Εντείνονται οι διαβουλεύσεις στην ΕΕ για να «κλείσει» το Σκοπιανό

Εντείνονται οι διαβουλεύσεις στην ΕΕ για να «κλείσει» το Σκοπιανό

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στους κόλπους της ευρωπαϊκής κοινότητας ώστε να βρεθεί τελική λύση στο ονοματολογικό ζήτημα της πΓΔΜ.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού Zoran Zaev με την Καγκελάριο Merkel την Τετάρτη που συνοδεύτηκε μάλιστα από δηλώσεις περί «ικανοποίησης και ανακούφισης από το γεγονός ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται σε εξέλιξη» της δεύτερης, είναι ικανή να δώσει το στίγμα ενός... momentum που έχει διαμορφωθεί.

Την ίδια ώρα, η ηγεσία της πΓΔΜ προχωρεί στις αναμενόμενες κινήσεις που αφορούν την απόσυρση αλυτρωτικών συμβόλων αλλά και σε δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό ώστε να κερδίσει τη μάχη των εντυπώσεων, ενώ η νέα παρέμβαση της Μόσχας με αιχμές κατά Zaev ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση του σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

Ο επίτροπος Johannes Hahn προανήγγειλε ότι η Κομισιόν στην αναμενόμενη έκθεσή της θα προτείνει (όπως κάνει ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια) την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία μέχρι το καλοκαίρι, μια κίνηση η οποία ασκεί επιπρόσθετη πίεση στην Αθήνα. 

Οι ανέξοδες αυτές κινήσεις της σκοπιανής πλευράς και η ήπια και φιλοευρωπαϊκή ρητορική των Zaev και Dimitrov δημιουργούν ένα πλασματικό, αλλά ιδιαίτερα θετικό για την κυβέρνηση Zaev κλίμα και αναμένεται να επιβεβαιωθεί και στην επίσκεψη του κ. Juncker την Κυριακή στα Σκόπια.

Η Αθήνα, πάντως, έσπευσε χθες με τις πρώτες πινακίδες που κατέβηκαν να δηλώσει με επιστολή του ΑΝΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλου στον επίτροπο Hahn, ότι η Ελλάδα υποστηρίζει πλέον την υποψηφιότητα της ΠΓΔΜ στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Περιφέρεια Αδριατικής-Ιονίου (EUSAIR).

Στην Αθήνα ολοκληρώνεται η διαμόρφωση του Σχεδίου Συμφωνίας που θα παρουσιάσει στις αρχές Μαρτίου στα Σκόπια ο Ν. Κοτζιάς, με άλυτους γρίφους να παραμένουν τα θέματα της ταυτότητας και της συνταγματικής αναθεώρησης (που συνδέεται και με την ταυτότητα και με το εύρος χρήσης), αλλά και της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί για την επικύρωση και εφαρμογή της Συμφωνίας.

Από την πλευρά της πΓΔΜ θα πρέπει να υπάρξει έγκριση από τη Βουλή και από το δημοψήφισμα, ενώ η Αθήνα θα επιδιώξει η οποιαδήποτε εμπλοκή της Βουλής να γίνει στο μέλλον, όταν θα έρθει προς επικύρωση η Συμφωνία ένταξης της χώρας με το νέο όνομά της στο ΝΑΤΟ, αφού προηγουμένως όμως η Αθήνα θα έχει συναινέσει στην πρόσκληση προς ένταξη στο ΝΑΤΟ, χωρίς να έχει προηγηθεί αλλαγή του συντάγματος.

Το μεγάλο πρόβλημα για την Αθήνα είναι ότι σε όλη αυτή τη διαδικασία, το περιεχόμενο της συμφωνίας θα είναι γνωστό και με δεδομένο το κλίμα στο εσωτερικό, κάθε ιδέα για σύντομη έγκριση από τη Βουλή μιας συμφωνίας η οποία θα προβλέπει απλώς «δέσμευση» για αλλαγή συντάγματος και δεν θα λύνει οριστικά το θέμα της ταυτότητας, έχει πολύ μικρές πιθανότητες να συγκεντρώσει την αναγκαία πλειοψηφία.