Τι θα έσπαγε τα «μπετά» των αντιστάσεων στις αγορές

Τι θα έσπαγε τα «μπετά» των αντιστάσεων στις αγορές

Τα περισσότερα ερωτήματα που δέχθηκε χθες η στήλη αφορούσαν τη δυναμική μιας πιθανής αντίδρασης των αγορών ως διάλειμμα της πλαγιοκαθοδικής τάσης, δεδομένου ότι ο

S&P500 κρατάει την στήριξη των 3644-3700 μονάδων και έχουμε ένα διάστημα «ηρεμίας» έως την έναρξη των εταιρικών αποτελεσμάτων β’τριμήνου και των επόμενων συνεδριάσεων των Κεντρικών Τραπεζών.

Καταρχάς για να μιλήσουμε με όρους τεχνικής ανάλυσης, η επόμενη αντίσταση για τη μητέρα των αγορών είναι οι 3920 μονάδες και η αμέσως επόμενη είναι η ζώνη του μέσου κινητού των 50 ημερών πέριξ των 4000 μονάδων.

Μια πιο γενναία αντίδραση έως τις 4200 μονάδες ή ακόμα και έως τις 4400 μονάδες φυσικά και δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά όπως βλέπουμε εμφανώς στο άνωθεν διάγραμμα, δεν αλλάζει κάτι στην πλαγιοκαθοδική τάση της αγοράς.

Τα αντίστοιχα νούμερα για τον πολύπαθο γερμανικό δείκτη Dax o οποίος φλερτάρει επικίνδυνα με τη διάτρηση της στήριξης των 12400 μονάδων στο εβδομαδιαίο διάγραμμα, είναι οι 12870-12970 μονάδες και εν συνεχεία οι 13580 και οι 13700 μονάδες.

Και εδώ δεν μπορεί να αποκλειστεί μια πιο γενναία αντίδραση ακόμα και εως τις 14800 μονάδες, αλλά και πάλι δεν αλλάζει κάτι επί της ουσίας στο πλαγιοκαθοδικό κανάλι.

Μόνο μια ανοδική διάσπαση των κινητών μέσων των 200 ημερών θα μπορούσε να αλλάξει το momentum των αγορών, όμως κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε την ανοδική διάσπαση ενός τοίχου από ισχυρές αντιστάσεις με χαρακτηριστικά «μπετού».

Τι θα μπορούσε να προκαλέσει μια τέτοια ανατροπή στην επενδυτική ψυχολογία;

Η άρση των λόγων που προκάλεσαν την κατάρρευση της.

Μια εκεχειρία στην Ουκρανία και έστω μια μερική αποκατάσταση των σχέσεων Δύσης Ρωσίας που θα εξασφάλιζε το άνοιγμα της κάνουλας του φυσικού αερίου από τη Gazprom θα μας γλυτώσει από το εφιαλτικό σενάριο για ρεύμα με δελτίο στην Ευρώπη το χειμώνα. Αντίστοιχα θα «γλυτώσει» τις αγορές από ένα ακραίο sell off που θα ακολουθήσει την υπολειτουργία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

Πόσες είναι όμως οι πιθανότητες ενός τέτοιου σεναρίου;

Οι ενδείξεις μιας έστω προσωρινής εκεχειρίας

Υπάρχουν δύο ειδήσεις αυτές τις ημέρες που μας δίνουν έστω λίγα ψήγματα αισιοδοξίας ότι μπορεί να οδηγηθούμε έστω σε μια προσωρινή εκεχειρία στην Ουκρανία.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί αναλυτές φοβούνται ότι το ρωσοουκρανικό μέτωπο θα μας ταλαιπωρήσει για δύο χρόνια ακόμα, εντούτοις δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει και ένα πιο αισιόδοξο σενάριο.

