Τι συμβαίνει με τις εταιρείες ΑΠΕ στις διεθνείς αγορές
Shutterstock
Shutterstock

Τι συμβαίνει με τις εταιρείες ΑΠΕ στις διεθνείς αγορές

O κλάδος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μέσα σε δύο μήνες έχει χάσει διεθνώς το 20%, ενώ από την αρχή του έτους ο δείκτης S&P Global Clean Energy καταγράφει απώλειες της τάξης του 31%, σε μια από τις χειρότερες επιδόσεις του από το 2013. 

Την ίδια στιγμή, πολλές εταιρείες του κλάδου, όπως για παράδειγμα η Nextera Energy, η οποία  μαζί με τις συνδεδεμένες οντότητες της είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο παραγωγός ανανεώσιμης ενέργειας από τον άνεμο και τον ήλιο και ταυτόχρονα η μεγαλύτερη εταιρεία συμμετοχών ηλεκτρικής ενέργειας σε κεφαλαιοποίηση με πάνω από 58 GW εγκατεστημένα, σημειώνουν απώλειες από την αρχή του έτους της τάξης του 40%.

Και όλα αυτά παρά τα δεκάδες δις δολάρια σε φορολογικές εκπτώσεις, επιδοτήσεις και δάνεια που έχουν προσφερθεί από τις κυβερνήσεις σε εταιρείες πράσινης ενέργειας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Ποιο είναι λοιπόν «το σκοτεινό σύννεφο» πάνω από τον κλάδο;

Δεν θέλει και ιδιαίτερη φαντασία για να κατανοήσει κανείς ότι ο τομέας των ΑΠΕ είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στην επιθετική αύξηση των επιτοκίων που λαμβάνει χώρα για παραπάνω από έναν χρόνο. Σύμφωνα δε με τις πρόσφατες δηλώσεις των Κεντρικών Τραπεζιτών τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για «μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Η ρητορική αυτή λειτούργησε ιδιαίτερα επιβαρυντικά για τον κλάδο και ειδικά για τις εταιρείες που έχουν συνάψει μακροπρόθεσμα συμβόλαια τα οποία έχουν καθορίσει την τιμή πώλησης της ενέργειας που θα παράγουν.

Την ίδια στιγμή, πέραν των υψηλών επιτοκίων που έχουν καταστήσει πολύ ακριβότερο το χρηματοδοτικό κόστος, ο πληθωρισμός έχει εκτοξεύσει και τα υπόλοιπα κόστη για τις πράσινες εταιρείες. 

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε την παρατήρηση του διαχειριστή Martin Frandsen σε πρόσφατες δηλώσεις του στους Financial Times όσον αφορά το γεγονός ότι «Πριν δύο χρόνια είχαμε μια τεράστια αύξηση στη δέσμευση για μηδενικές εκπομπές άνθρακα από τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες, κάτι που μεταφράστηκε σε πολλές επενδυτικές ευκαιρίες. Στη συνέχεια όμως, μας χτύπησε το πληθωριστικό κύμα και οι εταιρείες που «κλείδωσαν» τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας έμειναν πολύ εκτεθειμένες».

Οι εταιρείες αιολικής και ηλιακής ενέργειας ήταν εκείνες που επλήγησαν περισσότερο, με κάποιες όπως η σουηδική Vattenfall  ή η κορεατική CS Wind να δηλώνουν ότι το κόστος τους έχει αυξηθεί κατά 40%  και 28% αντίστοιχα από τις αρχές του Αυγούστου.

Σε πρόσφατη ανάλυση της η UBS για τη δανέζικη Ørsted, η οποία φέτος σημειώνει απώλειες της τάξης του 48%, αναφέρει ότι η ευαισθησία στα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσε να κοστίσει στην εταιρεία εως και 1,42 δις δολάρια.

Την Τετάρτη που μας πέρασε, η Nextera Energy προχώρησε σε καθοδική αναθεώρηση των προσδοκιών για την ανάπτυξη της στην επόμενη τριετία με τον διευθύνων σύμβολο να δηλώνει ανοιχτά ότι η αυστηρότερη νομισματική πολιτική και τα υψηλότερα επιτόκια επηρεάζουν τη χρηματοδότηση. Έτσι η εταιρεία μείωσε τον ετήσιο ρυθμό αύξησης της διανομής τους μετόχους από 12% σε 5%-8% έως το 2026, αφού πλέον  αναμένει να αυξήσει τα κέρδη της κατά 6%-8% ετησίως. 

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι πρόκειται για μια εταιρεία με εξαιρετικά ισχυρό ισολογισμό, βάση του οποίου μπορεί να υποστηρίξει το επενδυτικό της σχέδιο. Παρά ταύτα, η αβεβαιότητα έχει οδηγήσει την τιμή της μέσα σε έναν χρόνο  από τα 88 δολάρια  πέριξ των 50 δολαρίων.

Πέραν όμως της αύξησης του κόστους ανάπτυξης  και του χρηματοδοτικού κόστους, ο κλάδος έχει να αντιμετωπίσει και την πιθανότητα οι κρατικές ρυθμιστικές αρχές να επανεξετάσουν τις επενδύσεις των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας  με σκοπό την περικοπή κάποιων επενδυτικών σχεδίων. Κανείς επίσης δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα η ευνοϊκή φορολογική αντιμετώπιση να παύσει στο μέλλον να είναι τόσο υποστηρικτική. 

Αν και ειδικά στις ΗΠΑ δεν έχουμε δει ακόμη κανένα στοιχείο ότι οι ρυθμιστικές αρχές περικόπτουν τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, εντούτοις η απειλή λιγότερο γενναιόδωρων εκπτώσεων φόρου υπάρχει και ως εκ τούτου επηρεάζει τον κλάδο.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι πρωτοβουλίες όπως αυτή της  Νορβηγίας, η οποία αποφάσισε να εισαγάγει φόρο ενοικίου πόρων στην αιολική ενέργεια ξηράς από το 2024 και μετά, επιβαρύνουν επιπλέον το αρνητικό κλίμα στον κλάδο των ΑΠΕ. 

Αν και η νορβηγική κυβέρνηση τόνισε ότι οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις θα λάβουν «γενναιόδωρες ρυθμίσεις μετάβασης», εντούτοις τέτοιες αποφάσεις αυξάνουν την αβεβαιότητα των επενδυτών.

Συμπερασματικά, τα τρέχοντα επιχειρηματικά μοντέλα των ΑΠΕ δεν είναι κατάλληλα για έναν κόσμο με υψηλό πληθωρισμό και υψηλά επιτόκια, κάτι που υποδεικνύουν και τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2023.

Το ερώτημα βέβαια κλειδί για έναν επενδυτή είναι αν το μεγαλύτερο μέρος της «καταστροφής» στις αποτιμήσεις του κλάδου έχει ήδη συντελεστεί.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.