Τι θα ακολουθήσει μετά το χειρότερο τετράμηνο από το 1939 για τον S&P

Τι θα ακολουθήσει μετά το χειρότερο τετράμηνο από το 1939 για τον S&P

Tα στοιχεία για τον πληθωρισμό, για τον ρυθμό ανάπτυξης και το εμπορικό ισοζύγιο της αμερικανικής οικονομίας καθώς και τα ανάμεικτα συναισθήματα από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων σφράγισαν άλλη μια δύσκολη εβδομάδα ενός ήδη δύσκολου μήνα για τη Wall Street, με τη μητέρα των αγορών να σημειώνει εβδομαδιαίες απώλειες της τάξης του 3,63% και μηνιαίες απώλειες πέριξ του 8,8%.

Ως εκ τούτου ο S&P500 βρίσκεται για άλλη μια φορά κοντά στην κρίσιμη ζώνη για την περαιτέρω τάση των 4100-4130 μονάδων όπως φαίνεται και στο παρακάτω εβδομαδιαίο διάγραμμα.

Το ερώτημα λοιπόν της εβδομάδας που μόλις ξεκινά είναι αν την Παρασκευή που μας έρχεται το εβδομαδιαίο κλείσιμο του S&P 500 θα είναι πάνω ή κάτω από αυτά τα κρίσιμα επίπεδα. Το διακύβευμα δεν είναι πλέον το ανοδικό momentum- αυτό έχει χαθεί από καιρό- αλλά αν θα οδηγηθούμε σε μια πιο βαθιά διόρθωση από το ποσοστό του 14,2% που ήδη έχει σημειωθεί από τα ιστορικά του υψηλά.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε κάτι κρίσιμο για την επενδυτική ψυχολογία. Τόσο για για τον Dow όσο και για τον S&P 500 αυτός ήταν ο χειρότερος μήνας από τον Μάρτιο του 2020, ενώ για τον τελευταίο σύμφωνα με την Dow Jones Market Data το φετινό πρώτο τετράμηνο ήταν το χειρότερο από την αντίστοιχη περίοδο που ολοκληρώθηκε το 1939.

Αλλά ούτε από το μέτωπο του τεχνολογικού δείκτη Nasdaq τα νέα είναι καλά, καθώς ο Απρίλιος ήταν ο χειρότερος μήνας από τον Οκτώβριο του 2008, ενώ η βουτιά της τάξης του 21,2% από την αρχή του έτους, καθιστά αυτό το τετράμηνο το χειρότερο από όταν δημιουργήθηκε ο δείκτης το 1971.

Πού αποδίδεται η βουτιά

Οι επιδόσεις αυτές βέβαια κάθε άλλο παρά αιφνιδίασαν τους «διαβασμένους» της αγοράς. Την προηγούμενη Δευτέρα αναλύσαμε εκτενώς όλους τους λόγους που συγκλίνουν στις κακές επιδόσεις των αγορών. (σ.σ περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ). 

Μεταξύ άλλων αναλύσαμε γιατί σε ένα περιβάλλον αύξησης -και μάλιστα επιθετικής- των επιτοκίων λόγω της ακραίας αύξησης του πληθωρισμού οι μετοχές ανάπτυξης εκ των πραγμάτων δεν είναι η νούμερο ένα επιλογή των επενδυτών και τι σημαίνει ο παρατεταμένος πόλεμος στην Ουκρανία, το νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και η επιβράδυνση που κυκλώνει τις οικονομίες σε παγκόσμιο επίπεδο και θέτει σε ομηρία τα εταιρικά κέρδη, ειδικά εκείνα του δεύτερου τριμήνου.

Ήδη κατά την ανακοίνωση των κερδών του πρώτου τριμήνου οι προβληματισμοί έχουν αρχίσει να πληθαίνουν. H Amazon και η Netflix σαφώς απογοήτευσαν με τις επιδόσεις τους ενώ η Αpple παρά το γεγονός ότι κράτησε ψηλά των πήχυ του πρώτου τριμήνου, εντούτοις προειδοποίησε ότι ενδέχεται να δεχθεί πλήγμα από 4 έως 8 δισ. λόγω των lockdowns στην Κίνα αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία.

Απογοητευτικό το guidance και για την Ιntel, η οποία μπορεί να «έσωσε» την παρτίδα του πρώτου τριμήνου, αλλά από ότι φαίνεται δύσκολα θα επαναλάβει τις επιδόσεις της τα επόμενα τρίμηνα του 2022.

Ανήσυχα και τα σήματα από την αγορά των ομολόγων, καθώς η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ σημείωσε απόδοση 2,885% ενώ σημειωτέον ο φετινός Απρίλιος του προσέδωσε τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Δεκέμβριο του 2009.

Και όλα αυτά πριν καν έχουμε τις ανακοινώσεις από τη Fed, η οποία αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ανακοινώσει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα από το 2000!

Δεν αποκλείεται επίσης να αρχίσει να μειώνει τον ισολογισμό της-έχει φτάσει αισίως τα 9 τρισ. δολάρια- κινούμενη στον αντίποδα των μεγάλης κλίμακας αγορών περιουσιακών στοιχείων που εφάρμοσε προκειμένου να στηρίξει την ανάπτυξη κατά την περίοδο της πανδημίας.

