Τρόμος για τις οικονομικές συνέπειες του El Nino

Τρόμος για τις οικονομικές συνέπειες του El Nino

Το μετεωρολογικό Ελ Νίνιο είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει χάος στην παγκόσμια τροφική αλυσίδα, αλλά ο αντίκτυπός του φέτος πιθανότατα θα είναι πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με το παρελθόν, και εκτιμάται ότι θα πλήξει ιδιαίτερα τον κλάδο της αλιείας, τις τιμές της ενέργειας και τον κλάδο των πουλερικών.

«Οι επιπτώσεις πιθανόν να είναι πολύ σημαντικές και θα επηρεάζουν την ενέργεια, τα τρόφιμα και το νερό σε πολλά μέρη της Ασίας», δήλωσε στο CNBC ο Ancha Srinivasan, ειδικός της κλιματικής αλλαγής στην Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης.

Το Ελ Νίνιο του 1997 – 1998 είχε οικονομικό αντίκτυπο της τάξης των 30 - 45 δισ. δολάρια και ενδέχεται να είναι υψηλότερο αυτή τη φορά, καθώς οι οικονομίες έχουν αναπτυχθεί από τότε, εξήγησε ο κ. Srinivasan.

Το Ελ Νίνιο εκτός από τις καλλιέργειες, θα επηρεάσει επίσης την αλιευτική βιομηχανία. «Το Ελ Νίνιο, αυξάνει τις θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές της τροπικής Ασίας. Έτσι, όταν οι θερμοκρασίες αυξάνονται, τα ψάρια μεταναστεύσουν σε πιο βαθιά νερά οπότε προφανώς η αλιεία θα επηρεαστεί», σημείωσε ο ίδιος. Εξηγώντας ότι «αυτό με τη σειρά του έχει αντίκτυπο στα πουλερικά γιατί εξαρτούνται από τα ιχθυάλευρα. Έχει πολλές επιπτώσεις στην αλιεία και την κτηνοτροφία».

Το Ελ Νίνιο, το οποίο αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω μέχρι το τέλος του έτους, δείχνει ότι θα είναι ένα από τα τρία ισχυρότερα των τελευταίων 70 χρόνων σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών.

Παρόλο που το Ελ Νίνιο μπορεί να δώσει μια ώθηση στις τιμές βασικών αγαθών, επιδρά αρνητικά στις τιμές του φυσικού αερίου καθώς οδηγεί σε ελαφρώς πιο ήπιες θερμοκρασίες τον Δεκέμβρη στις ΗΠΑ, τη χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση φυσικού αερίου παγκοσμίως.

Όπως σχολιάζουν και οι αναλυτές της Goldman Sachs, «το φετινό ισχυρό Ελ Νίνιο και οι ισχνές ικανότητες απολήψεων από τα Απαλάχια θέτουν σε κίνδυνο τις τιμές, που ξεκάθαρα θα υποεκτιμώνται».

Ήδη οι τιμές του φυσικού αερίου κινούνται κάτω του αναμενομένου λόγω του σχετικά ζεστού χειμώνα στις ΗΠΑ.

Ο αντίκτυπος των σημερινών χαμηλών τιμών των πρώτων υλών είναι πιθανόν να συνεχιστεί και το 2016, επιβραδύνοντας τις εξαγωγές βασικών αγαθών για χώρες όπως η Αυστραλία.

«Ένα από τα πράγματα που οι επενδυτές έχουν υποτιμήσει τα τελευταία χρόνια είναιτο μέγεθος των επιπτώσεων που απορρέει από την πτώση των εμπορευμάτων», τόνισε στο CNBC ο Guy Bruten, οικονομολόγος της  AllianceBernstein.

«Πιστεύουμε ότι αυτές οι επιπτώσεις θα συνεχιστούν και το 2016» αναφέρει. Προσθέτοντας ότι αυτό δεν σημαίνει κατ'' ανάγκη απότομη πτώση των τιμών, αλλά ότι οι συνέπειες της μείωσης των κεφαλαιακών δαπανών, η απασχόληση στον τομέα των ορυχείων θα συνεχίσει να αποτελεί τροχοπέδη για την αυστραλιανή οικονομία».