Ξαναθυμήθηκε τις μέρες της bull market το Χρηματιστήριο της Αθήνας

Ξαναθυμήθηκε τις μέρες της bull market το Χρηματιστήριο της Αθήνας

Ισχυρές ενδείξεις ότι το ελληνικό χρηματιστήριο επιστρέφει σε ανοδική τάση, μετά τη διόρθωση κατά 10% που πραγματοποίησε από τα μέσα Ιουνίου μέχρι τα μέσα Ιουλίου, έδωσε η αναθέρμανση του αγοραστικού ενδιαφέροντος και η διάσπαση σημαντικών αντιστάσεων τις τελευταίες ημέρες. Με ένα ανοδικό σερί εννέα συνεδριάσεων ο ΓΔ κατέγραψε κέρδη 2,75% την τελευταία εβδομάδα έχοντας ως οδηγό τις τράπεζες (+3,71%), ενώ κατάφερε να ολοκληρώσει σε οριακά θετικό έδαφος (+0,38%) τον Ιούλιο που ξεκίνησε με αρνητικές προοπτικές.

Το ανοδικό σερί των τελευταίων ημερών μπορεί να μην έγινε με εντυπωσιακά ποσοστά ανόδου, κατέδειξε όμως πως πολλές επιμέρους μετοχές από τη βιομηχανία, την πληροφορική κ.α ακολουθούν τον δικό τους ανεξάρτητο δρόμο των νέων υψηλών, σε σχέση με τους δείκτες ενώ η επαναπροσέγγιση των 900 μονάδων που βρίσκεται σε εξέλιξη, αν καταστεί εφικτή την ερχόμενη εβδομάδα, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για νεότερα υψηλά σε σχέση με εκείνα του Ιουνίου (928,29 μονάδες).

Σε αντίθετη περίπτωση και παρά τις θετικές ενδείξεις που παρουσίασε το τελευταίο διάστημα το Χρηματιστήριο, ενδεχόμενη αδυναμία υπέρβασης των αντιστάσεων που υπάρχουν στα τρέχοντα επίπεδα (891 -907 μονάδες), θα μπορούσε να εκληφθεί ως σημείο τερματισμού μιας τεχνικής ανοδικής αντίδρασης. 

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σήμερα στις 888,26 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,63%. Και παρόλο που η συναλλακτική δραστηριότητα - η οποία έχει απασχολήσει το τελευταίο διάστημα - παρουσίασε σημαντική αύξηση ανερχόμενη στα 67 εκατ. ευρώ (2,13 εκατ. ευρώ σε πακέτα προσυμφωνημένων συναλλαγών), παρέμεινε ωστόσο σε μέτρια επίπεδα, καθώς το πολύ αισιόδοξο ξεκίνημα με τα 10 εκατομμύρια στο πρώτο μισάωρο δεν είχε συνέχεια.

Κύρια αφορμή στην προαναφερθείσα συμπεριφορά ήταν το γεγονός ότι ανέκυψε η πολύπλοκη προβληματική της μετατροπής του αναβαλλόμενου φόρου των τραπεζών σε μετοχές υπέρ του δημοσίου, και τη σχετική ακούσια κρατικοποίηση αυτών.

Το θέμα καλύπτεται εδώ, όπου εμπεριέχονται αναλυτικά οι λεπτομέρειες, ωστόσο με λίγα λόγια συμφωνήθηκε η μεταφορά ενδεχόμενων συμψηφισθέντων ποσών χρεωστικής διαφοράς, λόγω χαμηλής κερδοφορίας (ή εμφάνισης ζημιών) σε μια χρήση σε επόμενη φορολογική χρήση, με σκοπό τη χρονική μετάθεση του συμψηφισμού των φορολογικών υποχρεώσεων που αναβάλλονται με τις ενδεχόμενες ζημίες, με την ελπίδα βεβαίως ότι θα επανέλθει η κερδοφορία ώστε να μην παραμένει η αναβολή ες αεί.

