Wall Street: Ποια τα εμπόδια για συνέχιση του «ριμπάουντ» - Οι εκτιμήσεις αναλυτών
Shutterstock
Shutterstock

Wall Street: Ποια τα εμπόδια για συνέχιση του «ριμπάουντ» - Οι εκτιμήσεις αναλυτών

Μετά από ένα τρομακτικό ταξίδι αllez–retour στη Wall Street που έσβησε τις απώλειες του sell off Απριλίου, υπάρχουν εμπόδια που δυσκολεύουν τη σημαντική αναρρίχηση των μετοχών βραχυπρόθεσμα. 

Σε γενικές γραμμές τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου ήταν καλύτερα των προσδοκιών και στην αγορά επικράτησε η αισιοδοξία ότι θα αποφευχθούν τα χειρότερα στον εμπορικό πόλεμο που προκάλεσε η πολιτική δασμών της κυβέρνησης Τραμπ.

Με τα μάτια στραμμένα στη συνάντηση Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων στην Ελβετία για συνομιλίες, το τοπίο παραμένει θολό όσον αφορά στη δυναμική της οικονομίας και στις προοπτικές κερδοφορίας των εισηγμένων. 

Στο κλείσιμο της Παρασκευής ο δείκτης S&P500 είχε σβήσει τις ζημιές που υπέστη μετά την «Ημέρα Απελευθέρωσης» στις 2 Απριλίου. Ωστόσο, μετά την εντυπωσιακή ανάκαμψη σε εννέα συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις, ο δείκτης παραμένει γύρω στο 8% χαμηλότερα από την κορυφή του Φεβρουαρίου.

Η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Χε Λιφένγκ στην Ελβετία θα είναι μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης των εμπορικών τριβών.

Πάνω από το 70% των εταιρειών του S&P500 ανακοίνωσαν αποτελέσματα πρώτου τριμήνου με την κερδοφορία κατά μέσο όρο να αυξάνεται 13,6% από το ίδιο τρίμηνο πέρυσι, πάνω από τις προσδοκίες για ρυθμό αύξησης 8%, σύμφωνα με την ΙBES.

Όμως, το τοπίο παραμένει θολό όσον αφορά στις προοπτικές και οι προβλέψεις των αναλυτών για την κερδοφορία των εισηγμένων τα επόμενα τρία τρίμηνα του 2025 έχουν αναθεωρηθεί χαμηλότερα.

Σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs, το 56% των εισηγμένων έδωσε χαμηλότερο guidance από τον μέσο όρο των προβλέψεων.

Ένα άλλο εμπόδιο που αντιμετωπίζει η αγορά είναι οι αποτιμήσεις που έχουν ξαναβρεθεί σε υψηλά επίπεδα μετά το ριμπάουντ.

Ο πολλαπλασιαστής κερδών (Ρ/Ε) με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη του επόμενου 12μήνου βρίσκεται στο 20,6, σύμφωνα με τη Datastream. Πιο απλά το Ρ/Ε έχει επανέλθει στα επίπεδα που βρισκόταν στις 2 Απριλίου, επίπεδο που είναι υψηλότερο από το μέσο Ρ/Ε του S&P500 της τελευταίας δεκαετίας (18,5 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη) και από το ιστορικά μακροπρόθεσμο μέσο Ρ/Ε του 15,8 .

Η άνοδος της απόδοσης στα 10ετή κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ στο 4,30%, 10 μονάδες βάσης πάνω από το επίπεδο που βρισκόταν στις 2 Απριλίου, κάνει τις αποτιμήσεις στη Wall Street να φαίνονται ακριβότερες. Σημαίνει ακριβότερο κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές και μεγαλύτερο ανταγωνισμό για τις μετοχές από το σταθερό εισόδημα.

Από τεχνική άποψη, στις 12 φορές από το 1991 που ο S&P500 κατέγραψε άνοδο για τουλάχιστον οκτώ συνεχείς συνεδριάσεις, ο δείκτης είχε θετική επίδοση το επόμενο εξάμηνο στις 11 από αυτές.

Η προσοχή των επενδυτών επικεντρώνεται στο αν ο S&P500 θα καταφέρει να διασπάσει τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών, μια μακροπρόθεσμη γραμμή τάσης. Η γραμμή τάσης αυτή βρίσκεται γύρω στο 2% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα του δείκτη αναφοράς και μπορεί να λειτουργήσει ως επίπεδο αντίστασης σε περαιτέρω άνοδο βραχυπρόθεσμα.

Αν δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο μέτωπο των δασμών και δεν εμφανιστεί νέος καταλύτης δεν θα είναι εύκολη μια διάσπαση της αντίστασης αυτής σε πρώτη φάση.

Στη Wall Street το βαρόμετρο φόβου, ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, έχει υποχωρήσει μετά την εκτόξευση του στις 53,3 μονάδες στις 8 Απριλίου που ήταν το υψηλότερο κλείσιμο πενταετίας. Σήμερα βρίσκεται γύρω στις 25 μονάδες, υψηλότερα από το μέσο επίπεδο των 17,6 μονάδων ιστορικά.