Τι «βλέπουν» οι θεσμικοί επενδυτές για την Fed και τα επιτόκια
Shutterstock
Shutterstock

Τι «βλέπουν» οι θεσμικοί επενδυτές για την Fed και τα επιτόκια

Για πρώτη φορά από τότε που η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια πριν από 18 μήνες, οι «ρωγμές» στην αγορά εργασίας ενθαρρύνουν μερικούς από τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές στην αγορά ομολόγων στο να ποντάρουν οτι ο κύκλος σύσφιξης επιτέλους έφτασε στο τέλος.

Με τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν ότι η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ αποθερμαίνεται, η προτίμηση για διετή αμερικανικά ομόλογα ενισχύεται με τους διαχειριστές της BlackRock να τα θεωρούν «εκκωφαντικό buy». 

H προοπτική ολοκλήρωσης του πιο επιθετικού κύκλου επιτοκιακών αυξήσεων των τελευταίων δεκαετιών από τη Fed στρέφει τους θεσμικούς σε ένα άλλο δημοφιλές trade σε φάσεις ολοκλήρωσης κύκλων σύσφιξης, την αύξηση της ανοδικής κλίση της καμπύλης των αποδόσεων.

Το σκεπτικό είναι η στροφή του ενδιαφέροντος της αγοράς στο πότε θα αρχίσει η Fed να μειώνει το κόστος χρήματος, τα μικρής διάρκειας ομόλογα θα ευνοηθούν περισσότερο από τα μακράς διάρκειας.

Όπως επισημαίνουν τα στελέχη της Pimco που έχει ενεργητικό $1,8 τρισ. υπό διαχείριση, αν η Fed έχει τελειώσει με τον κύκλο σύσφιξης τότε το ζητούμενο πλέον είναι πότε θα έρθει η πρώτη μείωση που θα κάνει πιο απότομη την κλίση της καμπύλης αποδόσεων.

Με τον πληθωρισμό στην οικονομία των ΗΠΑ να υποχωρεί, η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας παρέμενε το κύριο εμπόδιο που δυσκόλευε τη Fed να σταματήσει τις αυξήσεις μετά την άνοδο του παρεμβατικού επιτοκίου στο εύρος του 5,25%-5,50%.

Τα τελευταία στοιχεία την προηγούμενη εβδομάδα έδειξαν οτι το ποσοστό ανεργίας ανέβηκε στο 3,8%, επίπεδο που είχαμε να δούμε από τον Φεβρουάριο του 2022, ενώ παράλληλα οι μισθολογικές αυξήσεις συγκρατήθηκαν.

Οι επιπτώσεις των επιτοκιακών αυξήσεων που άρχισε η Fed τον Μάρτιο του 2022 δεν έχουν μεταδοθεί πλήρως στην πραγματική οικονομία ακόμη, εκτιμά ο Alan Blinder, αντιπρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας την περίοδο 1994-96. 

Τους τελευταίους 18 μήνες η Fed ανέβασε το εύρος του παρεμβατικού επιτοκίου κατά 525 μονάδες βάσης στο 5,25%-5,50%.

Σύμφωνα με τον Blinder, ο δομικός πληθωρισμός τείνει να αντιδρά στη νομισματική πολιτική με πιο αργό ρυθμό απ' ό,τι ο δείκτης τιμών καταναλωτή. Αυτό σε συνδυασμό με τις αναμενόμενες καθυστερήσεις στη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να παύσει τις αυξήσεις για παρατεταμένο διάστημα ώστε να παρακολουθήσει τις μακροοικονομικές εξελίξεις.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, όπως μετράται από τον δείκτη PCE (Personal Consumption Expenditures) που προτιμά η Fed, είναι στο 3,3%, αρκετά πάνω από το στόχο του 2%. Ο δε δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές τροφίμων και ενέργειας είναι ακόμη υψηλότερος στο 4,2%.

Το τελευταίο χιλιόμετρο της προσπάθειας να υποχωρήσει ο πληθωρισμός μπορεί να αποδειχτεί δύσκολο για τη Fed, αλλά μόλις το πρώτο ψηφίο γράψει 2, ακόμη και αν το δεύτερο δείξει 2,8%, η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να χαλαρώνει όσον αφορά στον πληθωρισμό.

Μπορεί να κρίνει ότι το κόστος από άποψης ΑΕΠ και ποσοστού ανεργίας για να πάει από το 2,8% στο 2% θα είναι πολύ υψηλό, αλλά δεν θα πει ποτέ δημοσίως ότι αλλάζει τον στόχο για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τον Blinder.