβλήματα.

Πρώτον, ενώ αυτά τα προβλήματα υπάρχουν, ως ώριμα κράτη, έχουμε θέσει ως μεθοδολογία ποιους τομείς μπορούμε να βελτιώσουμε. Και τώρα, με το όραμα και την υποστήριξη που προτάθηκε και από τους δύο ηγέτες, εμείς, ως υπουργείο Εξωτερικών, προσπαθούμε να προωθήσουμε αυτή τη θετική ατζέντα.

Φυσικά, υπάρχουν πολλά θέματα εδώ, όπως η οικονομία, ο τουρισμός, η εκπαίδευση, οι πολιτιστικές δραστηριότητες, η συνεργασία σε θέματα θεωρήσεων, τα ταξίδια στα νησιά, οι μεταφορές.

Από την άλλη πλευρά, χρόνια ζητήματα μεταξύ μας, κυρίως το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, ζητήματα που αφορούν τους εξοπλισμούς, τους ορισμούς του εναέριου χώρου κ.ο.κ. Εδώ έχουμε μια αναζήτηση για το πώς το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια νέα προοπτική. Μιλάμε πολύ γι' αυτό με τον ομόλογό μου. Και οι δύο πλευρές έχουν μια συμφωνία για τη μείωση της στρατιωτικής έντασης. Από την άποψη αυτή, η συμφωνία αυτή πηγαίνει καλά μέχρι στιγμής. 

Υπάρχει μια σοβαρή προσπάθεια για την καταπολέμηση της μετανάστευσης, υπάρχει ένας καλός διάλογος για το θέμα αυτό. Ειδικότερα, η εποικοδομητική προσέγγιση του υπουργού Εσωτερικών μας στο θέμα λαμβάνει σοβαρή ανταπόκριση. Με άλλα λόγια, ας ξαναδούμε το υπάρχον πρόβλημα προχωρώντας με τη θετική ατζέντα που περιέγραψε ο πρόεδρός μας και χρησιμοποιώντας τη δυναμική και την ενέργεια που δημιουργεί η θετική ατζέντα.

Ένα από τα θέματα στα οποία έχουμε συμφωνήσει είναι ότι η Κύπρος είναι ένα μεγάλο θέμα από μόνη της, οπότε χωρίς να προβληματίζομαι πάρα πολύ για το θέμα αυτό αυτή τη στιγμή, πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τα θέματά μας, ιδιαίτερα το Αιγαίο και στη συνέχεια την κατάσταση των ομογενών μας. Προσπαθούμε να το λύσουμε διευρύνοντας τα όρια της διπλωματίας».