Με αρνητικά πρόσημα, αλλά μακριά από τα πρωινά χαμηλά, κινούνται οι κύριοι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, με τον γερμανικό τραπεζικό κλάδο να ηγείται της πτώσης και λόγω της αποκάλυψης ότι μεγάλος επενδυτής πώλησε σημαντικά μερίδια στις δύο μεγαλύτερες γερμανικές τράπεζες, Deutsche Bank and Commerzbank, με τη διοίκηση της πρώτης να σημειώνει ότι, «παραμένει ισχυρά πεπεισμένη για την ορθότητα της στρατηγικής της». Η Commerzbank αρνήθηκε να σχολιάσει.
«Η αισιοδοξία μεταξύ των διαχειριστών κεφαλαίων, για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη έχει φτάσει σε ιστορικό χαμηλό, ενώ οι ανησυχίες για πιθανό στασιμοπληθωρισμό έχουν αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2008», σύμφωνα με μηνιαία έρευνα της Bank of America. Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 1ης και 7ης Απριλίου.
Εν τω μεταξύ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ πραγματοποίησε άλμα 8,5% τον Μάρτιο σε ετήσια βάση, οριακά πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών που ανέμεναν άνοδο κατά 8,4%. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Δεκέμβριο του 1981.
«Η Ουκρανία παρέκκλινε από τα όσα συμφωνήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη. Οι συζητήσεις είναι σε αδιέξοδο», υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ifax που επικαλείται το Reuters.
Η JP Morgan διατηρεί τη μεσοπρόθεσμα εποικοδομητική στάση της για τα ελληνικά ομόλογα, ωστόσο δεν προβαίνει στη σύσταση κάποιας θέσης αγοράς για την ώρα. Παραθέτει την εκτίμηση της, με μικρή ωστόσο πιθανότητα, ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές με syndicate έκδοση είτε πενταετούς, είτε επταετούς ομολόγου το αμέσως επόμενο διάστημα του Απριλίου.
Ερχόμενοι στο Χ.Α. και στα της σημερινής συνεδρίασης, αξίζει να σημειωθεί ότι ο γενικός δείκτης, παρά το αρνητικό ξεκίνημα και την επιφυλακτική εικόνα των κύριων ευρωπαϊκών αγορών, σχετικά γρήγορα γύρισε σε θετικό πρόσημο, συμπληρώνοντας τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε νέα υψηλά 29 συνεδριάσεων (το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 25/2 και στις 927,25 μονάδες).
Ο πόλεμος αναμένεται να επηρεάσει τις προοπτικές ανάπτυξης του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις διοικήσεις των τραπεζών και αυτό επηρεάζει τις εκτιμήσεις της Morgan Stanley, που αλλάζει τιμές - στόχους και συστάσεις για τις ελληνικές τράπεζες: Eurobank σύσταση «overweight», με αμετάβλητη τιμή-στόχο το 1,2 ευρώ ανά μετοχή, Alpha Bank «equalweight» με τιμή-στόχο το 1,4 ευρώ, από 1,6 ευρώ προγενέστερα και Πειραιώς υποβάθμιση σε «underweight», από «equalweight» με τιμή-στόχο το 1,6 ευρώ, από το 1,7 ευρώ πριν.
«H κερδοφορία θα τεθεί από φέτος και για τα επόμενα χρόνια στο επίκεντρο του τραπεζικού ενδιαφέροντος, καθώς οι ελληνικές τράπεζες έχουν διανύσει μια θεαματική πορεία προόδου και μπορούν να αξιοποιήσουν πλέον το θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον», επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου από το βήμα του Capital Link Forum στη Νέα Υόρκη.
Σύμφωνα με αναλυτές, «όλα τα μέτωπα που ανησυχούν τις μετοχικές αγορές παραμένουν ανοιχτά, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ‘αυστηροποίηση’ της νομισματικής πολιτικής της Fed, για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και τα συνεχόμενα περιοριστικά μέτρα στην Κίνα. Όλα τα παραπάνω μαζί, ή ακόμα και το καθένα μόνο του, έχουν τις δυνατότητες να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα και να ανακόψουν την παγκόσμια ανάπτυξη».
Στην περίπτωση του ελληνικού χρηματιστηρίου, το ερώτημα είναι αν αυτό μπορεί να συνεχίσει ανοδικά, όχι βασιζόμενο στις «βοήθειες» των διεθνών αγορών, αλλά στις συνεχιζόμενες εναλλαγές των ημερήσιων πρωταγωνιστών που αφορούν, αποκλειστικά και μόνο, μετοχές του FTSE25.
Στο παραπάνω ερώτημα σπεύδει να απαντήσει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ, σύμφωνα με την οποία, «η ελληνική αγορά, για ακόμα μία φορά, δείχνει ότι έχει ξεφύγει από τους ξένους, ειδικά στις μικρές κινήσεις, έχοντας διαφορετική συμπεριφορά».
Ο ΔΤΡ κινήθηκε μεταξύ 640,27 (-1,95%) και 658,39 μονάδων (+0,83%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 651,51 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,23%. Ο ΓΔ, από την άλλη, κινήθηκε μεταξύ 906,87 (-1,16%) και 923,66 μονάδων (+0,67%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 921,37 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,42%.
Ο τζίρος στα 93 εκατ., από τα οποία τα 6,1 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που απασχόλησαν και το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι από την προσοχή των traders, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΕΤΕ (+2,19%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+2,91%), ΤΕΝΕΡΓ (+4,04% και νέα ιστορικά υψηλά), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+3,01%), ΜΥΤΙΛ (+2,18%), ΛΑΜΔΑ (+3,42%), ΜΠΕΛΑ (+2,47%) και ΜΟΗ (+3,42%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για ΕΥΡΩΒ (-1,49%), ΕΕΕ (-1,91%), ΕΥΔΑΠ (-1,81%), ΚΟΥΕΣ (-2,67%) και ΟΤΕ (-1,91%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές της Γενικής Εμπορίου ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2021, €0,055 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,05225 ανά μετοχή).
Εκτός του FTSE25, ξεχώρισαν θετικά οι ΙΝΤΕΚ (+4,37%), ΚΛΜ (+2,20%), ΠΡΟΦ (+2,04%), ΕΠΣΙΛ (+1,96%), ΙΝΚΑΤ (+1,94%) και ΑΛΜΥ (+1,37%).
Δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική η τελική εικόνα με 70 πτωτικές μετοχές, έναντι 46 ανοδικών, όταν μάλιστα 11 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες ίσες, ή μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων.