Τα στοιχεία του ΑΕΠ της Ευρωζώνης πιέζουν τις ευρωαγορές

Τα στοιχεία του ΑΕΠ της Ευρωζώνης πιέζουν τις ευρωαγορές

Κλιμακώθηκαν οι πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές μετά το μεσημέρι, καθώς τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το ΑΕΠ γ'' τριμήνου της ευρωζώνης έδειξαν μικρότερη και πιο αργή ανάπτυξη. Πλέον η πτώση διευρύνθηκε, ενώ θυμίζουμε ότι οι ευρωπαϊκές αγορές προέρχονται από τη χθεσινή ιδιαίτερα μεγάλη «βουτιά» σε ποσοστό έως και 2,35%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας της ευρωζώνης συνεχίστηκε το γ'' τρίμηνο, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 0,3%, έναντι αύξησης 0,4% που ήταν στο β'' τρίμηνο και 0,5% στο α'' τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 1,6%.

Γερμανία και Γαλλία, οι δυο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, εμφάνισαν ρυθμό ανάπτυξης 0,3% σε τριμηνιαία βάση όπως ήταν και οι εκτιμήσεις, ενώ μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης από το ενεμενόμενο είχαν οικονομίες όπως Ιταλία και Ολλανδία.

Πλέον η προσοχή των επενδυτών εστιάζεται στην ανακοίνωση των λιανικών πωλήσεων και των τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ. 

Σε ότι αφορά τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, η εικόνα έως τώρα είναι μεικτή, καθώς σύμφωνα με το Reuters σχεδόν οι μισές εταιρείες του Stoxx 600 έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου χαμηότερα των προσδοκιών.

Σε πιο ευρύτερο επίπεδο, οι καταλύτες που θα οριοθετήσουν το momentum των διεθνών αγορών είναι οι προσδοκίες για την απόφαση της Fed το Δεκέμβριο σε σχέση με τα επιτόκια, οι δηλώσεις M. Draghi χθες για την ποσοτική χαλάρωση και τα όποια μέτρα παρθούν, τα εταιρικά αποτελέσματα, τα deals, αλλά και η πτώση των τιμών του πετρελαίου... Χθες, θυμίζουμε, οι τιμές του πετρελαίου κατρακύλησαν σε χαμηλό δυόμισι μηνών, ενώ ο χρυσός υποχώρησε σε χαμηλό 5ετίας!

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi μιλώντας χθες στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω χαλάρωσης της πολιτικής υπογραμμίζοντας ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι είναι ξεκάθαρα ορατοί.

Ο ίδιος, προειδοποίησε ότι η δυναμική του πληθωρισμού έχει μερικώς αποδυναμωθεί, κυρίως λόγω των χαμηλότερων τιμών του πετρελαίου και των καθυστερημένων επιδράσεων από το πιο ισχυρό ευρώ.

Παρ'' όλα αυτά, η ανησυχία των επενδυτών δεν κατευνάστηκε, ενώ σήμερα γίνεται μια προσπάθεια να βγουν άμυνες και αναχώματα παρά το αρχικά πτωτικό ξεκίνημα

Κατά τα λοιπά το μπαράζ των δηλώσεων των αξιωματούχων της Fed δεν φώτισε περαιτέρω σχετικά με το αν τελικώς η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αποφασίσει την αύξηση των επιτοκίων τον προσεχή Δεκέμβριο, παρ'' ότι οι αναλυτές συγκλίνουν ελαφρώς προς αυτή την προοπτική. Αν γίνει, θα είναι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων από Fed από το 2006!

Μέσα σ'' αυτές τις συνθήκες ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης διαπραγματεύεται στις 10.681 μονάδες με απώλειες 0,94%, ο CAC 40 στο Παρίσι βρίσκεται στις 4.797 μονάδες με πτώση 1,23%, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο διαπραγματεύεται στις 6.120 μονάδες με πτώση 0,95%.

Στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας που χθες είχαν μεγάλη πτώση έως και 2,35%, ο δείκτης ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη βρίσκεται στις 10.070 μονάδες με νέες απώλειες 0,73%, ενώ ο FTSE MΙΒ στο Μιλάνο διαπραγματεύεται στις 21.742 μονάδες υποχωρώντας σε ποσοστό 0,54%. Ο σύνθετος Stoxx 600 βρίσκεται στις 369 μονάδες με απώλειες 0,96%.