Το 1950 o πασίγνωστος οικονομολόγος και φιλελεύθερος John Kenneth Galbraith είχε κάνει μια ζοφερή αναφορά στον καπιταλισμό. Ουσιαστικά είχε επισημάνει ότι η διαφήμιση δημιουργεί ψεύτικες ανάγκες πυροδοτώντας υψηλότερη κατανάλωση χωρίς οι άνθρωποι να είναι καλύτερα. Κατ΄επέκταση, η οικονομία μεγεθύνεται χωρίς να βελτιώνεται η ανθρωπότητα. Ασχέτως αν έχει δίκιο ή όχι, πόσα τελικά από αυτά που καταναλώνουμε σχετίζονται με τα ''θέλω'' μας και πόσα με τις ανάγκες μας;
Ο Mark Whitehouse, γνωστός δημοσιογράφος και οικονομολόγος του Bloomberg απαντά με μια δική του κατηγοριοποίηση ''μη αναγκαίων'' προϊόντων τα οποία επεξεργάζεται και αποκαλύπτει ότι για το 3ο τρίμηνο του 2017 η λίστα αυτή αποτελούσε το 18,5% των συνολικών καταναλωτικών εξόδων των ΗΠΑ. Μάλιστα, το επίπεδο αυτό εμφανίζεται ως το υψηλότερο από τον Ιούνιο του 2000.
Ο ίδιος σημειώνει ότι ο υπολογισμός έχει βάση ονομαστικές αξίες σε δολάρια ΗΠΑ, οπότε αν οι τιμές αυτών των προϊόντων ανεβαίνουν σχετικά περισσότερο, αυτό σίγουρα επηρεάζει τα δεδομένα. Προσωπικά συνέδεσα τα στοιχεία του άρθρου του Μ. Whitehouse με την άνοδο του διαπραγματεύσιμου αμοιβαίου κεφαλαίου (sector ETF) XLY US ''consumer discretionary'', το οποίο έχει διπλασιάσει την τελευταία 5ετία. Πόσο από αυτή την άνοδο των μετοχών του κλάδου οφείλεται στην άνοδο των τιμών; Από ένα σημείο και έπειτα συμφωνώ με τον J.K. Galbraith.
Νίκος Καυκάς
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.