Τα μαύρα σύννεφα στα microchips και οι ευκαιρίες
Χρηματιστήρια

Τα μαύρα σύννεφα στα microchips και οι ευκαιρίες

Οι μετοχές του παγκόσμιου κλάδου των κατασκευαστών chips, βρίσκονται αντιμέτωπες με δυο εντελώς διαφορετικές τάσεις. Η πρώτη τάση σχετίζεται με την αύξηση της ζήτησης για chips από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης. Και η δεύτερη με την αποκλιμάκωση της ζήτησης για ημιαγωγούς για βιομηχανική χρήση, λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας και των ρυθμών ανάπτυξης.

Έτσι ενώ η μετοχή της Nvidia (NVDA) εξακολουθεί να κινείται ανοδικά κυρίως λόγω της εξειδίκευσης της στις ψηφιακές απαιτήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης, άλλοι μεγάλοι παίκτες του χώρου όπως η TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co) (TSM) από την Ταϊβάν, η SK Hynix (KS:000660) και η Samsung Electronics (KS:0059300) από την Νότιο Κορέα και η Semiconductor Manufacturing International Corp (HK:0981) και η Hua Hong Semiconductor Ltd (HK:1347), έχουν δει τις μετοχές τους να υποχωρούν. 

Η μείωση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας της TSMC, της Samsung και της SK Hynix, έχει οδηγήσει και στη μείωση των παραγγελιών πρώτων υλών, από τους προμηθευτές τους, με τη ζήτηση να υποχωρεί σε ολόκληρο το οικοσύστημα των συντελεστών των chips. Οι αρνητικές ειδήσεις από τις ασιατικές εταιρείες, έρχονται να ακολουθήσουν, τη συρρίκνωση των μεγεθών της αμερικανικής Applied Materials.

Γεγονός που πιστοποιεί πως και στις ΗΠΑ τα πράγματα δεν εξελίσσονται με τον καλύτερο τρόπο, μετά την υποχώρηση των πωλήσεων κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ενδεικτική είναι και η καθυστέρηση της ανάπτυξης της νέας βιομηχανικής μονάδας της TSMC στην Αριζόνα ύψους $40 δισ., που εντάσσεται στα προγράμματα “CHIPS and Science Act” που εξήγγειλε ο Λευκός Οίκος. Και δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν πως η εμβληματική αυτή επένδυση ίσως και να αποδειχθεί ζημιογόνα από την χρονική στιγμή  t(0). Αλλά και τα αποτελέσματα της Intel (INTC) μέσα στο Q2 του 2023 δεν ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικά με τα έσοδα να υποχωρούν κατά 15%, κυρίως λόγω της διακοπής του μακροχρόνιου συμβολαίου της με την Apple.

Η World Semiconductor Trade Statistics, εκτιμά πως η παγκόσμια αγορά των chips θα υποχωρήσει μέχρι το τέλος του 2023 κατά 4,1% σε σχέση με το 2022. Ειδικότερα στα memory chips η πτώση αναμένεται να ξεπεράσει το 17%, σε σχέση με το 2022. Την ίδια στιγμή όμως η American Semiconductor Industry Association, εκτιμά πως μέχρι το 2030 ο κλάδος στις ΗΠΑ θα χρειαστεί περισσότερους από 115.000, νέους μηχανικούς για να στελεχώσουν τις εταιρείες κατασκευής chips, χωρίς να προσδιορίζει το είδος των chips, στα οποία θα εμφανίζεται ιδιαίτερη ζήτηση. Ο Λευκός Οίκος θέλει να μεταφέρει στις ΗΠΑ, το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής.

Σήμερα μόλις το 12% της παγκόσμιας παραγωγής chips, γίνεται σε αμερικανικό έδαφος, από 40% το 1990. Και η πικρή αμερικανική αλήθεια είναι ότι το 100% των λεγόμενων «state-of-the-art semiconductors», δηλαδή των ημιαγωγών υψηλών προδιαγραφών παράγονται εκτός ΗΠΑ.

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, η παρακολούθηση των επιμέρους μετοχών των εταιρειών chip είναι αρκετά δύσκολη υπόθεση, αφού κάθε εταιρεία έχει τα δικά της χαρακτηριστικά που την καθιστούν ευάλωτη στις εξελίξεις. Η επένδυση μέσω εξειδικευμένων ETFs είναι η ασφαλέστερη επιλογή. 

Στη λίστα με τα ETFs που έχουν το υψηλότερο ενεργητικό επενδεδυμένο στο κλάδο των semiconductors είναι το VanEck Semiconductor ETF (SMH), το iShares Semiconductor ETF (SOXX) της BlackRock και το  SPDR S&P Semiconductor ETF (XSD) της State Street με $10 δισ., $8,8 δισ. και $1,4 δισ. αντιστοίχως.

Όσον αφορά τις αποδόσεις, το VanEck Semiconductor ETF (SMH) έχει κερδίσει +44,86% από την αρχή του έτους, το iShares Semiconductor ETF (SOXX) +38,82% και το Invesco PHLX Semiconductor ETF (SOXQ) +38,52%.

Για τους πιο επιθετικούς επενδυτές long, υπάρχoυν ETFs που προσφέρουν μοχλευμένες θέσεις. Έτσι το GraniteShares 1.5x Long NVDA Daily ETF (NVDL) της GraniteShares με μόχλευση 1,5x, έχει αποδόσει +360,91% από την αρχή του έτους, το ProShares Ultra Semiconductors (USD) της ProShares, με μόχλευση 2x, παρουσιάζει κέρδη +139,37% και το Direxion Daily Semiconductor Bull 3x Shares (SOXL) της Rafferty Asset Management με μόχλευση 3x,  παρουσιάζει κέρδη +105,23% από τη αρχή του έτους.

Για τους επενδυτές που επιθυμούν να τοποθετηθούν με μοχλευμένες θέσεις short στα chips, μια εναλλακτική είναι το  Direxion Daily Semiconductor Bear 3x Shares (SOXS) της Rafferty Asset Management, με μόχλευση -3x, το οποίο φέτος έχει παρουσιάσει ζημίες της τάξης τους -71,57%, από την αρχή του έτους.