Υπάρχουν σήμερα «ασφαλή καταφύγια» στις αγορές;

Υπάρχουν σήμερα «ασφαλή καταφύγια» στις αγορές;

Ποια επενδυτική επιλογή θα κάνατε σήμερα για να προστατεύσετε τα χρήματά σας σε αυτό το ιδιαίτερα τοξικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού, του πολέμου στην Ουκρανία και των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες; Δύσκολη η απάντηση, αν σκεφτεί κανείς ότι τα περισσότερα assets είδαν τις τιμές τους να γκρεμίζονται στο πρώτο εξάμηνο του έτους με τις αγορές να διανύουν ένα από τα χειρότερα εξάμηνα της ιστορίας.

Οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street, S&P 500, Dow Jones και Nasdaq κατέγραψαν απώλειες 21%, 16% και 30% αντίστοιχα. Ήταν το χειρότερο εξάμηνο για τον S&P 500 από το 1970, για τον Dow Jones από το 1962 και για τον Nasdaq από το 1971 που δημιουργήθηκε.

Αναλυτές επενδυτικών οίκων προσπαθούν να προβλέψουν πότε θα τελειώσει η bear market αλλά σε κάθε περίπτωση οι εστίες αβεβαιότητας είναι τόσες που κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να πει ότι θα δούμε ένα νέο μεγάλο ανοδικό ράλι, όπως της περιόδου 2009-2019 που διήρκεσε 127 μήνες. Σημειώνεται ότι ενώ το ράλι της περασμένης δεκαετίας ήταν το μεγαλύτερο σε διάρκεια, τη δεκαετία του 1990 ο S&P 500 σημείωσε το μεγαλύτερο σε άνοδο ράλι, κερδίζοντας 417% από τον Οκτώβριο του 1994 έως τον Μάρτιο του 2000.

Μαύρα σύννεφα δεν υπάρχουν μόνο στις μετοχές αλλά και στα ομόλογα λόγω των επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων που δίνουν ώθηση στις αποδόσεις, ενώ πολύ χειρότερο είναι το κλίμα στα κρυπτονομίσματα όπου το Bitcoin είδε την τιμή του να υποχωρεί κατά 60% και συνολικά η αγορά έχασε πάνω από 2 τρισ. δολάρια.

Εξαιρέσεις φυσικά και υπήρξαν, με πιο χαρακτηριστικές το φυσικό αέριο που ενισχύθηκε κατά 45%, το πετρέλαιο που κέρδισε 40% και τις ενεργειακές μετοχές που σημείωσαν άνοδο 32%. Ανοδικά κινήθηκε και το δολάριο με τον δείκτη δολαρίου να ενισχύεται κατά 9,3%.

Η κυρίαρχη αντίληψη σήμερα είναι πως αν δεν τελειώσει ο πόλεμος και δεν υπάρξει ένα ντόμινο θετικών εξελίξεων σε διάφορα επίπεδα, οι αγορές θα βρεθούν για αρκετά χρόνια εγκλωβισμένες. Υπάρχουν, λοιπόν, ασφαλή καταφύγια σε αυτό το περιβάλλον;

Μετρητά: Πολλοί πιστεύουν ότι τα μετρητά είναι ο βασιλιάς των ασφαλών καταφυγίων. Μπορεί να μην υπάρχει επένδυση που να είναι «risk-free» αλλά τα μετρητά προσφέρουν μία αίσθηση ασφάλειας, αν και η αξία τους συρρικνώνεται από τον πληθωρισμό. Το καλό είναι ότι τα «σκληρά μετρητά» χάνουν μόνο από τον πληθωρισμό. Επειδή διανύουμε εκ νέου μία περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας, η Goldman Sachs συμβουλεύει τους επενδυτές να… παίξουν άμυνα και τα μετρητά δίνουν αυτή την επιλογή.

Κινεζικές μετοχές: Σύμφωνα με την JPMorgan, οι κινεζικές μετοχές αποτελούν «ασφαλές καταφύγιο» για τους επενδυτές που θέλουν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε μετοχές, καθώς οι κινεζικές αρχές εφαρμόζουν μέτρα χαλάρωσης για δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη, σε μία συγκυρία που οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες τραβούν ρευστότητα από το σύστημα για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό. Στο α’ εξάμηνο του 2022, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε… μόλις κατά 7% όταν σε Ευρώπη και Αμερική οι απώλειες ήταν έως και πενταπλάσιες.

Χρυσός: Το πολύτιμο μέταλλο είναι ίσως το πιο γνωστό ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους κρίσης. Στο πρώτο εξάμηνο η τιμή του χρυσού παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη γύρω από τα 1.800 δολάρια, με υψηλότερη τιμή τα 2.049 δολάρια που σημείωσε στις 8 Μαρτίου, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την Schroders, ο χρυσός εμφανίζει σημαντικά περιθώρια ανόδου τους επόμενους μήνες ανεξάρτητα από τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Ο βρετανικός οίκος σημειώνει ότι οι επενδυτές μπορούν να επιλέξουν τον χρυσό γιατί πιστεύουν ότι ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων δημιουργεί μία ατμόσφαιρα γεμάτη κινδύνους, δεδομένων των ιδιαίτερων μακροοικονομικών χαρακτηριστικών της εποχής. Η Goldman Sachs, από την πλευρά της, δίνει τιμή-στόχο για τον χρυσό στα 2.500 δολάρια, εκτιμώντας ότι οι αυξημένοι φόβοι για ύφεση θα δώσουν ώθηση στις τιμές. Επίσης, ο οίκος σημειώνει ότι σε κάθε σενάριο που ο πληθωρισμός αυξάνεται ραγδαία και είναι επίμονος, ο χρυσός θα υπεραποδώσει άλλων assets, όπως των μετοχών και των ομολόγων καθώς η αξία του δεν διαβρώνεται από τον πληθωρισμό.