Θα αντέξει στη δίνη της Ρωσο-ουκρανικής διένεξης το Χρηματιστήριο;

Θα αντέξει στη δίνη της Ρωσο-ουκρανικής διένεξης το Χρηματιστήριο;

Στη δίνη των διεθνών  ανησυχιών που προέρχονται κυρίως από τις εξελίξεις στη Ρωσο-Ουκρανική διαμάχη στροβιλίστηκε και το Ελληνικό Χρηματιστήριο χθες, που  απώλεσε 1,4 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίησή του. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 2,1% με συνολικό τζίρο 132 εκατ. ευρώ, που πάντως τα 20 εκατ. ευρώ εξ αυτών προήλθαν από τη μετοχή της Ευρωπαϊκής Πίστης.

Το ΔΣ της εταιρείας ανακοίνωσε ότι Allianz υπέβαλε προαιρετική δημόσια πρόταση για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της εταιρείας αντί προσφερόμενου ανταλλάγματος που ανέρχεται σε 7,8€ ανά μετοχή.  Η Allianz υπέγραψε με διάφορους μετόχους συμφωνίες αγοραπωλησίας μετοχών, για την απόκτηση πριν το τέλος της Δημόσιας Πρότασης, μετοχές που εκπροσωπούν συνολικά το 72,2% των μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας. 

Πρόκειται για μια ακόμα ένδειξη εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών σε ποιοτικές ελληνικές εταιρείες που παρά τα προβλήματα της εποχής έχουν αξιόπιστη πορεία και καλά θεμελιώδη. Το πρόβλημα είναι κατά πόσον Έλληνες θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές έχουν εμπράκτως την ίδια άποψη με τους ξένους επενδυτές  ή βρίσκονται ακόμα υπό την «επήρεια» της εποχής των ισχνών χρηματιστηριακών αγελάδων των μνημονιακών χρόνων.

Προς επίρρωση αυτών, η αγορά «ακούει» για ενδεχόμενη  είσοδο στρατηγικού επενδυτή Τrade Estates AEEAΠ, του Ομίλου Fourlis με ποσοστό περί το 20% πριν την εισαγωγή  των μετοχών της εταιρείας στο Χρηματιστήριο κατά το δεύτερο εξάμηνο της τρέχουσας χρονιάς.

Επιστρέφοντας στα διεθνή, το chicken game μεταξύ Ρωσίας–Δύσης συνεχίζεται: από τη μια μεριά  να έρχονται πληροφορίες για εκτιμήσεις Αμερικανών αξιωματούχων  περί εισβολής της Ρωσίας, και από την άλλη μεριά τη Μόσχα να διαψεύδει με κατηγορηματικό τρόπο. Στη φάση αυτή πρόθεση των ΗΠΑ είναι να χρεώνει στους Ρώσους την πρόθεση επέμβασης σε ένα ανεξάρτητο κράτος ως αντίβαρο στις προθέσεις Πούτιν που χρησιμοποιεί τακτική εκφοβισμού ως όπλο για την αναθεωρητική του πολιτική.

Αποτέλεσμα είναι ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε κάτι που όλοι απεύχονται, καθώς μια ενδεχόμενη σύρραξη θα έφερνε σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τους Γερμανούς και όλες τις χώρες τις Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, κυρίως λόγω της μεγάλης εξάρτησής τους από το Ρωσικό Φυσικό Αέριο. Όλοι πλέον γνωρίζουν ότι η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους και η συμμετοχή του στον πληθωρισμό οφείλεται κυρίως σε αυτό. 

 Το πρώτο εξάμηνο του 2021 η Ελλάδα εισήγαγε το 45,8% του συνόλου των εισαγωγών της σε Ρωσικό αέριο, ενώ Ουγγαρία-Πολωνία-Σλοβακία-Αυστρία-Σλοβενία- Ρουμανία-Βουλγαρία-Τσεχία και όλες οι χώρες της Βαλτικής και η Φινλανδία κινούνται από 60% έως 100% των εισαγωγών τους με Ρώσικο φυσικό Αέριο.

