Xρηματιστήριο Αθηνών: Ισχυρή ανοδική αντίδραση με μεγάλη διάχυση ρευστότητας

Xρηματιστήριο Αθηνών: Ισχυρή ανοδική αντίδραση με μεγάλη διάχυση ρευστότητας

Με καλή συναλλακτική δραστηριότητα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε έντονα ανοδικά και έκλεισε ενισχυμένος κατά 2,03 % στις 931,92 μονάδες. Και ενώ η ποσοτική διάσταση είναι από μόνη της θετικό σημάδι για τη συνέχεια, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά είναι αυτά που δίνουν πόντους στο ανοδικό σενάριο.

Ενδεικτικό της συμπαγούς εικόνας που είδαμε σήμερα στο ταμπλό ήταν ότι μονάχα 2 μετοχές της μεγάλης κεφ/σης (ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΤΙΤC) και 1 της μεσαίας (ΑΒΑΞ, με ΚΡΙ, ΙΝΚΑΤ και ΕΝΤΕΡ στο αμετ.) έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο, επί συνόλω μόλις 23 έναντι 95 ανοδικών και 46 αμετάβλητων.

Ο τζίρος, επίσης ήταν σε πολύ καλά επίπεδα, στα 87 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 16,85 αφορούσαν σε πακέτα προσυμφωνημένων συναλλαγών σε ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΛΑΜΔΑ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΔΕΗ και ΑΛΦΑ), ώστε να εξάγεται το συμπέρασμα ότι η σημερινή άνοδος δεν ήταν απλά αντικατοπτρισμός της έντονης πτωτικής των τελευταίων ημερών, διότι κάτι τέτοιο συνήθως απαιτεί μειωμένο τζίρο.

Τουναντίον, φαίνεται ότι οι προβλέψεις για μια ευμετάβλητη περίοδο, τουλάχιστον στο α’ εξάμηνο, έχουν και τις περισσότερες πιθανότητες, αναμένοντας να καθοριστεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το εύρος μέσα στο οποίο θα κινούμαστε, ή αλλιώς τα τοπικά «φθηνά» και «ακριβά» επίπεδα.

Δεν πρέπει να αμελείται εξάλλου το γεγονός ότι η τάση διεθνώς είναι η αναδιάρθρωση των θεσμικών χαρτοφυλακίων, προφανώς των μικτών, και από ένα μίγμα που στις περισσότερες περιπτώσεις άγγιζε και το 80% σε μετοχικούς τίτλους, πλέον να αναζητούνται εναλλακτικές σε μερισματοφόρες μετοχές, ή ακόμα και σε ομολογίες.

Από την άλλη, τούτο δεν σημαίνει ότι αναμένεται κατάρρευση της αγοράς μετοχών, καθώς οι εταιρείες ακόμα κινούνται σε περιοχές κερδοφορίας στις οικονομικές τους καταστάσεις, χωρίς να διαφαίνεται κίνδυνος συρρίκνωσης των κύκλων εργασιών τους. Και αυτό ισχύει διότι η επικείμενη παρέμβαση της Fed, όπως και κάθε παρέμβαση, δεν οδηγεί σε υφεσιακό περιβάλλον, ώστε να απαιτούνται δραστικές ρευστοποιήσεις. Άσχετα αν κάποιες φορές αυτά τα δύο συνέπιπταν, όπως στην περίπτωση της κρίσης ενυπόθηκων το 2007-8.

Επιστρέφοντας στα δικά μας, η αγορά χαιρέτισε την άμβλυνση των κινδυνολογιών από πλευράς Wall Street, αν και να σημειωθεί ότι όπως και οι λοιπές ευρωαγορές, η χθεσινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από υπομονετικές κινήσεις, εν είδει προεξόφλησης ότι δεν θα επέλθει το χειρότερο σενάριο.

Αν και ο τραπεζικός είχε και πάλι τα ηνία (ΔΤΡ 3,52%, ΕΤΕ +5,91%, ΠΕΙΡ +4,48%, ΑΛΦΑ +4,03%, ΕΥΡΩΒ +0,89%, με 34 εκατ. τζίρο), κρατάμε την επιθετική συμπεριφορά του ΟΠΑΠ (+5,36%), επιβεβαιώνοντας και την προαναφερθείσα θεωρία των μερισμάτων, όπως έκανε εξάλλου και η ΕΛΛ, η ΕΛΧΑ, η ΜΠΕΛΑ (πριν κόψει) κ.α.

Ο όμιλος Viohalco επίσης κινήθηκε δυνατά ανοδικά, με τις ΕΛΧΑ (+2,63%) και CENER (+3,2%) να παραμένουν από τις κορυφαίες επενδυτικές επιλογές, και τη δεύτερη να δοκιμάζει και νέα ιστορικά υψηλά. Παρεμπιπτόντως, 5 μετοχές κατέγραψαν πολυετή ή ιστορικά υψηλά, οι ΒΥΤΕ, CENER, ΚΥΡΙΟ, ΛΑΒΙ και ΕΛΛ.

Οι μετοχές της πληροφορικής, όπως συνηθίζουν, επίσης βρήκαν ευκαιρία να υπεραποδώσουν, όλες σε θετικό έδαφος πλην της ΕΝΤΕΡ (αμετ.). ΣΠΕΙΣ +2,95%, ΠΕΡΦ +2,97%, ΙΛΥΔΑ +3,82%, ΕΠΣΙΛ +4,32%, ΠΡΟΦ +2,42%, ΒΥΤΕ +5,71%, ΚΟΥΕΣ +0,95%.

Στην αγορά παραγώγων, παρόμοια εικόνα, με τα ΣΜΕ των ΑΛΦΑ και ΕΤΕ να απορροφούν το μεγαλύτερο (ονομαστικό) τζίρο, 16,68 και 27,94 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Οι ομολογίες της Premia ξεκίνησαν τη διαπραγμάτευση (ΠΡΕΜΙΑΟ1, 2,8% επιτόκιο, 100 εκατ. ευρώ, 5ετές, 1000€ στο άρτιο), με τους επενδυτές να παίρνουν λιγότερα από όσα αρχικά ζητήθηκαν, μιας και υπερκαλύφθηκε η έκδοση.

Ο ΓΔ έχει μπροστά του το επίπεδο των 940 μονάδων ως αντίσταση, και ενδεχόμενη διάσπαση της οποίας θα ανοίξει τον δρόμο για νέα υψηλά επταετίας. Προς το παρόν, κρατάμε το ότι ξαναμπήκε σε θετικό έδαφος, πάνω από τις 920 μονάδες.

Όλα τα παραπάνω ήρθαν σε συσχέτιση με το διεθνές κλίμα, έντονα ανοδικό σήμερα, με τη Wall Street να ανοίγει με καλή διάθεση. Ο S&P500 κερδίζει ήδη +1,85% και ο Nasdaq100 +2,5%. Παρόμοια εικόνα και στην Ευρώπη, με τον Eurostoxx50 στο +2,47% και τον CAC40 στο +2,5%.