Βλέπετε, η αγορά των ομολόγων σταθερά εδώ και μήνες εκφράζει ολοένα και περισσότερο τις ανησυχίες της απέναντι στην διαφαινόμενη αλλαγή της νομισματικής πολιτικής, αλλά και στη διαφοροποίηση των ποιοτικών στοιχείων των μακροοικονομικών ανακοινώσεων.

Και ειδικά την εβδομάδα που μας πέρασε, το χαστούκι από το μακροοικονομικό μέτωπο ήταν μεγάλο. Η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, υποχωρώντας κατά 1,4%. Πρόκειται για μια μεγάλη ανατροπή καθώς οι προβλέψεις των αναλυτών ανέμεναν αύξηση κατά 1%.

Το δεύτερο χαστούκι ήρθε από την ανακοίνωση ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 7,8% το τρίμηνο, έναντι 7% το τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Τον φρενήρη ρυθμό του πληθωρισμού κατέδειξαν και τα νέα στοιχεία του δείκτη προσωπικών δαπανών, οι οποίες σε ετήσια βάση κινήθηκαν με ρυθμό 6,6% από το 6,4% του Φεβρουαρίου, καταγράφοντας νέο υψηλό από το 1981.

Βέβαια να σημειώσουμε ότι το πιο «στενό» δομικό μέτρο του δείκτη, το οποίο εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές του φαγητού και της ενέργειας και στο οποίο εστιάζει η Fed, κατέγραψε μικρότερη άνοδο κατά 0,3% σε μηνιαία βάση και σε ετήσια βάση σημείωσε μικρή μείωση στο 5,2% από το 5,3% του Φεβρουαρίου, εμφανίζοντας τον πρώτο μήνα υποχώρησης σε περισσότερο από ένα χρόνο.

Την ίδια στιγμή, ο δείκτης των ευρύτερων καταναλωτικών δαπανών σημείωσε έντονη αύξηση 1,1% τον Μάρτιο, αν και μικρότερη από του πληθωρισμού.

Τέλος, με σημαντικό ρυθμό αυξήθηκαν ημερομίσθια και μισθοί στις ΗΠΑ στο πρώτο τρίμηνο, αλλά επίσης χαμηλότερα από τον πληθωρισμό.

Δεν είναι όμως μόνο το βάρος του πληθωρισμού που λειτούργησε σαν βαρίδι για την αμερικανική οικονομία η οποία συρρικνώθηκε για πρώτη φορά από το 2020, όταν δέχθηκε το σοκ από την έναρξη της πανδημίας της Covid 19, αλλά και το βάρος της εκτόξευσης του εμπορικού ελλείμματος. Το τελευταίο έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, ανερχόμενο στα 113 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2022 από τα 87 δισ. δολάρια κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2021, αφαιρώντας 3,2 ποσοστιαίες μονάδες από το αμερικανικό ΑΕΠ καθώς οι εισαγωγές αντιστάθμισαν τις εξαγωγές.

Επιπλέον ένας από τους τομείς που παραδοσιακά συμβάλουν ιδιαίτερα στην ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, οι αμυντικές δαπάνες, υποχώρησαν κατα 8,5%, αφαιρώντας άλλο ένα τρίτο της ποσοστιαίας μονάδας από το ΑΕΠ. Και όλα αυτά με τις δαπάνες των νοικοκυριών προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό να παρουσιάζουν άνοδο κατά 2,7% - αύξηση 2,5% στο τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους- ενώ οι επενδύσεις των επιχειρήσεις σημείωσαν άλμα 15,3%.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι όσον αφορά το εμπορικό ισοζύγιο σύμφωνα με κάποιους αναλυτές υπάρχει η εξής παρένθεση: το εμπορικό ισοζύγιο χαρακτηρίζεται από την αύξηση των εισαγωγών, ειδικά όσον αφορά τα καταναλωτικά αγαθά, καθώς οι χονδρέμποροι και οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις προσπαθούν να αυξήσουν τα αποθέματά τους. Αυτό όμως λογικά δεν θα διαρκέσει πολύ και οι εισαγωγές σε εύθετο χρόνο θα μειωθούν, με αποτέλεσμα το θετικό εμπορικό ισοζύγιο να ενισχύσει την ανάπτυξη του αμερικανικού ΑΕΠ το δεύτερο ή και το τρίτο τρίμηνο.

Όπως και να έχει, οι αγορές δείχνουν ολοένα και πιο ανήσυχες και οι απώλειες που σημειώνονται κάθε μήνα κάθε άλλο παρά «επιδιορθώνονται» τον επόμενο, όπως είχαμε συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια.

Αυτό το πλαγιοκαθοδικό κανάλι που έχει αρχίσει να αναπτύσσει η αγορά είναι και το πιο επικίνδυνο όσον αφορά τις σωρρευτικές απώλειες στα χαρτοφυλάκια. Βλέπετε οι επενδυτές δεν «σοκάρονται» όπως γίνεται με τις απότομες και γενικευμένες σε όλο το εύρος της αγοράς πτώσεις, με αποτέλεσμα να υποδέχονται κάθε νέο χαμηλό της αγοράς σχεδόν σαν υπνωτισμένοι.

Πολύ φοβόμαστε ότι βρισκόμαστε ακριβώς στη φάση που θα επιφέρει σε βάθος χρόνου σοβαρές απώλειες στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.