Θετικό δείγμα γραφής στις δημόσιες εγγραφές παγκοσμίως

Θετικό δείγμα γραφής στις δημόσιες εγγραφές παγκοσμίως

Το πρώτο εξάμηνο στην αγορά των Δημοσίων Προσφορών για την εισαγωγή των εταιριών στα χρηματιστήρια δεν παρουσίασε μια ομοιόμορφη εικόνα.

Η δυναμική έχει γίνει όλο και πιο κατακερματισμένη σε διάφορες γεωγραφικές ζώνες, διαμορφωμένη και από τις διαφορετικές φάσεις οικονομικής ανάπτυξης, τις άνισες επιπτώσεις των εμπορικών δασμών, πολιτικές αποφάσεις και εν τέλει την διάθεση των επενδυτών για ανάληψη κινδύνου.

Πριν από ένα χρόνο η Κίνα αντιπροσώπευε το 12% των παγκόσμιων εσόδων από δημόσιες εγγραφές, ενώ στην Ευρώπη αναλογούσε το 27%.

Μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2025, σε μια εντυπωσιακή αντιστροφή, η Κίνα αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο όλων των παγκόσμιων εσόδων από αναδοχές Δημοσίων Εγγραφών ενώ η Ευρώπη έχει υποχωρήσει στο 10%.

Αυτή η δραματική μεταβολή αντανακλά την δυναμική που διαμορφώνει το παγκόσμιο τοπίο των Δημοσίων Εγγραφών/ΑΜΚ, όπου 539 συμφωνίες συγκέντρωσαν 61,4 δισ. δολάρια ΗΠΑ, σχεδόν όσα είχαν πραγματοποιηθεί και το περυσινό διάστημα. To α’ εξάμηνο έκλεισε με μείωση 4% στο πλήθος των εταιριών που πήραν θέση σε μια οργανωμένη αγορά (539) σε σχέση με πέρυσι ωστόσο τα αντληθέντα κεφάλαια αυξήθηκαν κατά 17% σε σχέση με πέρυσι φθάνοντας τα 61,4 δισ. δολάρια. 

Η πολιτική αβεβαιότητα και η μεταβλητότητα της αγοράς (ειδικά τον Απρίλιο) αποτέλεσαν καθοριστικούς παράγοντες του πρώτου εξαμήνου του 2025. Είναι ενδεικτικό ότι ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE Volatility Index (VIX) κυμάνθηκε μεταξύ από 14,8 έως 52,3 - ένα εύρος πέντε φορές μεγαλύτερο από την αντίστοιχη περίοδο του 2024.

Με αφορμή την αβέβαιη εμπορική πολιτική των ΗΠΑ και τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή η αυξημένη μεταβλητότητα οδήγησε πολλές υποψήφιες εταιρείες να επαναπροσδιορίσουν τις στρατηγικές εισόδους σε οργανωμένες αγορές και να παραμείνουν ιδιωτικές ή να επιδιώξουν εισαγωγές με μικρότερα μεγέθη μετοχικών ποσοστών.

Το δεύτερο τρίμηνο πραγματοποιήθηκαν 241 δημόσιες εγγραφές με τις εταιρίες να αντλούν κεφάλαια ύψους 31,5 δισ. δολαρίων ΗΠΑ, που ήταν η ασθενέστερη επίδοση δεύτερου τριμήνου από το 2020. Η γεωγραφική ζώνη Ασίας-Ειρηνικού ηγήθηκε των αντληθέντων κεφαλαίων η Μέση Ανατολή ξεχώρισε με σημαντική αύξηση σε πλήθος ονομάτων έναντι πέρυσι ενώ η στις ΗΠΑ το αποτέλεσμα έδειξε σταθεροποίηση σε σχέση με πέρυσι.

Αντίθετα, η Ευρώπη και η Ινδία παρουσίασαν μείωση. Οι ΗΠΑ, η Ινδία και Κίνα ξεκίνησαν η καθεμία με περισσότερες από 100 δημόσιες εγγραφές το πρώτο εξάμηνο του 2025. Οι ΗΠΑ ηγήθηκαν με 109 δημόσιες εγγραφές, σημειώνοντας την ισχυρότερη επίδοση του πρώτου εξαμήνου από την κορύφωση του 2021.

Ενώ ο αριθμός των συναλλαγών αυξήθηκε, τα συνολικά έσοδα μειώθηκαν. Ο δείκτης τιμής προς κέρδη (P/E) των νεοεισαγομένων εταιριών παρέμεινε γύρω στο 27, περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2024.

Η Ινδία, είδε 30% πτώση στον όγκο των ΑΜΚ σε ετήσια βάση, με τα έσοδα ωστόσο να παραμένουν σταθερά. Η αγορά είχε ένα αργό ξεκίνημα για το 2025 λόγω της συνεχιζόμενης μεταβλητότητας των μετοχών, λόγω παγκόσμιων και εγχώριων παραγόντων. Παρά τον υψηλό δείκτη P/E, ο οποίος είναι παρόμοιος με τα επίπεδα των ΗΠΑ, εμφανίζονται σημάδια ανάκαμψης που υποστηρίζονται από μια υγιή ροή εισαγωγών με ευνοϊκούς δείκτες ανάπτυξης, κυβερνητική υποστήριξη και αυξανόμενη συμμετοχή μικροεπενδυτών.

Επιμέρους, οι δημόσιες εγγραφές στον βιομηχανικό τομέα είχαν περισσότερο εστίαση σε τομείς της εφοδιαστικής αλυσίδας Οι δημόσιες εγγραφές στον τομέα της ενέργειας στρέφονται προς τις στρατηγικές υποδομές ενώ η αμυντική τεχνολογία (defense tech) κερδίζει έδαφος εν μέσω της αύξησης των παγκόσμιων αμυντικών προϋπολογισμών.

Οι δημόσιες εγγραφές στις βιοεπιστήμες προσελκύουν το ενδιαφέρον μέσω της καινοτομίας της βιοτεχνολογίας. Η τεχνολογία παραμένει βασικός τομέας ενδιαφέροντος με άξονα την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις υποδομές cloud να προσελκύουν βιώσιμα κεφάλαια. Τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και η fintech αποκτούν νέα δυναμική, με τους πρωτοπόρους του stablecoin να συγκαταλέγονται μεταξύ των παικτών

Σε αυτό το σκηνικό αβεβαιότητας της αγοράς και των διαρθρωτικών αλλαγών, η διασυνοριακή δραστηριότητα των IPO έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, αντιπροσωπεύοντας το 14% των συνολικών παγκόσμιων συμφωνιών. Οι ΗΠΑ έγιναν ο βασικός προορισμός, με το 93% των παγκόσμιων διασυνοριακών συναλλαγών να επιλέγουν να εισαχθούν στις ΗΠΑ από μόλις 30% το 2016.

Αυτή η μετανάστευση κεφαλαίων δεν αντιπροσωπεύει τίποτε λιγότερο από μια θεμελιώδη επανασύνδεση των παγκόσμιων κεφαλαιακών ροών, με επικεφαλής τις εταιρείες της Κίνας και της Σιγκαπούρης, οι οποίες προσελκύστηκαν από το premium αποτίμησης της αμερικανικής αγοράς. Όσον αφορά το μέλλον, οι προοπτικές παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξες δεδομένης της ροής ονομάτων που αναμένουν την έγκριση εισαγωγής στα χρηματιστήρια καθώς το κλίμα στις αγορές παραμένει ευνοϊκό.