Υψηλή μεταβλητότητα στη Wall μετά την απόφαση της Fed

Υψηλή μεταβλητότητα στη Wall μετά την απόφαση της Fed

Εξαϋλώθηκαν τα κέρδη που καταγράφονταν στη Wall Street μετά την απόφαση της Fed για αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης και πλέον κυριαρχούν εναλλαγές προσήμων. Ο Dow τώρα χάνει 0,33%, ο S&P 500 κερδίζει 0,06% και ο Nasdaq 0,75%. Με κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ευρωαγορές. Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με άνοδο 1,96% στις 838,94 μονάδες, ενώ μεικτά πρόσημα επικράτησαν στις ασιατικές αγορές. Το Bitcoin έφτασε σε χαμηλά 18 μηνών, ενώ πτώση σημειώνει το πετρέλαιο. 

Η υψηλή μεταβλητότητα που παρατηρείται στη Wall Street έρχεται ως συνέχεια της απόφασης της Fed για αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, στην προσπάθειά της να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, ο οποίος τον Μάιο έφτασε το 8,6% σε υψηλά 41 ετών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από το 1994 και πλέον το βασικό επιτόκιο της Fed διαμορφώνεται στο 1,5% - 1,75%. Η Fed εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε αντίστοιχη αύξηση των επιτοκίων τους προσεχείς μήνες, καθώς το βασικό της επιτόκιο αναμένεται να φτάσει το 3,4% έως τέλος του έτους, όπως εκτιμούν αναλυτές.

Περνώντας στις ευρωαγορές, ο Dax έκλεισε με κέρδη 1,36%, ο FTSE 1,2%, ο Stoxx 600 1,42% και ο CAC 1,35% Μετά την απόφαση της ΕΚΤ αποκλιμακώθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων Ελλάδας και Ιταλίας. Πριν την έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ το ελληνικό δεκαετές ομόλογο είχε σκαρφαλώσει στο 4,71% και το ιταλικό στο 4,15%, ενώ το ελληνικό spread βρίσκεται στις 264,3 μονάδες βάσης και το ιταλικό στις 232,3 μονάδες βάσης. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς κινείται στο 4,28% και του ιταλικού στο 3,92%.

 Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα στραφεί στις επανεπενδύσεις λήξιπρόθεσμου χρέους για να βοηθήσει τις χώρες με υψηλά χρέη και θα επινοήσει ένα νέο εργαλείο για να σταματήσει τον κατακερματισμό, ανακοίνωσε η ΕΚΤ, επιδιώκοντας να μετριάσει την αναταραχή της αγοράς που έχει πυροδοτήσει φόβους για νέα κρίση χρέους.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη στην περιφέρεια του ευρώ , από τότε που η ΕΚΤ αποκάλυψε σχέδια την περασμένη Πέμπτη να αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο για να δαμάσει τον οδυνηρά υψηλό πληθωρισμό που κινδυνεύει να παγιωθεί. Το sell-off επιδεινώθηκε από την απουσία συγκεκριμένου σχεδίου από την ΕΚΤ για τον περιορισμό αυτής της αύξησης του κόστους δανεισμού, προκαλώντας φόβους ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ήταν υπερβολικά εφησυχασμένοι με την κατάσταση των πιο χρεωμένων χωρών όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα εφαρμόσει ευελιξία στην επανεπένδυση των εξαγορών που θα προκύψουν στο χαρτοφυλάκιο PEPP, με σκοπό τη διατήρηση της λειτουργίας του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής», δήλωσε η ΕΚΤ μετά τη σημερινή συνεδρίαση.

Το φυσικό αέριο σημειώνει μεγάλη άνοδο 22% στα 118,2 ευρώ. Η Gazprom μείωσε τη χωρητικότητα του αγωγού κατά 40% προχτές και σήμερα διέκοψε και τη λειτουργία ενός τρίτου στροβίλου ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του μεγαλύτερου αγωγού της προς την Ευρώπη.

Περνώντας στις ασιατικές αγορές,  η πλειοψηφία των δεικτών ανέκαμψαν, ύστερα από μία εβδομάδα απωλειών, μετά τα στοιχεία για την πορεία της κινέζικής οικονομίας που δείχνουν καλύτερα του αναμενόμενου.

Η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας σημείωσε άνοδο 0,7% τον Μάιο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μετά από την πτώση 2,9% του Απριλίου. Η μέτρηση για τον Μάιο ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για πτώση 0,7%. Ο Shanghai Composite στην Κίνα σημείωσε άνοδο 1,41%, ενώ ο Shenzhen Component προχώρησε κατά 1,478%.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 1,42%, με την μετοχή της Alibaba να ενισχύεται κατά 4,64%. Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225 υποχώρησε κατά 0,8%, ενώ ο δείκτης Topix σημείωσε πτώση 0,78%. Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά 1,8% ενώ και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία υποχώρησε κατά 0,62%.

Το διασημότερο και μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα υποχωρεί σε νέο χαμηλό 18 μηνών, παρασύροντας και άλλα κρυπτονομίσματα στην πτώση, καθώς η πρόσφατη βουτιά στην αγορά δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης.

Το Bitcoin υποχώρησε έως και 6,3% στα 20.715,69 $, το χαμηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2020, ενώ έχει χάσει σχεδόν 28% από την Παρασκευή και πάνω από το μισό της αξίας του μέσα στο 2022. Από το υψηλό ρεκόρ των 69.000 δολαρίων τον Νοέμβριο, έχει υποχωρήσει περίπου 70%.

Οι προσδοκίες για πιο απότομες αυξήσεις επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για την καταπολέμηση του αυξανόμενου πληθωρισμού στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ασκούν πιέσεις στα μη ασφαλή περιουσιακά στοιχεία, από τα κρυπτονομίσματα μέχρι τις μετοχές.

Πτώση σημείωσαν και τα μικρότερα κρυπτονομίσματα, τα οποία έχουν την τάση να ακολουθούν την πορεία του bitcoin. Το Ether, το δεύτερο μεγαλύτερο crypto, υποχώρησε έως και 9,4% στα 1.090 δολάρια.

Περνώντας στο πετρέλαιο, το brent χάνει 0,63% στα 120,42 δολάρια και το WTI 1,13% στα 117,58 δολάρια. Τέλος, κέρδη καταγράφουν τα πολύτιμα μέταλλα. Ο χρυσός ενισχύεται 0,47%, το ασήμι 2,61%, η πλατίνα 1,57% και το παλλάδιο 3,92%.