Τράπεζες: Τα σχέδια για διανομή μερίσματος
Shutterstock
Shutterstock

Τράπεζες: Τα σχέδια για διανομή μερίσματος

Το σενάρια για διανομή, έστω και μικρού μερίσματος, χτίζουν οι ελληνικές τράπεζες, τα οποία θα κριθούν τον επόμενο μήνα, έχοντας με το μέρος τους ισχυρά αποτελέσματα από την καλή περυσινή χρονιά αλλά και ένα θετικό ξεκίνημα φέτος στο οποίο βοηθά πολύ η συνολική δημοσιονομική εικόνα της χώρας και η σταθερή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού επί τέσσερις διαδοχικούς μήνες. 

Για τις τράπεζες είναι κομβικής σημασίας η διανομή μερίσματος καταρχήν από τις Eurobank και Εθνική Τράπεζα, γιατί πολύ δυναμικά έρχονται και η Alpha Bank με την Τράπεζα Πειραιώς, για να χτίσουν κι' αυτές το «story» τους για τον επόμενο χρόνο.

Προς την κατεύθυνση αυτή συνηγορούν οι δηλώσεις του επικεφαλής της εποπτικής αρχής SSM Αντρέα Ενρία, ο οποίος είχε τονίσει πριν τρεις εβδομάδες ότι «η πληρωμή μερισμάτων δεν θα έχει αρνητική γνώμη από την πλευρά μας, εφόσον οι τράπεζες μπορούν να αποδείξουν ότι θα είναι σε θέση να παραμείνουν πάνω από τις εποπτικές μας απαιτήσεις». 

Κριτήριο για τη χορήγηση μερίσματος ήταν να περάσουν οι τράπεζες από ένα μικρό stress test και ειδικά το δυσμενές σενάριο που ενσωματώνει συχνά μύρια δεινά μιας και οι εποπτικές αρχές θέλουν να είναι καλυμμένες. Ωστόσο, όταν έγιναν γνωστές οι παραδοχές του δυσμενούς σεναρίου, το οποίο προβλέπει πράγματι πολλές δυσκολίες στις οποίες θα πρέπει οι ελληνικές τράπεζες να είναι έτοιμες για να αντέξουν για παν ενδεχόμενο, προέκυψαν θετικές εκπλήξεις.

Αυτό καθώς οι παραδοχές του δυσμενούς σεναρίου για τις ελληνικές τράπεζες, ήταν μεν δύσκολες, αλλά συγκριτικά πιο βατές από αυτές που θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Ήταν, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, «πιο ρεαλιστικές». Έτσι στο δυσμενές σενάριο:

  • Η ύφεση μετράται στο 1,9% στην Ελλάδα έναντι 5,2% για την Γερμανία, 5% της Σουηδίας, 3,9% της Δανίας, 2,9% της Γαλλίας, 2,2% της Ολλανδίας και 2,6% του τραπεζοκεντρικού Λουξεμβούργου και φυσικά της Ιταλίας και της Ισπανίας.
  • Ο πληθωρισμός υπολογίζεται στο 8,3% για την Ελλάδα, ενώ στη Γαλλία μετράται 8,6%, στην Ισπανία στο 9,6% στη Γερμανία στο 9,2%, στη Δανία 8,9% κλπ.
  • Στα οικιστικά ακίνητα ο δείκτης πτώσης στο δυσμενές σενάριο για την Ελλάδα είναι 2,1%, έναντι 9,4% της Γερμανίας, 7,9% του Βελγίου, 6,3% της Γαλλίας και 6,5% της Ισπανίας 9,6% του Λουξεμβούργου και 13,5% της Ολλανδίας.
  • Στα επαγγελματικά ακίνητα ο δείκτης πτώσης για την Ελλάδα είναι 9,2% όταν στην Γερμανία είναι διπλάσιος 18,6% και 18% για τη Δανία, 15,7% για την Ιρλανδία, 10,8% για την Ιταλία, 15% για τη Γαλλία, 14,3% για την Ισπανία και 19,1% για την Ολλανδία.

Υψηλή ρευστότητα και κεφάλαια

Ένας από τους δείκτες που ουσιαστικά αποτελεί ένα γενικό τεστ ακραίων καταστάσεων για τη ρευστότητα των τραπεζών, είναι ο δείκτης LCR (Liquidity Cover Ratio), που αναφέρεται στο ποσοστό των περιουσιακών στοιχείων υψηλής ρευστότητας που κατέχουν οι τράπεζες αν υπάρξουν έντονες διαταραχές οι οποίες θα οδηγήσουν σε έντονες εκροές εντός 30 ημερών.

Είναι ένας ακόμα από τους δείκτες (πέραν του δείκτη δανείων προς καταθέσεις, όπου ως γνωστόν οι ελληνικές τράπεζες έχουν περισσότερες καταθέσεις σε σχέση με τα δάνεια που έχουν δώσει) στους οποίους οι ελληνικές τράπεζες, που οι τα εγχώρια ιδρύματα αριστεύουν.

Ο δείκτης άρχισε να χρησιμοποιείται για κάλυψη 100% από το 2019 από την ΕΚΤ. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία εννεαμήνου για τις ελληνικές τράπεζες έδειξαν δείκτη LCR: 

  • Η Alpha Bank είναι στο 167%
  • H Eurobank είναι στο 169%
  • Η Τράπεζα Πειαριώς είναι στο 192%
  • Η Εθνική Τράπεζα είναι στο 250,5%

Τέλος, προς την ίδια κατεύθυνση δείχνουν και οι απαιτήσεις κεφαλαίων για τον πυλώνα 2 των ελληνικών τραπεζών. Ενώ δεν λείπουν οι περιπτώσεις ολλανδικών, ισπανικών ακόμα και γερμανικών και γαλλικών μεγάλων και μικρών τραπεζών, που οι απαιτήσεις για κεφάλαια του πυλώνα 2 αυξήθηκαν, δεν ισχύει το ίδιο για τις ελληνικές τράπεζες. Εδώ όταν δεν παρατηρείται σταθερότητα, καταγράφεται και βελτίωση.

Με βάση τα πρόσφατα αναθεωρημένα στοιχεία Φεβρουαρίου, η Eurobank έχει μειωμένη απαίτηση στο 2,75% αντί του 3% πριν, ενώ στις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες έμεινε σταθερό στο 3%. Στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς, είχε μειωθεί στο 3% από 3,25% πέρυσι.

Επίσης, όσον αφορά στην επιμέρους απαίτηση της ΕΚΤ για το τμήμα του πυλώνα 2 που πρέπει να είναι καλυμμένο από κεφάλαια CET1, η απαίτηση για την περίπτωση της Eurobank μειώθηκε στο 1,55% από 1,69% πριν.