Αγορές και ελληνικό Χρηματιστήριο

Ο μεγαλύτερος εχθρός των χρηματιστηριακών αγορών είναι η αβεβαιότητα και αυτή τη στιγμή προβάλλει ως η μόνη βεβαιότητα. Η μεταβλητότητα έχει την τιμητική της και όσο συνεχίζεται το πρόβλημα χωρίς κάποια ουσιαστική λύση, οι αγορές θα παλινωδούν. Τα ενημερωτικά μέσα θα συνεχίσουν να μεταφέρουν πληροφορίες από το διπλωματικό –και όχι- μόνο μέτωπο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν «φοβισμένοι» αγοραστές, αλλά και «φοβισμένοι» πωλητές. 

Η συμπεριφορά του ΧΑΑ έχει μεταβληθεί επί τα βελτίω από την αρχή του χρόνου, κυρίως λόγω της ενεργοποίησης ξένων χαρτοφυλακίων στον Τραπεζικό κλάδο, ο οποίος έχει αυξήσει τη βαρύτητά του στο σύνολο της αγοράς, οδηγώντας την αρκετές φορές σε θετική αυτονόμηση, αλλά και σε συγκρατημένη συμπεριφορά -σε αντίθεση με παλιότερα-, όταν οι διεθνείς αγορές «κοκκινίζουν».

Η  «μικρή» εικόνα επομένως είναι απολύτως συγκεχυμένη όσον αφορά την τάση της αγοράς  καθώς το μείγμα,  ενδεχόμενης σύρραξης- ενεργειακού κόστους-πληθωρισμός-άνοδος επιτοκίων, φαντάζει πραγματικά εκρηκτικό. Όμως, υπάρχει και η μεγάλη εικόνα: Η διαφαινόμενη μετατροπή της νόσου του Covid-19 σε ενδημική, η ύφεση των τιμών της ενέργειας, η επικείμενη εισροή των τεράστιων κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, η επιστροφή του πληθωρισμού σε «υγιή» επίπεδα, η είσοδος ξένων στρατηγικών επενδυτών σε συγκεκριμένους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, τα τελευταία χιλιόμετρα προς την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, game changer για την πορεία της χώρας.

Γενικός Δείκτης - Εβδομαδιαίο Γράφημα

Η ανοδική διάτρηση των 949,2 μονάδων, άνοιξε το δρόμο προς υψηλότερα επίπεδα και όσο ο δείκτης κινείται σε εβδομαδιαίο γράφημα πάνω από τις 929- 931 μονάδες, διατηρείται σε ισχύ. Επιβεβαίωση (retest) αυτής της ζώνης ή της ελαφρά κατερχόμενης Κ λίγο χαμηλότερα, θα δώσει καινούργια ώθηση στους αγοραστές. Αντίθετα, καθοδική διάσπαση αυτού του επιπέδου, θα ανοίξει το δρόμο προς τις 904 μονάδες και κατόπιν προς τον απλό κινητό μέσο των 50 εβδομάδων στις 897 μονάδες.

Δείκτης τραπεζών - Εβδομαδιαίο Γράφημα

Η δυναμική κίνηση του κλαδικού δείκτη-ορόσημο για την πορεία της αγοράς, προσέγγισε και υπερέβη τη μεγάλη περιοριστική κατερχόμενη από τα υψηλά του 2017, με υψηλό τις 748 μονάδες. Επαναφορά του δείκτη κάτω από τις  720 μονάδες, θα ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των πωλητών, με επόμενο στόχο τη στήριξη των 670 μονάδων. Αντίθετα, αν σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο δείκτης κρατήσει τις 720 μονάδες, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επαναφορά προς την επόμενη αντίσταση των 770 μονάδων. Παραμένει στο όριο των 70 μονάδων ο εβδομαδιαίος ταλαντωτής RSI 14, επιβεβαιώνοντας προς το παρόν το ανοδικό σενάριο.