Τη «βεντάλια» όλων των μεγάλων θεμάτων εμφανίζεται διατεθειμένος να ανοίξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας μπροστά του δύο χρόνια, καθοριστικά για το αποτύπωμα της διακυβέρνησής του. Η συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ήταν ενδεικτική των προθέσεων του πρωθυπουργού, ο οποίος επέλεξε να παρουσιάσει μια ατζέντα πολιτικών, που μετά βεβαιότητας θα προκαλέσουν και αντιδράσεις, ενδεχομένως να επανακαθορίσουν και συσχετισμούς στο πολιτικό σκηνικό.
Σε μια χώρα, όπου το καθεστώς εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων αποτελεί περίπου το «ιερό δισκοπότηρο», ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ξεκάθαρα ότι ο ίδιος θα εισηγηθεί στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης, που θα αρχίσει στα τέλη του 2025, την αναθεώρηση του άρθρου 103, δηλαδή την άρση της μονιμότητας, όχι μόνο για πειθαρχικούς λόγους, αλλά και για λόγους ανεπάρκειας στην εργασία και μάλιστα για το σύνολο των υπαλλήλων, που ήδη υπηρετούν στο δημόσιο, όχι μόνο δηλαδή για όσους προσληφθούν στο μέλλον.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε την αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού των δημοσίων υπηρεσιών ως μια διαδικασία που δεν είναι προαιρετική, όπως είπε και δίνοντας προέκταση στη δήλωσή του ότι «δε νοείται εκπαιδευτικός που αρνείται την αξιολόγηση να βρίσκεται στο σχολείο», επανέλαβε ότι όποιος δεν αποδέχεται τη διαδικασία θα υφίσταται κυρώσεις.
Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι σήμερα υπάρχουν τα εργαλεία, που μπορούν να διασφαλίσουν την εγκυρότητα της αξιολόγησης, αναγνώρισε ότι χρειάζεται χρόνος για να «ριζώσει» αυτό το σύστημα, σημείωσε, όμως, ότι η λογική των κομματικών απολύσεων έχει ξεπεραστεί, δηλώνοντας ότι η μονιμότητα δεν μπορεί να παραμείνει ως «δύναμη αδράνειας».
«Η Νέα Δημοκρατία θα εισηγηθεί την αναθεώρηση του άρθρου 103» ήταν το ευθύ μήνυμα του πρωθυπουργού, ο οποίος προανήγγειλε και την συνταγματική κατοχύρωση της αξιολόγησης και «έδειξε» ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ επισημαίνοντας ότι είτε στην παρούσα Βουλή, είτε στην επόμενη, η συγκεκριμένη αλλαγή θα απαιτήσει τη θετική ψήφο 180 βουλευτών, άρα θα χρειαστεί η συναίνεση και άλλων κομμάτων.
Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΠΑΣΟΚ, ως τη μοναδική δύναμη με την οποία μπορεί να αναζητηθεί κοινός τόπος σε συγκεκριμένα θέματα, ήταν παράλληλη με την οξύτατη κριτική, που άσκησε στο πρόσωπο του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η υποσημείωσή του περί «ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη» όταν επέρριπτε στη Χαριλάου Τρικούπη τη μομφή του λαϊκισμού στη διαχείριση για παράδειγμα των Τεμπών, ήταν χαρακτηριστική.
«Έχω την απαίτηση από το ΠΑΣΟΚ να μην καβαλάει το όχημα του λαϊκισμού και να καταθέσει προτάσεις που να μπορούν να αποτελέσουν βάση συζήτησης» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη αλληθωρίζει προς άλλες κατευθύνσεις».
Το δεύτερο μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη απευθύνθηκε στον Τούρκο πρόεδρο και αφορά στον πυρήνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως αυτές έχουν καθοριστεί τα τελευταία 30 χρόνια, όσο δηλαδή βρίσκεται σε ισχύ το casus belli της Άγκυρας. Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την Τουρκία να αποσύρει από το τραπέζι την αιτία πολέμου, που έχει θέσει, δηλώνοντας ότι ο ίδιος προτίθεται να το ζητήσει από τον Ταγίπ Ερντογάν στην επόμενη συνάντησή τους, κατά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.
Ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε και για τις εξελίξεις στη Γάζα, θέμα για το οποίο η κυβέρνηση δέχεται σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση, μιλώντας για αδικαιολόγητη και απαράδεκτη στάση του Ισραήλ και καλώντας το να σταματήσει τις επιχειρήσεις για να αποκατασταθεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Στις πολιτικές με μεταρρυθμιστικό πρόσημο και αποτύπωμα στις «χρόνιες παθογένειες» όπως συνηθίζει να λέει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σαφές ότι εντάσσει και τον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Με τα πανεπιστήμια και την ασφάλεια στους χώρους των ιδρυμάτων, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τον στόχο να «σπάει η λογική» που επικρατούσε έως σήμερα, την ώρα, που στην κυβερνητική ατζέντα της συνταγματικής αναθεώρησης παραμένει το άρθρο 16 για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Στην ίδια ατζέντα περιλαμβάνονται ακόμη το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών, ο τρόπος εκλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, αλλά και το άρθρο 24 που αφορά στο οικιστικό. Η ατζέντα της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι σαφές ότι θα αποτελέσει το πεδίο αναμέτρησης της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ, με επίδικο την επόμενη ημέρα και το ποια τελικά πολιτική δύναμη μπορεί να δώσει απαντήσεις στους προβληματισμούς, που διατυπώνει κατά κύριο λόγο ο χώρος του κέντρου και μια μεγάλη μερίδα πολιτών, που ζητά αλλαγές στην ουσία λειτουργίας του κράτους και της χώρας.
«Ελπίζω στην αναθεώρηση το ΠΑΣΟΚ να σοβαρευτεί, δεν μπορώ να σκεφτώ άλλο κόμμα που μπορούμε να βρούμε 180 βουλευτές» ήταν η αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, κάνοντας σαφές ότι αυτό θα είναι ένα κρίσιμο πεδίο αναμέτρησης στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές.
Έστω και ακροθιγώς, ο πρωθυπουργός έθεσε και το πλαίσιο αναμέτρησης με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, ουσιαστικά διαχωρίζοντας το ΠΑΣΟΚ από κόμματα, που όπως είπε, χρησιμοποιούν αντιπολιτευτικό τόνο, που «έχει ξεφύγει από τα όρια». Στη συνέντευξη αυτή, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε, ίσως για πρώτη φορά τόσο ευθέως και στον Αντώνη Σαμαρά και το άρθρο του πρώην πρωθυπουργού, όπου μιλούσε για κυβέρνηση Μητσοτάκη και όχι Νέας Δημοκρατίας. «Ναι είναι πολιτική Μητσοτάκη γιατί είμαι αρχηγός της ΝΔ και πρωθυπουργός» ήταν το σχόλιο, με την υποσημείωση ότι «είναι εκτός κόμματος, έχει την άποψή του».
Παράλληλα, με τη σφραγίδα στην Συνταγματική Αναθεώρηση, που ο ίδιος δηλώνει ότι θέλει να αφήσει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τους άξονες της οικονομικής πολιτικής, εμμένοντας στον στόχο αύξησης των εισοδημάτων και μείωσης των φόρων και ανοίγοντας «παράθυρο» για εξαγγελίες στη ΔΕΘ, που θα εστιάζουν στη μεσαία τάξη. Δίνοντας ουσιαστικά και το κριτήριο, που ο ίδιος θα προτάξει στους πολίτες στο τέλος της τετραετίας, ο κ. Μητσοτάκης εστίασε στην υλοποίηση των δεσμεύσεων, που ανέλαβε το 2023 για την οικονομία και για κρίσιμους τομείς, όπως η υγεία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε και το στίγμα των προθέσεών του στην κοινοβουλευτική «μάχη» που έρχεται για την τραγωδία των Τεμπών.
«Δεν είναι δουλειά της Βουλής να αποδίδει κατηγορίες» επιμένει, «δείχνοντας» τον δρόμο του φυσικού δικαστή και στον Κώστα Καραμανλή, όπως συνέβη με τον Χρήστο Τριαντόπουλο.
Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την αντιπολίτευση για εργαλειοποίηση και της απέδωσε ως μοναδικό στόχο να πλήξει την κυβέρνηση. «Κακούργημα δε βλέπουμε» ξεκαθάρισε για τον πρώην υπουργό μεταφορών, παραπέμποντας στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας τις επόμενες ημέρες και δηλώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση, η κυβερνητική πλειοψηφία θα συνταχθεί με τις αποφάσεις του Δικαστικού Συμβουλίου.
Και για το θέμα αυτό, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ειδικά στη στάση του ΠΑΣΟΚ, καταλογίζοντας στην Χαριλάου Τρικούπη ότι «αισθάνεται ότι πρέπει να ανταγωνιστεί την κ. Κωνσταντοπούλου» και λέγοντας χαρακτηριστικά, «περίμενα κάτι πολύ καλύτερο».