Η ανακοίνωση της αποχώρησης των ουκρανικών δυνάμεων από τη στρατηγικής σημασίας πόλης Λισιτσάνσκ, στην ουσία σημαίνει ότι ολοκληρώνεται ο έλεγχος της περιφέρειας Λουχάνσκ από τις ρωσικές δυνάμεις και τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Πρόκειται για μια στρατηγική επιτυχία της Ρωσίας καθώς η περιφέρεια Λουχάνσκ και η γειτονική περιοχή του Ντονέτσκ σχηματίζουν το Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, περιοχή που οι δυνάμεις της Μόσχας έχουν ως στόχο να κατακτήσουν στο σύνολό της.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν συνεχάρη τους δύο στρατηγούς, Αλεξάντερ Λάπιν και Εσεντουλά Αμπάτσεφ οι οποίοι θα τιμηθούν ως «Ήρωες της Ρωσίας» για τον ρόλο τους να περάσει η περιοχή του Λουχάνσκ υπό ρωσικό έλεγχο, κάτι που θα επιτρέψει στη Ρωσία να επικεντρωθεί στην κατάληψη ολόκληρης της περιοχής του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την εκτίμηση πολλών αναλυτών αμυντικής πολιτικής η συνθήκη αυτή είναι εδώ και μήνες το ζητούμενο για να προσφέρει ο Πούτιν κατάπαυση του πυρός έστω προσωρινή, προκειμένου να δώσει στον εαυτό του την ευκαιρία να προασπίσει τα κέρδη που έχει καταφέρει να επιτύχει μέχρι στιγμής, να ξεκουράσει τον στρατό του και να προετοιμαστεί για το επόμενο βήμα, στα χνάρια του αντίστοιχου κεφαλαίου της ιστορίας του Σοβιετοφινλανδικού πολέμου το 1939, γνωστός ως Χειμερινός Πόλεμος.

Από την άλλη πλευρά, ο Ζελένσκι φαίνεται ότι βρίσκεται σε δύσκολη θέση, μετά τον σάλο που προκάλεσε στην Ουκρανία η ανακοίνωση της στρατιωτικής ηγεσίας για τις μετακινήσεις εφέδρων και στρατευσίμων εκτός του τόπου διαμονής τους. Μια ανακοίνωση που προκάλεσε σύγχυση και αγανάκτηση στην ουκρανική κοινωνία και σύμφωνα με την οποία Ουκρανοί ηλικίας από 18 ως 60 ετών υπόκεινται στην υποχρέωση να υπηρετήσουν στον στρατό και δεν επιτρέπεται να βγουν από τη χώρα μετά την επιβολή στρατιωτικού νόμου. Από τον Οκτώβριο, γυναίκες συγκεκριμένων επαγγελματικών τομέων επίσης θα υποχρεούνται να υπηρετήσουν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Το κύμα δυσαρέσκειας ήταν τόσο μεγάλο που ο Ουκρανός Πρόεδρος αναγκάστηκε να κάνει διάγγελμα δηλώνοντας ότι θα ξεκαθαρίσει το ζήτημα και επιπλέον, θα τονίσει στο γενικό επιτελείο να μην παίρνει τέτοιες αποφάσεις χωρίς εκείνον.

Πέραν όμως των τραγικών απωλειών σε ανθρώπινο δυναμικό, υποδομές αλλά και ψυχολογία ο Ουκρανός Πρόεδρος λογικά δεν θα έλεγε όχι σε μια εκεχειρία και λόγω των προφανών πιέσεων από την Ευρώπη.

Βλέπετε μόνο τυχαία δεν ήταν η πρόσφατη επίσκεψη εν μέσω πολέμου των Μακρόν, Ντράγκι και Σολτς στο Κίεβο, παρά το γεγονός ότι περισσότερα πληροφορηθήκαμε για την προετοιμασία και τον τρόπο αυτής της επίσκεψης παρά για τις λεπτομέρειες των συζητήσεων.

Η Ευρώπη «στριμωγμένη» από τις μειωμένες ροές φυσικού αερίου από τη Gazprom και κάτω από τη συνειδητοποίηση ότι το αμερικανικό LNG δεν μπορεί να αποκτήσει το μέγεθος της «απόλυτης λύσης» λόγω κόστους αλλά και επάρκειας προμηθειών, προφανώς και θα πιέσει τον Ουκρανό Πρόεδρο να δεχτεί μια πιθανή πρόταση εκεχειρίας, απειλώντας τον ακόμα και με απόσυρση της οικονομικής βοήθειας και υποστήριξης της.

Ένα τέτοιο σενάριο όπως γίνεται κατανοητό θα είναι το εφαλτήριο μιας πιο γενναίας ανοδικής αντίδρασης από αυτές που μας έχουν μέχρι τώρα συνηθίσει οι αγορές. Και από ότι φαίνεται έχει υπολογίσιμες πιθανότητες.

Όμως δεν έχει νόημα να πάρει κανείς το στοίχημα εκ προοιμίου. «Ας μπει το νερό στο αυλάκι» που έλεγαν και οι παλαιότεροι, και ας χάσουμε το πρώτο +5%.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.