Αυτό έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την άμβλυνση των πιέσεων που ενδέχεται να υπάρξουν ως προς την αναζήτηση νέων κεφαλαίων, παράλληλα με την παράταση που παίρνουν οι τράπεζες στον μακρύ δρόμο της εξυγίανσης.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι τραπεζικές μετοχές μπήκαν στο στόχαστρο των υποψιασμένων, και με ένα καλό άνοιγμα της ημέρας με μεγάλους όγκους, προεξοφλήθηκε μια καλή συνεδρίαση, με δεδομένο ότι αφενός το κλίμα θα βελτιωνόταν, αφετέρου το θέμα των περί ων ο λόγος μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί ακόμα βαρίδι στην εικόνα των τραπεζών.

Εξάλλου, στην αναζήτηση κάποιου καταλύτη που θα ωθούσε το Χρηματιστήριο μακριά από τον... βάλτο που έχει βρεθεί στις τελευταίες πολλές συνεδριάσεις, ίσως η περιγραφείσα προβληματική έδινε τη λύση. Κλείνοντας την παρένθεση, θεωρούμε ότι περισσότερο ωφελημένη είναι η ΕΤΕ λόγω της αντίστοιχης έκθεσης στο ζήτημα.

Παρόλα αυτά, η ευκταία προσπάθεια απεγκλωβισμού καταπνίγηκε από τη διστακτικότητα που επικρατεί διεθνώς και έχει τις ρίζες της αφενός στην εξέλιξη της παγκόσμιας κοινότητας ως προς το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, αφετέρου στα - μάλλον - μικτά συναισθήματα των επενδυτών στο άκουσμα των δηλώσεων του Πάουελ προχθές και την προσπάθεια να καθησυχάσει τα πνεύματα.

Σε αυτό το μοτίβο, ο Γενικός Δείκτης άλλαξε πρόσημο 8 φορές, με ικανοποιητικό - τηρουμένων των αναλογιών - εύρος διακύμανσης σχεδόν 8 μονάδων (από -0,25% έως +0,63%), κλείνοντας στο υψηλό ημέρας μετά από μια καλή δημοπρασία.

Η σημερινή συνεδρίαση έφερε τον Δείκτη αντιμέτωπο με την ισχυρή του αντίσταση στις 888-890 μονάδες.

Εδώ λοιπόν θα εξαρτηθεί και η συνέχιση του χτισμένου ανοδικού momentum, το οποίο θα λάβει διαστάσεις επαναφοράς σε ανοδική τάση σε ένα θετικό σενάριο. Τούτο δικαιολογείται υπό την πεποίθηση μεταστροφής του επενδυτικού κλίματος και τη σχετική ακύρωση της πτωτικότητας που ταλάνισε την αγορά από τα μέσα του Ιουνίου.

Άνοδος 2,76% τον Ιούλιο

Ο Δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με κέρδη 2,76%, τον μήνα να κλείνει στο +0.38%, καθώς το μακροσκελές ανοδικό σερί των τελευταίων ημερών πήρε όλες τις απώλειες από το sell off της περασμένης Δευτέρας. Πρωταθλητής σε απόδοση από τις δεικτοβαρείς ήταν προφανώς η μετοχή του Mytilineos, που ανέκαμψε αισθητά (+10,92%), ενώ εξετάζεται πλέον διακριτά η απόδοση των μετοχών πληροφορικής, που και αυτήν τη χρηματιστηριακή εβδομάδα έδωσαν βροντερό παρόν (Entersoft +9,17% και νέα ιστορικά υψηλά, Ίλυδα +8,86%, Infoquest +8.8%, Centric +7,93%, Space +6,24%, Profile +3,7%, Performance +2.43%, Epsilon +1,36%).

H συνέχεια είναι ενδιαφέρουσα, με την ατυχία των πολύ χαμηλών όγκων των τελευταίων δύο εβδομάδων που εμποδίζουν να διαφανεί το κλίμα που επικρατεί, καθώς συναλλάχθηκαν σε 9 συνεδριάσεις μόλις 390 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων των προσυμφωνηθέντων συναλλαγών.

Το μόνο βέβαιο είναι πλέον ότι το επίπεδο 830-840 μονάδων αποτελεί το μακροπρόθεσμο στοπ σε όποιες τοποθετήσεις τέτοιου χρόνου υπάρξουν, και μάλιστα με το πλεονέκτημα ότι εκεί σταμάτησαν οι αναταραχές στις κεφαλαιακές διαρθρώσεις των τραπεζών, ώστε ο Δείκτης πλέον να «γράφει» πιο σωστά.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.