Ξανά προς τα χαμηλά 6μήνου το Χ.Α. – Σε χαμηλό 8μήνου οι τράπεζες

Ξανά προς τα χαμηλά 6μήνου το Χ.Α. – Σε χαμηλό 8μήνου οι τράπεζες

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Πτωτικά και στην 5η συνεδρίαση της δεύτερης εβδομάδας του Νοέμβρη κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο, επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη ανησυχία των επενδυτών για τις ευρύτερες εξελίξεις σε όλο το οικονομικο-επενδυτικό τοπίο της χώρας.

Ο Γενικός Δείκτης οδεύει ξανά προς τα χαμηλά πέντε και πλέον μηνών, ενώ ο τραπεζικός κλάδος ήδη σήμερα βρίσκεται σε νέα χαμηλά οκτώμισι μηνών, εν μέσω καινούριων πιέσεων!

Πρόκειται για ένα σκηνικό που αντανακλά τη γενικότερη κατάσταση που υπάρχει σε οικονομικό, επενδυτικό και πολιτικό επίπεδο στη χώρα, η οποία βολοδέρνει στην εσωστρέφεια, ακυρώνει τις επενδύσεις, διώχνει στο εξωτερικό μεγάλες επιχειρήσεις, εν μέσω διαμόρφωσης αφιλόξενων συνθηκών για την επιχειρηματικότητα.

Ασχέτως με τα αντιθέτως λεγόμενα, ασχέτως με τις εξαγγελίες εντυπώσεων, η αλήθεια είναι αυτή που δείχνει η αγορά, η οποία ποτέ δεν κάνει λάθος, τουλάχιστον επί μακρόν.

Η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά έχει παραδοθεί πλήρως στην ανησυχία κατ' αρχήν για τον τραπεζικό κλάδο που βρίσκει διαρκή προσκόμματα στην προσπάθεια να τρέξει διαδικασίες εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων, συμπαρασύροντας μοιραία και την υπόλοιπη αγορά, πολλές φορές άδικα.

Τη στιγμή που μη τραπεζικοί όμιλοι δείχνουν εξαιρετικά αποτελέσματα μέσα στην κρίση, εντούτοις κανένα momentum δεν μπορεί να διαμορφωθεί στη χρηματιστηριακή αγορά, τόσο λόγω των τραπεζών, όσο και λόγω της πολεμικής κατά των επενδύσεων.

Στη χώρα χρειάζεται μια επενδυτική επανάσταση, μια έκρηξη εισροής νέων κεφαλαίων, και όμως – αντ' αυτού – κυριαρχεί η πολεμική και ο ακτιβισμός κατά των επενδύσεων, με πολλά projects να λιμνάζουν επί χρόνια, εξουθενώνοντας κάθε διάθεση φυγής προς τα εμπρός, άρα και δημιουργίας θέσεων εργασίας, πλούτου και νέων ευκαιριών.

Το χρηματιστήριο δεν κάνει τίποτα άλλο από το να αντανακλά τη γενικότερη κατάσταση που υπάρχει σ' όλο το οικονομικό – επενδυτικό τοπίο, παρουσιάζοντας μια εικόνα αποσύνθεσης, με πενιχρούς όγκους και τζίρους και μηδενική διάθεση εισροής νέων κεφαλαίων.

Ο Γενικός Δείκτης ήμερα έχει κατέλθει στις 734 μονάδες με πτώση 1,07%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 16 εκατ. ευρώ.

Οι τράπεζες κινούνται εκ νέου – κλασικά – πτωτικά, με τον κλαδικό δείκτη να έχει κατέλθει στα επίπεδα αρχών Φεβρουαρίου 2017 και πάντα κάτω από τις 700 μονάδες.

Αρνητική είναι η εικόνα και στον FTSE 25 όπου ελάχιστοι τίτλοι διασώζονται θετικά. Πιο αναλυτικά, ανοδικά κινούνται μετοχές όπως ΕΛΠΕ, μετά τα εξαιρετικά αποτελέσματα – ρεκόρ που ανακοίνωσαν χθες, Aegean Airlines (εξαιρετικά αποτελέσματα ανακοίνωσε σήμερα), ΟΤΕ (ο όμιλος είναι στα καλύτερα επίπεδα της ιστορίας του) ενώ παλεύει για το θετικό πρόσημο ο Τιτάν που χθες δανείστηκε μέσω του ομολόγου σε εξαιρετικά καλό επιτόκιο.

Από εκεί και πέρα, απώλειες άνω του 2% έχουν μετοχές όπως Lamda Development (νέα χαμηλό 4μήνου λόγω διαρκούς καθυστέρησης στο Ελληνικό), Ελλάκτωρ και ΑΔΜΗΕ, ενώ άνω του 1% υποχωρούν μετοχές όπως ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Folli Follie, Grivalia Properties, ΔΕΗ και Σαράντης.

Μοιραία, με αυτή την εικόνα στο Large Cap επηρεάζεται νομοτελειακά και όλη η υπόλοιπη αγορά που έτσι κι αλλιώς βολοδέρνει με μικρούς όγκους και τζίρους, δεδομένου ότι τα ξένα χαρτοφυλάκια δεν «αγγίζουν» μετοχές μικρότερης αποτίμησης.

Στο σύνολο της αγοράς 20 μετοχές ενισχύονται έναντι 45 που κινούνται χαμηλότερα.